Απέτυχε η δημοτική αρχή Καραπάνου - Αιχμή News - Αιχμή

Απέτυχε η δημοτική αρχή Καραπάνου - Αιχμή News  Αιχμή

Μία πόλη, ένας Δήμος, για να συμπεριληφθεί στους επισκέψιμους Δήμους της Χώρας θα πρέπει να διαθέτει τρία πράγματα. Να έχει οργανώσει την ...

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Μία πόλη, ένας Δήμος, για να συμπεριληφθεί στους επισκέψιμους Δήμους της Χώρας θα πρέπει να διαθέτει τρία πράγματα.

Να έχει οργανώσει την καθημερινότητά του και τις υποδομές του, να έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων Δήμων και να προσφέρει υψηλού επιπέδου παροχής υπηρεσιών και φιλοξενίας.

Η ενασχόλησή μου με τα κοινά είχε και έχει αυτόν ακριβώς το στόχο.

Να γίνει το Μεσολόγγι, ο Δήμος μας, επισκέψιμη πόλη. Πόλη να ζεις με τα παιδιά σου.

Οι τομείς που ασχολήθηκα κατά την θητεία μου στην σημερινή δημοτική αρχή ( πριν αποχωρήσω ) ήταν δύο. Η καθημερινότητα και η ανάπτυξη του τόπου μας μέσω της χρήσης ευρωπαϊκών και κρατικών κονδυλίων.

Στη σημερινή μου παρέμβαση, γιατί θα ακολουθήσουν και άλλες μιας και πολλοί ρωτούν γιατί παραιτήθηκα ( δείτε τους λόγους http://www.aixmi-news.gr/mesologi/mesologgi/mesologgi/56028-sp-diamantopoulos-to-ergo-apodeixtike-monoprakto-me-enan-protagonisti-kai-polloys-komparsous.html ) ή ποιες είναι οι ενέργειες που έκανα ως Αντιδήμαρχος, θα αναφερθώ στο μεγαλύτερο και ολοκληρωμένο πακέτο έργων που δόθηκε ποτέ στο Μεσολόγγι ύψους 20,5εκ € με κωδικό ονομασίας Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση και της οποίας ήμουν μέχρι την 28.2.2017 αποκλειστικά υπεύθυνος.

(ΨΗ2Ω7Λ6-Η67_Απόφαση Έγκρισης ΟΧΕ Μεσολογγίου-Αιτωλικού).

Όχι για να ευλογήσω τα γένια μου, δεν έχω τέτοια επιθυμία ή ανάγκη να ικανοποιήσω ευτυχώς, αλλά για να αναδείξω τις ευκαιρίες – προκλήσεις που είναι μπροστά μας. Κυρίως όμως, για ποιους λόγους είναι κρίσιμο να αναλάβουν τις τύχες του Δήμου εκείνοι που μπορούν και γνωρίζουν και όχι εκείνοι που αποδεδειγμένα «ερωτοτροπούν» με τον ερασιτεχνισμό και την καθυστέρηση.

Η Ο.Χ.Ε. περιλαμβάνει σειρά από παρεμβάσεις και είναι αποτυπωμένες για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει με σαφή τρόπο τί έχει υπογραφεί και συμφωνηθεί. ( ΑΔΑ: ΩΠ6Ω7Λ6-ΡΤ8 – σελ 135-150 )

Όλα αυτά έχουν υπογραφεί από το Δεκέμβριο του 2016. Δυόμιση χρόνια μετά και λίγο πριν τις εκλογές, η δημοτική αρχή τρέχει να προλάβει να επιδείξει μεμονωμένα έργα και όχι φυσικά το σύνολο του πακέτου που συμφωνήθηκε.

Ποιο ήταν το πλάνο;

Να πετύχουμε μια ολοκληρωμένη και ήπια τουριστική ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης του Μεσολογγίου. Επιπροσθέτως να παντρέψουμε το άναρχο και ανοργάνωτο λιμάνι με την «κλειστή» Μαρίνα Μεσολογγίου. Στο κέντρο του οποίου δεσπόζει το παρατημένο οικόπεδο «φιλέτο» της Κτηματικής που μπορεί να φιλοξενήσει τουριστικές, ναυταθλητικές και παραγωγικές επενδύσεις. Η Ο.Χ.Ε. δεν μπορούσε να καλύψει τη χρηματοδότηση ενός εμπορικού λιμένα που στερείται επιχειρησιακού πλάνου (master plan) ούτε φυσικά να λύσει τα προβλήματα της Μαρίνας.

