Από την έντυπη έκδοση
Του Αντώνη Τσιμπλάκη
atsimp@naftemporiki.gr
Τη σύσσωμη αντίδραση των φορέων του θαλάσσιου τουρισμού προκαλεί η προσπάθεια του υπουργείου Ναυτιλίας να τεθεί σε ισχύ το τέλος πλοίων αναψυχής, για την εφαρμογή του οποίου εκκρεμούσε μια κοινή υπουργική απόφαση από το 2014.
Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου με θέμα: «Ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοΐα, θέματα πολιτικού προσωπικού, συμπλήρωση διατάξεων για τα λιμενικά έργα και άλλες διατάξεις», το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση, περιλαμβάνεται διάταξη που επαναφέρει το τέλος στα πλοία αναψυχής. Η Ένωση Μαρινών Ελλάδος, αλλά και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Πολυεστερικών και Άλλων Σκαφών Παρελκομένων Εξαρτημάτων Εμπόρων και Υπηρεσιών (ΣΕΚΑΠΛΑΣ), θεωρούν ότι η επιβολή του τέλους θα επιβαρύνει περαιτέρω την προσπάθεια που γίνεται για την ανάπτυξη της βιομηχανίας.
Πιο συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι των μαρινών σημειώνουν ότι θεωρούν πιο άστοχη από ποτέ την ενέργεια προώθησης του απαράδεκτου «Τέλους Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων (ΤΕΠΑΗ)» το οποίο αποτρέπει την έλευση σκαφών στην Ελλάδα και διώχνει και αυτά που επιλέγουν ακόμη τη χώρα μας ως τόπο μόνιμου ελλιμενισμού. «Μάλιστα, το νέο σχέδιο έμμεσα ενθαρρύνει τα σκάφη να διαχειμάζουν σε ευρωπαϊκούς λιμένες εκτός Ελλάδας ώστε να αποφεύγουν την πληρωμή τελών και να λαμβάνουν έκπτωση έως 20% όταν επισκέπτονται τη χώρα μας» συμπληρώνει χαρακτηριστικά.
«Το αρμόδιο υπουργείο, αντί σε συνεννόηση με το υπουργείο Τουρισμού να παρέχει κίνητρα προσέλκυσης ξένων σκαφών αναψυχής και υψηλής ποιότητας τουρισμό, που θα μπορούσε να αποφέρει τεράστια οφέλη στην πολύπαθη ελληνική οικονομία, με το εν λόγω νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνει νέες αναποτελεσματικές διατάξεις για τον τρόπο υλοποίησης του ΤΕΠΑΗ οι οποίες θα προκαλέσουν ακόμη περισσότερη ανασφάλεια και αβεβαιότητα σε Έλληνες και αλλοδαπούς ιδιοκτήτες σκαφών που ήδη ελλιμενίζονται στη χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα θα αποτρέψει χιλιάδες ξένων σκαφών να την επισκεφθούν στην ερχόμενη τουριστική περίοδο» σημειώνει η ΕΝΜΑΕ και προσθέτει: «Είναι βέβαιο ότι το μέτρο αυτό επιβάλλεται χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική μελέτη που να τεκμηριώνει το επιθυμητό αποτέλεσμα ή τις πιθανές επιπτώσεις. Αντίθετα, η Ένωση Μαρινών Ελλάδας διαθέτει στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν ότι η οικονομική ζημιά για το κράτος θα είναι πολύ μεγάλη και μη αναστρέψιμη λόγω της άμεσης και για μακρά περίοδο απώλειας άμεσων και έμμεσων φόρων καθώς και θέσεων εργασίας. Σχετικά πρόσφατα παραδείγματα υπάρχουν σε γειτονικές χώρες στις οποίες η επιβολή παρόμοιων φόρων εκδίωξε χιλιάδες σκάφη με αποτέλεσμα την εσπευσμένη κατάργησή τους».
