Το φετινό καλοκαίρι ανέβασε το ρεκόρ του, αφού κέρδισε το 51ο Ράλλυ Αιγαίου, όντας ο μοναδικός κυβερνήτης που έχει πέντε νίκες σε έξι συμμετοχές στον συγκεκριμένο αγώνα (2008, 2009, 2011, 2012, 2014), αλλά και μία δεύτερη θέση το 2010. Με νέο και υπερσύγχρονο σκάφος, το «Bullet», που θεωρείται η F1 της ιστιοπλοΐας, και τον Σίμο Καμπουρίδη στο πλευρό του, δοκίμασε τα όριά του σε έναν αγώνα όπου η έλλειψη δυνατών ανέμων ανάγκασε τους πάντες να επιστρατεύσουν κάθε γνώση τους σχετικά με την ιστιοπλοΐα προκειμένου να εκμεταλλευτούν κάθε πνοή του Αιόλου.
«Με το σκάφος που τρέξαμε, το “Bullet”, και την έλλειψη δυνατών ανέμων ήταν σαν να οδηγούσαμε ένα αυτοκίνητο της Formula 1 στα στενά», ήταν οι πρώτες κουβέντες του πολυνίκη ιστιοπλόου όταν τον συναντήσαμε στον Πειραιά λίγα μόλις 24ωρα μετά τη νέα του νίκη. Δίπλα του στεκόταν ο Σίμος Καμπουρίδης. Αμφότεροι ήταν φανερά ικανοποιημένοι όχι μόνο από το αποτέλεσμα αλλά και από την τακτική που ακολούθησαν για να φτάσουν στην κορυφή του βάθρου.
«Η στρατηγική μας από την αρχή ήταν να κρατήσουμε χαμηλό προφίλ. Δεν μας ενδιέφερε πόσες πρώτες νίκες θα φέρναμε στις επιμέρους διαδρομές, αλλά να κερδίσουμε στη συνολική βαθμολογία», τόνισε ο Δημήτρης Δεληγιάννης και συνέχισε: «Το καινούριο σκάφος είναι η F1 της ιστιοπλοΐας και είχαμε τον φόβο να μη γίνουν ζημιές. Πιάνει εύκολα ταχύτητες 25 μιλίων. Τα σκάφη αυτά κατασκευάζονται στα όρια των προδιαγραφών. Ή έρχεσαι πρώτος ή το σπας. Οι καιρικές συνθήκες δεν μας ευνόησαν γιατί είμαστε άνθρωποι του αέρα. Παρ’ όλα αυτά, η τακτική μας απέδωσε και η τελική νίκη ήρθε με διαφορά πέντε πόντων. Χωρίς σοβαρές ζημιές και προβλήματα».
Το σκάφος είναι τύπου TP52 - Monohull. Αυτού του τύπου τα ιστιοπλοϊκά σχεδιάστηκαν για να συμμετάσχουν σε έναν από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως ιστιοπλοϊκούς αγώνες, το Transpacific. Το «Bullet» ανήκει στον Νίκο Σινούρη και τον Δημήτρη Δεληγιάννη, ο οποίος αναλύει τους στόχους της ομάδας: «Ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να αποκτήσουμε αυτό το υψηλών προδιαγραφών σκάφος. Στόχος μας πλέον είναι η συμμετοχή σε διεθνείς διοργανώσεις. Η ομάδα έχει στηθεί στα διεθνή πρότυπα. Στο πλαίσιο αυτό, σιγά-σιγά αποτραβιέμαι από τον ρόλο του τιμονιέρη και έχω αφιερωθεί στην τακτική. Είμαι ο tactician του σκάφους, καθορίζοντας την τακτική που θα ακολουθήσουμε. Είναι σημαντική η αλλαγή στη νοοτροπία όλης της ομάδας που επιφέρει και αλλαγή στον ρόλο μου - αυτό έγινε για να μπορέσουμε να πάμε στο εξωτερικό και να αγωνιστούμε σε υψηλό επίπεδο. Ο ρόλος του tactician είναι ο πιο σημαντικός. Είναι ο ιθύνων νους του σκάφους. Πρέπει να μοιράσεις τους ρόλους για να ανέβεις επίπεδο».
Στη συζήτηση μπαίνει και ο Σίμος Καμπουρίδης, με τον οποίο ο Δημήτρης Δεληγιάννης έχει δημιουργήσει ένα άκρως ανταγωνιστικό δίδυμο στον χώρο της ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης. «Ο Δημήτρης με καθοδηγεί στα μονοπάτια του πρωταθλητισμού τα τελευταία 15 χρόνια. Τρέχουμε μαζί από τα τέλη του 1999. Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές έχω φτάσει στα όριά μου λόγω της πίεσης από τον Δημήτρη πάνω στον αγώνα και βγάζω καπνούς από τα αυτιά. Οταν, όμως, ηρεμώ ξέρω ότι τα περισσότερα από αυτά που με έκαναν να εκνευριστώ ήταν για το καλό της ομάδας. Νιώθω τυχερός και ευλογημένος που συμπλέουμε στις θάλασσες του κόσμου με τον Δημήτρη», ομολογεί.
