Τις 10 προγραμματικές προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την κρουαζιέρα και τον θαλάσσιο τουρισμό παρουσίασε ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας στην ημερίδα, που διοργάνωσε ο Τομέας Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας με θέμα: «Κρουαζιέρα – Θαλάσσιος Τουρισμός – Λιμενική Πολιτική: Προτάσεις για την επόμενη μέρα», στο Ναυτικό Όμιλο στον Πειραιά.
Στην ημερίδα συμμετείχαν οι φορείς της κρουαζιέρας και του θαλάσσιου τουρισμού, Τομεάρχες και κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ, κομματικά στελέχη, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης από όλη τη χώρα και εκπρόσωποι της πόλης του Πειραιά.
Το 2017, είπε ο κ.Κόνσολας, υπήρξε πτώση στην κρουαζιέρα της τάξης του 20%. Η ανάπτυξη της κρουαζιέρας και του θαλάσσιου τουρισμού προϋποθέτει σταθερή πορεία σε ανοιχτές θάλασσες.
"Σε αυτές τις θάλασσες η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να πλέει ακυβέρνητη, δεν μπορεί να πλέει δίχως χάρτη", τόνισε ο κ. Κόνσολας, που παρουσίασε τις ακόλουθες δέκα (προγραμματικές προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας:
1ον: Μετατροπή της Ελλάδας σε hub της Ανατολικής Μεσογείου για την κρουαζιέρα με έξι (6) μεγάλα λιμάνια home ports (Πειραιάς, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Ρόδος, Κατάκολο, Λαύριο).
2ον: Αναβάθμιση του δικτύου των αερομεταφορών στη χώρα μας για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των home ports.
3ον: Άρση των αντικινήτρων για την κρουαζιέρα. Η Ελλάδα θα πάρει πρωτοβουλία για ένα νέο ενδοκοινοτικό πλαίσιο φορολόγησης για την κρουαζιέρα.
4ον: Παραχώρηση, με μακροχρόνιες συμβάσεις, σε εταιρείες κρουαζιέρας, λιμενικών εγκαταστάσεων για να αναβαθμιστούν και οι υποδομές αλλά και οι υπηρεσίες στην κρουαζιέρα.
5ον: Ενίσχυση του προσωπικού και των ηλεκτρονικών υποδομών των προξενείων μας στις χώρες εκτός Σένγκεν, για να διευκολυνθεί η διαδικασία παροχής βίζας και να τερματιστεί το σημερινό καθεστώς ταλαιπωρίας και καθυστερήσεων για τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων.
6ον: Αναβάθμιση του ρόλου της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας, η οποία θα πρέπει να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης και της εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης πολιτικής ενίσχυσης της κρουαζιέρας.
7ον: Δημιουργία σύγχρονου φορέα προβολής και προώθησης της κρουαζιέρας σε ελληνικούς προορισμούς, με συνεργασία της Πολιτείας και του ΣΕΠΕ.
8ον: Άνοιγμα σε νέες αγορές όπως η Κινεζική Αγορά με την αξιοποίηση της παρουσίας της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, των επενδύσεων που πραγματοποιεί στις υποδομές κρουαζιέρας αλλά, κυρίως, με την αξιοποίηση της δυναμικής τάσης που παρουσιάζει η Κινεζική Τουριστική Αγορά.
9ον: Ενίσχυση και επένδυση σε νέα τουριστικά προϊόντα που συνδέονται με την κρουαζιέρα, όπως το «Cruise & Stay» και το «Short Cruising».
10ον: Η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων σε νησιά που αποτελούν προορισμούς κρουαζιέρας.
Ο κ. Κόνσολας αναφέρθηκε και στην αλλαγή του φορολογικού πλαισίου για το θαλάσσιο τουρισμό επισημαίνοντας ότι πρέπει να επανεξεταστεί η εφαρμογή του τέλους πλοίων αναψυχής και ημερόπλοιων, γιατί δεν αποτρέπει μόνο την προσέλκυση νέων σκαφών στις ελληνικές μαρίνες, αλλά απομακρύνει και τα σκάφη που ήδη βρίσκονται σε αυτές.