ΑΝΑΣΑ: Ανάγκη η δημιουργία μαρίνας τουριστικών σκαφών στην Αλεξανδρούπολη - evros24.gr

Την εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και των μαρινών, παρουσίασε η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, κατά την ομιλία της στην έναρξη του Παγκόσμιου Συνεδρίου Μαρινών του Διεθνούς Συμβουλίου Ενώσεων Ναυτικής Βιομηχανίας, ICOMIA στην Αθήνα.

Η Υπουργός τόνισε ότι υλοποιείται συγκεκριμένη πολιτική στον τουρισμό για την ανάπτυξη των μαρινών και την ανάδειξη της Ελλάδας ως πόλο έλξης στον τουρισμό με σκάφη αναψυχής στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Προσκαλώντας τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να διερευνήσουν τις νέες ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα, η κ. Κουντουρά τόνισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει επενδυτικές προσπάθειες με στόχο την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Παρουσίασε τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, αλλά και το έργο του Υπουργείου Τουρισμού να ενθαρρύνει επενδύσεις με επίκεντρο το θαλάσσιο τουρισμό και τις μαρίνες, που συμβάλλουν στην υψηλή ποιότητα της εθνικής τουριστικής προσφοράς, στην ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών, στην αύξηση των εσόδων και την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων αναφέρθηκε:

– Στην καθιέρωση φιλικότερου πλαισίου για την επενδυτική αξιοποίηση και την ανάπτυξη μαρινών με τη χωροθέτηση, παραχώρηση και λειτουργική τακτοποίηση μεγάλου αριθμού λιμένων την τελευταία διετία , όπως επίσης και με την διασφάλιση ταχύτερων διαδικασιών στη γνωμοδότηση από την Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων, ως συλλογικό όργανο με τη συμμετοχή του Υπουργείου Τουρισμού και όλων των συναρμόδιων Υπουργείων.

– Στο σχεδιασμό του Υπουργείου Τουρισμού για τη δημιουργία δικτύου μεσαίου και μεγάλου μεγέθους μαρινών τα επόμενα χρόνια, στη βάση επιχειρησιακού σχεδίου (businessplan) που θα καταρτίσει το Υπουργείο Τουρισμού, έχοντας αιτηθεί την τεχνική υποστήριξη της ΕΕ. Στόχος επίσης είναι η ανάπτυξη ενός πρωτεύοντος συστήματος μαρινών που θα λειτουργούν ως κόμβος (hubports) στα νησιά και στις παράκτιες περιοχές της Ελλάδας και η διασύνδεσή τους με ένα δευτερεύον σύστημα αγκυροβολίων και καταφυγίων

– Στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού και του γιώτινγκ στις ξένες αγορές μέσω του ΕΟΤ, ως του εθνικού φορέα στην παγκόσμια τουριστική προώθηση και προβολή της Ελλάδας, και την ενισχυμένη παρουσία σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις , παγκόσμιες διοργανώσεις και συνέδρια για το θαλάσσιο τουρισμό.

Σε ότι αφορά την περιοχή μας, με 100% εξάρτηση από τις οδικές αφίξεις η Θράκη και κατά επέκταση σε υψηλό βαθμό και η Αλεξανδρούπολη, αποτελεί εδώ και καιρό έναν από τους δημοφιλείς προορισμούς κυρίως για τους Τούρκους, αλλά και για πολλούς Βούλγαρους και Ρουμάνους τουρίστες. Με τις αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό να είναι σχεδόν μηδαμινές, η πόλη μας καθιερώνεται πλέον μόνο ως προορισμός ανάπτυξης του City Break και μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Παρόλα αυτά όσοι γνωρίζουν από μακροπρόθεσμες επενδύσεις, κατανοούν πως πρωταρχική επιλογή μας θα πρέπει να αποτελεί η περιβόητη διασπορά κινδύνου και η οικονομική συγκυρία κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη εξέτασης εναλλακτικών προτάσεων επενδύσεων, τόσο για την τοπική κοινωνία, όσο και για την εθνική μας οικονομία.

Η συζήτηση για μαρίνα τουριστικών σκαφών στην Αλεξανδρούπολη είναι μια παλιά ιστορία με τελευταία αναφορά στις 23/3/2012 και συγκεκριμένα σε απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού προς την βουλευτή κα Χρύσα Αράπογλου, αναφέρεται μεταξύ άλλων και η κατασκευή μαρίνας στην Αλεξανδρούπολη δυναμικότητας 400 θέσεων ελλιμενισμού ως ανταποδοτικό όφελος του “Καζίνο Ξάνθης” προς την τοπική κοινωνία, στο πλαίσιο της υπ´ αριθ. 600/03-04-1995 Απόφασης του Υπουργού Τουρισμού (ΦΕΚ 269 Β /10-4-1995).

