Περιθώριο δέκα ημερών έχουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, κατ’ επάγγελμα αγρότες προκειμένου να καλύψουν μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών το απαιτούμενο ποσό για δαπάνες , αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών, προκειμένου να κατοχυρώσουν το δικαίωμα ετήσιας έκπτωσης φόρου εισοδήματος 1.900-2.100 ευρώ.
Η προθεσμία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και έως τότε οι φορολογούμενοι προκειμένου να μην χάσουν την έκπτωση φόρου πρέπει να έχουν καλύψει τα προβλεπόμενα όρια. Αυτό σημαίνει ότι το 10% των δαπανών τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή μέσω e-banking θα πρέπει να να έχουν καταναλώσει όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, το 15% για εισόδημα από 10.001 -30.000 ευρώ και 20% για εισόδημα από 30.001 και πάνω.
Σε αντίθετη περίπτωση οι φορολογούμενοι που δεν θα καταφέρουν να καλύψουν το απαιτούμενο ποσό δαπάνης με πληρωμές μέσω καρτών ή μέσω e-banking, θα δούν το ποσό που δεν έχει καλυφθεί να φορολογείται με συντελεστή 22%. Εάν για παράδειγμα ένας φορολογούμενος πρέπει να καλύψει ποσό 3.500 ευρώ και εμφανιστεί μετά το τέλος του έτους να έχει καλύψει ποσό 2.500 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών θα επιβαρυνθεί φόρο 22% για τα υπόλοιπα 1.000€. Δηλαδή θα πληρώσει 220 ευρώ επιπλέον φόρο ως πέναλτι για την μη κάλυψη του ποσού των αποδείξεων που είναι συνδεδεμένες με το αφορολόγητο.
Προκειμένου λοιπόν οι φορολογούμενοι να αποφύγουν να πληρώσουν επιπλέον φόρο θα πρέπει να ελέγξουν μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών αν οι πληρωμές που έχουν κάνει ηλεκτρονικά καλύπτουν το εισόδημα τους. Επίσης, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν και αν οι αγορές που έχουν κάνει αφορούν προϊόντα και υπηρεσίες οι οποίες περιλαμβάνονται στη λίστα με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις που προβλέπονται.
Η λίστα με τις e-αποδείξεις περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Από τα είδη του σούπερ μάρκετ, τους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, επισκευές κατοικιών, ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Από τη λίστα εξαιρούνται: τα ενοίκια, δόσεις δανείων, τα τέλη κυκλοφορίες, αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, πληρωμή φόρων, αγορές μετοχών.