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Δεληγιάννης απονέμει τα εύσημα στον Σίμο Καμπουρίδη: «Είχα την τύχη να τρέχω επί 30 χρόνια με τον Τάσο Μπουντούρη, ο οποίος είναι όχι απλώς ο δάσκαλός μου, αλλά από τους μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού, παγκοσμίως, ιστιοπλόους. Γεννήθηκε για να κάνει ιστιοπλοΐα. Εχει στο DNA του τη θάλασσα. Τρέξαμε μαζί σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες και έμαθα πολλά. Κάποια στιγμή και επειδή ο πρωταθλητισμός στην ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης δεν γίνεται από ένα άτομο, διέκρινα στον Σίμο το ταλέντο, το κέφι και τη λάμψη στο βλέμμα και ήμουν σίγουρος ότι αν του μετέδιδα όλα αυτά που ξέρω θα γινόμασταν ένα αχτύπητο δίδυμο. Τα χρόνια περνάνε και ελπίζω να συνεχίσουμε μαζί ώστε να έχουν αντιστραφεί οι όροι, να με έχει ξεπεράσει δηλαδή και να προσπαθώ εγώ να τον συμπληρώνω».
Οσο για τα συναισθήματα που του δημιουργεί η συμμετοχή στο Ράλλυ Αιγαίου, ο Δημήτρης Δεληγιάννης αναφέρει: «Εχει για μένα ξεχωριστή σημασία διότι έτρεξα πρώτη φορά πριν από 38 χρόνια ως μέλος πληρώματος. Εκανα τον κύκλο μου ως αθλητής ολυμπιακών κατηγοριών, έγινα Ολυμπιονίκης, συμμετείχα σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1984 στο Λος Αντζελες, το 1988 στη Σεούλ, το 1992 στη Βαρκελώνη, ενώ το 1993 ήρθα πρώτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για σκάφη τύπου σόλινγκ, ενώ πριν από επτά χρόνια επέστρεψα στον ρόλο του κυβερνήτη. Το Ράλλυ Αιγαίου σου προσφέρει έναν συνδυασμό πολλών συναισθημάτων και μάλιστα έντονων. Υπάρχει το συναίσθημα του ανταγωνισμού, αλλά και της αγωνίας γιατί σε έναν αγώνα ανοικτής θαλάσσης μπορεί να έχεις αγωνιστεί για 40 ώρες και να τα χάσεις όλα μέσα σε ένα λεπτό. Υπάρχει, όμως, και το συναίσθημα της αυτοσυντήρησης, ειδικά όταν είσαι στο Αιγαίο και έχει 8 μποφόρ κι εσύ πρέπει να συνεχίσεις».
Ο Δημήτρης Δεληγιάννης στέλνει και το δικό του μήνυμα όσον αφορά το μέλλον του Ράλλυ Αιγαίου τους δύσκολους οικονομικά καιρούς που διανύουμε: «Ο θεσμός αυτός συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού, αφού συμμετέχουν και ξένοι ιστιοπλόοι και μεταφέρουν εικόνες στην πατρίδα τους από τα ελληνικά νησιά. Είναι σημαντικό για τον θαλάσσιο τουρισμό της χώρας να υπάρξει συνέχεια γι’ αυτόν τον θεσμό. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης χορηγών. Αν λείψουν, θα μειωθούν οι συμμετοχές και ο θεσμός θα χάσει τη λάμψη του».
12+1 εντολές του καπετάνιου για τους «σκαφάτους του Αυγούστου»
Οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό σκάφος είναι μια οικονομική λύση που μπορεί να εξασφαλίσει
υπέροχες στιγμές και συγκινήσεις, αρκεί να τηρηθούν κάποιοι βασικοί κανόνες
Οταν έχεις μπροστά σου έναν από τους κορυφαίους Ελληνες ιστιοπλόους, ο οποίος μάλιστα επαγγελματικά δραστηριοποιείται στον τομέα των σκαφών αναψυχής, δεν μπορείς να μην του ζητήσεις συμβουλές για τους σκαφάτους που κατακλύζουν τις ελληνικές θάλασσες κάθε καλοκαίρι.
1 Η σωστή επιλογή της σύνθεσης της παρέας είναι απαραίτητη για την επιτυχία των διακοπών με σκάφος. Λόγω του περιορισμένου χώρου και της αναγκαστικής συμβίωσης όλο το 24ωρο, πρέπει η παρέα να είναι δεμένη και να ταιριάζουν σε μεγάλο βαθμό τα γούστα και οι απαιτήσεις των μελών της.