«Μαρίνα», είναι όρος που χρησιμοποιείται διεθνώς, προερχόμενος από την ιταλική λέξη marina και σημαίνει τον «τουριστικό λιμένα σκαφών αναψυχής». Αποτελείται από χερσαίο και θαλάσσιο χώρο, προοριζόμενο, κατά κύριο λόγο, για την προσωρινή ή διαρκή, τεχνική ή ναυτιλιακή εξυπηρέτηση των σκαφών αναψυχής και των επιβαινόντων με παροχή υψηλών υπηρεσιών τουρισμού. Χωροθετείται, συνήθως, αυτοτελώς και ανεξάρτητα από τα εμπορικά λιμάνια αλλά, υπό προϋποθέσεις χωροθετείται και μέσα σε αυτά.

Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Πειραιά, για κάθε 100 νέες θέσεις σκαφών σε μαρίνες δημιουργούνται 4,4 νέες θέσεις εργασίας στις μαρίνες και 100 θέσεις εργασίας σε υποστηρικτικούς για το yachting κλάδους της τοπικής κοινωνίας.

Η δημιουργία μαρίνας στην Αλεξανδρούπολη (και κατ’ επέκταση σε όλη την Θράκη) θα θεμελιώσει εκ νέου την υποδομή για το ναυτικό τουρισμό και θα ανοίξει νέες προοπτικές, όχι μόνο για την ίδια την πόλη, αλλά και για ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα. Θα δώσει ταυτότητα και θα εμπλουτίσει το τουριστικό μας προϊόν, διαφοροποιώντας το από τον ανταγωνισμό.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου θα καταστεί πόλος έλξης παραθεριστών μέσης και ανώτερης εισοδηματικής τάξης, με διάθεση να ξοδέψουν χρόνο και χρήμα. Με ένα σύγχρονο και προσεγμένο πλάνο, συμβατό με το στίγμα της γύρω περιοχής, θα γίνει η αφορμή για μια έντονη κινητικότητα από κατοίκους και επισκέπτες της πόλης. Επίσης θα προκύψουν σημαντικές θέσεις εργασίας τόσο στον τομέα του service προς τους ιδιοκτήτες των σκαφών αναψυχής, όσο και στο κέντρο επιδιόρθωσής τους, που θα λειτουργεί και ασφαλώς στη στελέχωση με προσωπικό, όλων εκείνων των χώρων που θα συνθέτουν την εμπορική ανάπτυξη ενός τέτοιου project.

Σε πρώτη φάση αυτό που άμεσα απαιτείται, είναι η χωροθέτηση και φυσικά η μελέτη σκοπιμότητας έτσι ώστε να διαπιστωθεί η βιωσιμότητα ενός τέτοιου επενδυτικού σχεδίου.

Η γεωγραφική θέση της Αλεξανδρούπολης της επιτρέπει εξάλλου να μπορεί να ικανοποιήσει και να προσεγγίσει καταναλωτές σκαφών αναψυχής που θα επωφεληθούν υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών, χαμηλότερο κόστος ελλιμενισμού, συντήρησης και διαχείρισης τουριστικών σκαφών έναντι του όποιου ανταγωνισμού.

Η προοπτική για την δημιουργία ενός ελληνικού δικτύου yachting  με κοινή διαφημιστική καμπάνια στις αγορές του εξωτερικού, μπορεί να αναδείξει την περιοχή μας σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Αυτοί όλοι οι στόχοι δεν φαίνεται να βρίσκονται μέσα στα πλάνα της σημερινής Δημοτικής αρχής, για αυτό και κάτι τέτοιο, δεν αποτελεί στοιχείο για την ανάπλαση και τελική διαμόρφωση του δυτικού χερσαίου τμήματος του λιμένα, σημείο που θα αποτελούσε πιθανώς και μια πρώτη επιλογή χωροθέτησης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η νέα μαρίνα στην Λεμεσό στην Κύπρο όπου το 90% της συνολικής έκτασης του έργου δημιουργήθηκε από προσχώσεις και σε ανάλογο σημείο του λιμένα.

Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε πως παλαιότερες συζητήσεις για  χωροθέτηση μαρίνας στην Αλεξανδρούπολη, είχαν προκρίνει την περιοχή της “Απολλωνιάδος” παρόλο που με τις σημερινές συνθήκες θεωρείται ως μη ενδεδειγμένη.

Η αναζήτηση της κατάλληλης τοποθεσίας (γεωγραφικής περιοχής) για την συγκεκριμένη εγκατάσταση, εστιάζεται σε ορισμένες βασικές απαιτήσεις (κριτήρια) και είναι οι ακόλουθες : Περιβαλλοντολογικές συνέπειες, μετεωρολογικές – κλιματολογικές συνθήκες και γεωομορφολογία, δυνατότητα πρόσβασης και απαιτούμενα έργα  υποδομής, υφιστάμενα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή, διαθεσιμότητα κατάλληλων συνθηκών ύδρευσης, ιδιοκτησιακό καθεστώς – δυνατότητα χρήσης γης, οικονομικά κίνητρα και φυσικά η αποδοχή του σχεδίου από την τοπική κοινωνία.

Σε ότι αφορά την διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α.), περιμένουμε την από καιρό εξαγγελία για το νέο master plan του λιμένα και τις προτάσεις τους σχετικά με το θέμα.

Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
“ΑΝΑ.Σ.Α.”