Ο ΣΕΚΑΠΛΑΣ
Να πρυτανεύσει η λογική καλεί την ελληνική πολιτεία ο ΣΕΚΑΠΛΑΣ, ο οποίος θεωρεί ότι η επιβολή του τέλους θα είναι «ταφόπλακα» για τους Έλληνες κατασκευαστές πολυεστερικών σκαφών. «Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι κάθε επαχθές μέτρο που λαμβάνει η Πολιτεία στην παραγωγική (και εμπορική) διαδικασία προϊόντων, εν προκειμένω στα σκάφη αναψυχής (ιδιωτικά και επαγγελματικά), δημιουργεί αναταράξεις με δυσμενείς οικονομικές συνέπειες τόσο στις επιχειρήσεις (κατασκευαστικές και εμπορικές σκαφών, κινητήρων κ.λπ. - παροχής υπηρεσιών) που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα όσον και στην ίδια την Πολιτεία» επισημαίνει ο ΣΕΚΑΠΛΑΣ Κάνοντας μια αναφορά στα όσα έχουν προηγηθεί υπενθυμίζει ότι τον Ιούλιο του 2015 επιβλήθηκε φόρος πολυτελούς διαβίωσης, παλαιότερα ετήσια τεκμαρτή δαπάνη με βάση την κυριότητα και κατοχή σκάφους αναψυχής ανεξαρτήτως ολικού μήκους, ενώ το 2002 (ν. 3091/2002) είχε καταργηθεί για τα σκάφη μέχρι 10 μέτρα.
Τώρα, προσθέτει, έρχεται το «τέλος παραμονής και πλόων με προφανή τελικό στόχο την παράδοση στην Πολιτεία των κλειδιών των επιχειρήσεών μας. Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι όλα τα πιο πάνω σε συνδυασμό με την, από τα θεσμοθετημένα όργανα και φορείς της Ελληνικής Πολιτείας, απαξίωση του σκάφους έγινε η αιτία και αφορμή μαζικής αναχώρησης των πλοίων προς μαρίνες γειτονικών χωρών οι οποίες έχουν αναγνωρίσει τα οφέλη του θαλάσσιου τουρισμού. Για τις ελληνικότατες επιχειρήσεις κατασκευής σκαφών, το μερίδιο των οποίων στην εσωτερική μας αγορά εγγίζει το 92%, η θεσμοθέτηση του πιο πάνω μέτρου που θα επιβάλλεται και στα επαγγελματικά σκάφη θα αποτελέσει την ταφόπετρα του χώρου ο οποίος χωρίς κρατική υποστήριξη είχε φθάσει σε αξιοζήλευτα ύψη και στην ευρωπαϊκή αγορά».
Οι χρεώσεις σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο
Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, το τέλος υπολογίζεται ανά τρέχον έτος ή τρέχοντα μήνα από την ημερομηνία πληρωμής και καθορίζεται ως εξής:
- Για τα ολικού μήκους από 7 έως 8 μέτρα σε 16 ευρώ ανά μήνα.
- Για τα ολικού μήκους άνω των 8 μέτρων έως και 10 μέτρα σε 25 ευρώ ανά μήνα.
- Για τα ολικού μήκους άνω των 10 μέτρων και έως και 12 μέτρα σε 33 ευρώ ανά μήνα.
- Για τα ολικού μήκους άνω των 12 μέτρων ανά μήνα οκτώ ευρώ ανά μέτρο, υπολογιζόμενο από το πρώτο μέτρο. Η χρέωση μειώνεται 20% για τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής και τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια με την προϋπόθεση της αποκλειστικής επαγγελματικής χρήσης.
Επίσης αναφέρεται ότι με κοινή απόφαση των υπουργών Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Οικονομικών είναι δυνατόν να παρέχεται περαιτέρω μείωση μέχρι 20%, για τα σκάφη άνω των 12 μέτρων, εφόσον εισέρχονται και παραμένουν σε λιμένες κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον ημερολογιακό έτος. Με την ίδια ΚΥΑ ορίζονται τα ειδικά κριτήρια, ο τρόπος απόδειξής τους, για την παροχή της έκπτωσης, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου. Τέλος, σε περίπτωση εφάπαξ προπληρωμής του ΤΕΠΑΗ για χρονικό διάστημα 12 μηνών (ένα έτος) παρέχεται έκπτωση δέκα τοις εκατό (10%) στο οφειλόμενο ποσό. Η προπληρωμή πραγματοποιείται εντός του Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους για το επόμενο ή εντός του Ιανουαρίου. Το ποσοστό της παρεχόμενης έκπτωσης μπορεί να αναπροσαρμόζεται με Κοινή Υπουργική Απόφση.