2 Η επιλογή του σκάφους είναι ένας πολύ σοβαρός παράγοντας. Αποφύγετε τα πολύ παλιά σκάφη γιατί σίγουρα θα σας δημιουργήσουν διάφορα προβλήματα. Προτιμήστε ένα λίγο μικρότερο αλλά σχετικά καινούριο σκάφος (το πολύ 15ετίας) στην ίδια τιμή.
3 Φροντίστε, αν δεν είστε πολύ έμπειρος, να υπάρχουν τουλάχιστον δύο μέλη της ομάδας με σχετική εμπειρία πάνω στο σκάφος, αλλιώς είναι απαραίτητη η παρουσία επαγγελματία σκίπερ.
4 Σχεδιάστε από πριν το ταξίδι σας. Εάν δεν είστε λάτρης της φουρτούνας, προτιμήστε το Ιόνιο ή τις Σποράδες ως προορισμό, όπου τα πράγματα είναι πιο ήρεμα. Αν επιλέξετε το κεντρικό Αιγαίο, είναι βέβαιο ότι θα συναντήσετε κακοκαιρία.
5 Ζητήστε από αυτόν που θα σας νοικιάσει το σκάφος τα τηλέφωνα διαφόρων τεχνικών (ηλεκτρολόγος, μηχανικός). Εάν προκύψουν μικροπροβλήματα, οι τηλεφωνικές οδηγίες θα σας βοηθήσουν να τα λύσετε.
6 Αφού καταλήξετε πού θα κάνετε τις διακοπές σας, μελετήστε προσεκτικά τους χάρτες της περιοχής και εντοπίστε πού υπάρχουν αβαθή. Επίσης, μελετήστε από τον πλοηγό τα λιμάνια. Το να φθάνεις σε κάποιο λιμάνι και εκείνη την ώρα να προσπαθείς να ενημερωθείς είναι ό,τι χειρότερο.
7 Οι προβλέψεις του καιρού έχουν πλέον μεγάλη ακρίβεια. Μελετήστε τις για να γνωρίζετε τι έχετε να αντιμετωπίσετε την επόμενη μέρα. Εάν τα δελτία προβλέπουν δυνατούς ανέμους, προσέξτε τη διατροφή σας το προηγούμενο βράδυ και το πρωινό πριν από την αναχώρηση. Τρώγοντας βαριά φαγητά και πίνοντας πολύ αλκοόλ είναι βέβαιο ότι θα δώσετε… τροφή στα ψάρια.
8 Μοναδικές στιγμές θα ζήσετε τα βράδια που θα μείνετε αρόδο σε κάποιο ερημικό κόλπο. Φροντίστε να αγκυροβολήσετε με τέτοιον τρόπο ώστε αν χρειαστεί, λόγω αλλαγής του καιρού, να μπορείτε να φύγετε χωρίς προβλήματα.
9 Χρησιμοποιήστε άφθονο αντηλιακό. Λόγω της αντανάκλασης στη θάλασσα, η ηλιακή ακτινοβολία είναι πολύ δυνατή.
10 Αποφύγετε ένα λάθος που, όσο χαζό κι αν ακούγεται, είναι πολύ συχνό. Οταν γεμίζετε τη δεξαμενή του νερού, φροντίστε να βάλετε τον σωλήνα στο στόμιο του νερού και όχι του πετρελαίου.
11 Φροντίστε να φθάνετε στα λιμάνια πριν νυχτώσει. Αν δεν είστε πολύ έμπειροι, είναι πολύ δύσκολο να δέσετε σωστά μέσα στο σκοτάδι.
12Αποφύγετε να τραβάτε από πίσω το φουσκωτό, εκτός αν επικρατεί η απόλυτη μπουνάτσα και μόνο για μικρές αποστάσεις. Είναι πολύ πιθανό να τουμπάρει και να συνεχίσετε τις διακοπές σας χωρίς εξωλέμβια.
+1Πώς να αποφεύγετε τους καβγάδες... «Tέλος, και χωρίς να το παίρνετε τοις μετρητοίς, αν σκοπεύετε να πάτε σε κοσμοπολίτικο νησί καλύτερα να μην πάρετε μαζί τη γυναίκα σας. Είναι βέβαιο ότι θα γυρίσετε τσακωμένοι. Επίσης, αν έχετε θερμόαιμες γυναίκες στο σκάφος σας, δώστε τους οδηγίες πριν μπείτε στο λιμάνι για την ενδυμασία τους. Εκτός αν θέλετε να γίνετε στόχος καυστικών σχολίων από τους γύρω σας. Εχουν δει πολλά τα μάτια μας όλα αυτά τα χρόνια», λέει γελώντας.