Μπορούσε όμως να «δείξει το δρόμο» και αυτό αποφασίσαμε. Ανάπλαση του δρόμου της Τουρλίδας, σύνδεση ανατολικής και δυτικής περιμετρικής ( δρόμος εφορίας ), ανάδειξη του παρατημένου διαύλου που διασχίζει την πόλη και που καταλήγει στο Βυρώνειο Πάρκο το οποίο θα γινόταν πάρκο αναψυχής και ψυχαγωγίας και θα συμπεριελάμβανε γήπεδα, παιδική χαρά, δημοτικό θεατράκι, ένα αναψυκτήριο με προτεινόμενο όνομα «ΚΑΛΑ ΚΑΘΟΥΜΕΝΑ» αναβιώνοντας την ιστορία του συγκεκριμένου χώρου για όσους μεγάλωσαν εδώ και θυμούνται, έναν μοναδικό πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής στην καρδιά της πόλης. Η οδός Κύπρου εντάχθηκε επίσης, αφού η δυτική περιμετρική που αρχικά προτάθηκε είχε πρόβλημα με το σχέδιο πόλεως. Έτσι θα είχαμε μια αναπλασμένη διαδρομή από το ύψος της πρώην Νομαρχίας μέχρι και την παραλία της Τουρλίδας που στο μέσο της θα είχε το αναπλασμένο λιμάνι ( εφόσον ασχολούταν κάποιος σοβαρά ) με επιχειρηματικές επιπλέον συνέργειες, τουριστικό καταφύγιο σκαφών και έσοδα για το χρεωμένο μας Λιμενικό Ταμείο, με λίγα λόγια το αυτονόητο. Αυτό που όλα τα λιμάνια έχουν εφόσον οι διοικούντες αντιληφθούν τη σπουδαιότητα και την υπεραξία για μία πόλη να έχει τουριστικό λιμάνι. Προσθέστε σε όλο αυτό και τα 300 σκάφη περίπου και την ανάπλαση της Μαρίνας πλέον το οικόπεδο της Κτηματικής έναντι του Αγίου Νεκταρίου στο λιμάνι με θέα την Κλείσοβα και αναλογιστείτε την περιοχή παρέμβασης και πώς αλλάζει η σημερινή εικόνα.

Η Ο.Χ.Ε. δεν τελείωνε εδώ. Υπογράφηκε και μέρος της εισόδου της πόλης ( Ναυπάκτου – Παπαδιαμαντοπούλου ) με κυκλικούς κόμβους και ρύθμιση κυκλοφορίας αλλά και ασφαλή σύνδεση του αστικού ιστού της πόλης με την περιοχή της Καλλονής που περιλαμβάνει σχολεία, ένα ΚΔΑΠ για μικρά παιδιά και μεγάλο πληθυσμό κατοίκων. Μία Καλλονή που υπολείπεται σαφώς σε υποδομές ( αποχέτευση, φωτισμό, πλατείες κοκ ).

Αλλά και στο Αιτωλικό η γενναία ανάπλαση του νότιου τμήματός του θα ολοκλήρωνε το παζλ των αναπλάσεων με στόχο όχι τη τσιμεντοποίηση των δρόμων αλλά τη δημιουργία συνθηκών επισκεψιμότητας και βελτίωσης της ποιότητας της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών.

Δράσεις ανάδειξης Φύσης – Πολιτισμού στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου –Αιτωλικού με χρηματοδότηση του Μουσείου Άλατος στην τουρλίδα και ήπιες παρεμβάσεις στην Λιμνοθάλασσα σε συνδυασμό με την ποδηλατική διαδρομή μέσα στη Λιμνοθάλασσα που θα ένωνε Μεσολόγγι και Αιτωλικό και την ανάδειξη των ανατολικών και δυτικών γεφυριών Αιτωλικού, κόστους όλων μαζί 2εκ €, συμπλήρωναν το γιγαντιαίο πρόγραμμα της Ο.Χ.Ε.

Το αρχαιολογικό μουσείο Αιτ/νίας με ώριμες μελέτες από τη προηγούμενη δημοτική αρχή βρήκε ευτυχώς χρηματοδότηση μέσω της Ο.Χ.Ε.

Ενώ η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας με ψηφιοποίηση του ιστορικού αποθέματος του Δήμου και την καινοτόμα προσέγγισή του θα ολοκλήρωνε ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο που θα έβαζε τις βάσεις για αλλαγή ρότας στο Δήμο μας. Εδώ χάθηκε ( όχι για πάντα ελπίζω) μια ιστορική ευκαιρία για το Δήμο μας και την μετατροπή του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου σε βιωματικό – διαδραστικό κέντρο ψηφιακής απεικόνισης της ιστορίας μας με ιδιαίτερη έμφαση στην Ελληνική Επανάσταση.

Για την Ο.Χ.Ε. δε φτάνουν λίγες λέξεις και δεν εξαντλείται σε ένα κείμενο το σύνολο των θεμάτων και των προκλήσεων που αντιμετωπίσαμε τα δύο πρώτα χρόνια σαν Δήμος.

Θέλω να μείνω στο παραλίμνιο μέτωπο και στο λιμάνι μας. Είναι κομβικής σημασίας για το μέλλον του Δήμου μας.

Η δημοτική αρχή απέτυχε. Δεν μηδενίζω το έργο καμιάς δημοτικής αρχής. Αλλά έχει τεράστια διαφορά η επιθυμία από το αποτέλεσμα. Η δημοτική αρχή απέτυχε να συντονίσει, να επιταχύνει και να ολοκληρώσει ότι συμφωνήθηκε. Έστω να το υλοποιήσει σε ένα βαθμό. Δικαιώθηκα αν και θα προτιμούσα το αντίθετο. Γιατί πάνω από όλους μας είναι το Μεσολόγγι μας.

Δεν διακατέχομαι από συναισθήματα ρεβανσισμού αν και ο Δήμαρχος και ο τρόπος διοίκησης και συμπεριφοράς του συχνά πυκνά μου προκαλεί θυμηδία και έντονη απογοήτευση. Ιδιαίτερα ο κωμικός αντιπολιτευτικός του λόγος και η επίρριψη ευθυνών μονίμως σε τρίτους. Ο πλέον ευνοημένος Δήμαρχος !

Το 2014 ξεκίνησε μια νέα πορεία για το Δήμο μας. Με συστηματική δουλειά και πολλές δυσκολίες, θυμίζω διπλές εκλογές το 2015 και έντονο το ατύχημα του GREXIT – παγωμένα τα πάντα στη Δημόσια Διοίκηση – με έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες και με ανελέητο κυνήγι ανθρώπων που έπρεπε να είναι συνεργάτες και όχι μετατιθέμενοι γιατί διαφωνούσαν με την πολιτική του Αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών και τις εκτελεσθείσες εντολές του επικεφαλής, κάποιοι κρατήσαμε το Δήμο όρθιο, χρεωμένος τότε, και πετύχαμε πολλά σε επίπεδο συμφωνιών-υπογραφών.

Επιλέξατε το συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης και απομακρύνθηκαν τα υγιή στελέχη της ομάδας. Άλλοι δια της παραιτήσεως άλλοι δια της «εκκωφαντικής σιωπής» τους.

Σήμερα κάνουμε ταμείο.

Και απευθύνομαι στους δημότες.

Αν είστε ευχαριστημένοι με την σημερινή εικόνα του Δήμου και κυρίως του τρόπου που Διοικεί η δημοτική αρχή δεν έχετε παρά να την επιβραβεύσετε με την ψήφο σας.

Αν όχι, τότε πρέπει να την καταψηφίσετε.

Να δώσετε ευκαιρία σε νέους συνδυασμούς να αποδείξουν ότι μπορούν να πάνε τον τόπο μπροστά.

Να ψηφίσετε κατά συνείδηση και όχι από υποχρέωση.

Και φυσικά να μηδενίσετε το ποσοστό αποχής.

Πάντα υπάρχει ένας λόγος να πας στην κάλπη. Έστω και για να αποδοκιμάσεις μια κακή δημοτική αρχή.

ΥΓ.1 Τα έργα απαιτούν μελέτες. Το κόστος των μελετών για 20,5εκ € ( Ο.Χ.Ε. ) o Αντιδήμαρχος Οικονομικών που ήταν και υπεύθυνος για την κάλυψή τους δεν το αποδέχτηκε ποτέ (λογικό δεν γνωρίζει το αντικείμενο παράλογο που δεν άκουγε) και υπονόμευσε με ευθύνη και του επικεφαλής την ολοκλήρωση της Ο.Χ.Ε. Αποτύχατε

ΥΓ.2 Τα έργα ανήκουν στους δημότες και όλοι μας κρινόμαστε. Είχατε πολλά «δώρα» σαν δημοτική αρχή και μεγάλη θητεία. Ιδιαίτερα στην πόλη του Μεσολογγίου δεν παραδίδετε κανένα ολοκληρωμένο έργο.

ΥΓ3. Ο Δήμος μας πλήττεται ποικιλοτρόπως και χρειάζονται σοβαρές, υπεύθυνες και τεχνοκρατικές δημοτικές αρχές. Που υπερασπίζονται το δημοτικό χρήμα αλλά και που μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ώστε να δημιουργηθεί πλούτος και θέσεις εργασίας που τόσο πολύ έχει ανάγκη η περιοχή.

Διαμαντόπουλος Σπύρος
Οικονομολόγος, ΜΒΑ
Δημοτικός Σύμβουλος
Π. Αντιδήμαρχος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
Με τον συνδυασμό Δημιουργική Ανατροπή -Κώστας Λύρος

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Πυλώνες Παρέμβασης ΟΧΕ

ΠΠ1 Διασφάλιση – βελτίωση ποιότητας του φυσικού περιβάλλοντος Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου.

ΠΠ2 Ανάδειξη της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού ως αναγνωρίσιμο πόλο τουρισμού και πολιτισμού.

ΠΠ3 Προβολή - προώθηση και ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΠΠ4 Ανάπτυξη έξυπνων εφαρμογών ΤΠΕ για την προώθηση θεματικού τουρισμού και αναβάθμιση ηλεκτρονικών υποδομών και υπηρεσιών.

ΠΠ5 Ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη και αύξηση της ελκυστικότητας της περιοχής.

ΠΠ6 Προώθηση και Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας.

ΠΠ7 Διασφάλιση και ενίσχυση συνθηκών απασχόλησης και ανθρώπινου δυναμικού.