Με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, με αντικείμενο τα προβλήματα ακτοπλοΐας και ενδοεπικοινωνίας των νησιών, συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Διονύσης Καλαματιανός, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Χρήστος Λαμπρίδης και ο αντιπλοίαρχος ΛΣ, Διευθυντής της Διεύθυνσης Θαλάσσιων Συγκοινωνιών, Γρηγόριος Γραβάνης. Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι Έπαρχοι Πάρου, Κωνσταντίνος Μπιζάς, Τήνου, Ιωάννης Γιαγιάς, Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης, Μήλου, Νικόλαος Βενάκης, Κέας - Κύθνου, Παναγιώτης Βιτάλης και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου. Από τη συνάντηση, τέλος, απουσίαζαν ο Έπαρχος Νάξου και Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών - Ακτοπλοΐας και Επικοινωνιών, Ιωάννης Μαργαρίτης που βρίσκεται εκτός Ελλάδος, σε αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και η Έπαρχος Θήρας Θεώνη Λειβαδάρου, κωλυόμενη από προσωπικούς λόγους.
Σκοπός της συγκεκριμένης συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Λεονταρίτη, ήταν η ενημέρωση όλων των θεσμικών παραγόντων σχετικά με το ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των Κυκλάδων με τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας και της ενδοκυκλαδικής επικοινωνίας.
Τα θέματα που έθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης ήταν:
1. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών με τα κεντρικά λιμάνια της Ελλάδος (Πειραιά - Ραφήνα).
2. Η επαναλειτουργία της ακτοπλοϊκής σύνδεσης α)Θεσσαλονίκη - Σποράδες - Κυκλάδες - Κρήτη και β)Θεσσαλονίκη -Δωδεκάνησα - Κρήτη, τουλάχιστον για τους θερινούς μήνες, με τον κ. Λεονταρίτη να υποστηρίζει ότι: "η σύνδεση της Μακεδονίας με τα νησιά και την Κρήτη επιβάλλεται πλέον και για στρατηγικούς λόγους, μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν στο Αιγαίο".
3.Η άμεση επαναδρομολόγηση του "Aqua Jewel", η έλλειψη του οποίου έχει δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τη σύνδεση των νησιών μεταξύ τους. Ο Αντιπεριφερειάρχης επανέλαβε την παγιωμένη και πολλάκις διατυπωμένη θέση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ότι: "η διακοπή ή η μείωση των δρομολογίων ενδοεπικοινωνίας δημιουργεί τεράστια προβλήματα στα μικρά νησιά των Κυκλάδων και ουσιαστικά τα αποκόπτει, αφού τόσο η οικονομική ζωή των νησιών, οι τροφοδοσίες, οι αναγκαίες μετακινήσεις αλλά και η ίδια η ζωή των κατοίκων εξαρτώνται από την σύνδεσή τους με τα λιμάνια των νησιών στα οποία λειτουργούν οργανωμένες υπηρεσίες και δομές".
Ο κ. Λεονταρίτης έθεσε στον κ. Λαμπρίδη το θέμα της επίσπευσης της έναρξης των εργασιών στο λιμάνι του Αθηνιού, το οποίο έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ εκτός από τα θέματα της ακτοπλοΐας, με την ιδιότητα του πολιτικού προϊσταμένου για την πολιτική προστασία στις Κυκλάδες, αναφέρθηκε και σε ζητήματα ασφάλειας της ναυσιπλοΐας.
Προς τούτο υπέβαλε αίτημα για τη μεταφορά ενός πυροσβεστικού σκάφους από το λιμάνι του Πειραιά στη Σύρο τονίζοντας πως η παρουσία του θεωρείται απαραίτητη λόγω του μεγάλου αριθμού σκαφών αναψυχής, κρουαζιερόπλοιων και επιβατηγών στα νησιά των Κυκλάδων, τεκμηριώνοντας την επιχειρηματολογία του στο γεγονός ότι η Σύρος διαθέτει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη μόνιμη εγκατάστασή του, (κατάλληλη γεωγραφική θέση, ύπαρξη ναυπηγείου και δυνατότητα ανεφοδιασμού καυσίμων).
Επιπλέον ο Αντιπεριφερειάρχης έθεσε και το αίτημα για την επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν στην επικαιροποίηση της μελέτης του αλιευτικού καταφυγίου στο λιμάνι του Κορθίου, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει ήδη δεσμεύσει το απαραίτητο ποσό, ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ περίπου που απαιτείται για την ολοκλήρωση των εργασιών.
"Η συντονισμένη, τεκμηριωμένη και άμεση παρέμβαση της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων, υποστηριζόμενη από τους Επάρχους, είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις μας στο σύνολό τους. Η ταύτιση των απόψεών μας ως προς τα θέματα που θέσαμε με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, μας δημιουργεί αισιοδοξία για την ταχεία επίλυσή τους. Χάρις στα ευήκοα ώτα που συναντήσαμε, δεν μπορούμε παρά να περιμένουμε σύντομα θετικά αποτελέσματα", δήλωσε αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων.