Στις μεγάλες προοπτικές που έχει ο θαλάσσιος τουρισμός στην Ελλάδα, με αιχμή του δόρατος τις μαρίνες, αναφέρθηκαν αρκετοί από τους ξένους επιφανείς ομιλητές που τοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της πρώτης ημέρας του Παγκοσμίου Συνεδρίου Μαρινών που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Αθήνα από το Διεθνές Συμβούλιο Ενώσεων Ναυτικής Βιομηχανίας (ICOMIA) και την Ένωση Μαρινών Ελλάδος.
Χαρακτηριστική ήταν και η «ατάκα» που ακούστηκε κατά διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου που διεξάγεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, βάση της οποίας «εάν η Ελλάδα αποφασίσει να “παντρευτεί” τον θαλάσσιο τουρισμό δεν χρειάζεται κανείς να πάει κάπου αλλού».
Στις ανάγκες προσαρμογής στα νέα δεδομένα άλλωστε, ώστε να προσελκύσει η χώρα επενδύσεις στις μαρίνες και στα τουριστικά σκάφη, αναφέρθηκαν διεξοδικά ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης και η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ενώ ο τέως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Γιάννης Πλακιωτάκης θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο ώστε να προσελκύσει η χώρα επενδύσεις στις μαρίνες αλλά και στα σκάφη αναψυχής.
Στη διάρκεια του συνεδρίου επισημάνθηκε και η σπουδαιότητα του ρόλου που διαδραματίζουν οι τουριστικοί λιμένες στην οικονομική ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ αναλύθηκε και η πορεία του κλάδου ανά περιοχή σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη Μεσόγειο να είναι στην κορυφή της ζήτησης και τη Νοτιοανατολική Ασία να αυξάνει τη δυναμική της.
Ακόμα, παρουσιάστηκαν οι νέες τάσεις για την ενεργειακή απόδοση μαρινών και τουριστικών σκαφών, με την ηλεκτρική ενέργεια να έχει -όπως ειπώθηκε- τα πρωτεία, ενώ επισημάνθηκε ότι η επόμενη ημέρα για τα σκάφη αναψυχής και τις μαρίνες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την οικονομία διαμοιρασμού.
Οι εργασίες
Στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αλλά και του θαλάσσιου τουρισμού αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Μαρινών Ελλάδος, CMM, Σταύρος Κατσικάδης ανοίγοντας τις εργασίες του Παγκοσμίου Συνεδρίου Μαρινών που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Αθήνα από το Διεθνές Συμβούλιο Ενώσεων Ναυτικής Βιομηχανίας (ICOMIA) σε συνεργασία με την Ένωση Μαρινών Ελλάδος.
Για κάθε 1 ευρώ που αποδίδουν τα σκάφη στις μαρίνες, επιπλέον 5 ευρώ δαπανών κατευθύνονται σε υποστηρικτικές δραστηριότητες, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κατσικάδης. Παράλληλαμ σημείωσε ότι για κάθε 100 σκάφη δημιουργούνται 4 θέσεις εργασίας στη μαρίνα και 40 θέσεις σε άλλες επιχειρήσεις. Αναφέρθηκε, τέλος, και στην ανάγκη να υπάρξει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για τον κλάδο που δεν θα εμποδίζει την αναβάθμιση των μαρινών.
Τα μεγέθη της παγκόσμιας βιομηχανίας μαρινών παρουσίασε ο πρόεδρος της ICOMIA Andrea Razeto. Το ICOMIA Marinas Group διαθέτει στους κόλπους του 100.000 εταιρείες με 1 εκατ. εργαζόμενους, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στον στόχο της ICOMIA, σημείωσε ότι «αυτός είναι να προσθέσει γνώσεις στις επιχειρήσεις ώστε να βελτιώσουν τις υποδομές τους και να δημιουργήσουν συνέργειες, ενώ παράλληλα καταβάλλει προσπάθειες να κινητοποιήσουν τις κυβερνήσεις».
Στις δυνατότητες ανάπτυξης της βιομηχανίας μαρινών στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Martinho Fortunato CMM, πρόεδρος του ICOMIA Marinas Group: «Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλο αριθμό αγκυροβολίων, περίπου 60. Επίσης, η παραγωγή νεών σκαφών, κυρίως μικρών, ανέκαμψε κατά 11% στη χώρα το 2017», σημείωσε μιλώντας για την Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά τις μαρίνες στην Ευρώπη, ο κ. Fortunato υπογράμμισε ότι αντιπροσωπεύουν το 33% της θαλάσσιας οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.