Δουλέμποροι με προϋπηρεσία είναι οι τρεις αλλοδαποί που συνελήφθησαν από αστυνομία και Λιμενικό για απόπειρα μεταφοράς παράτυπων μεταναστών από την Πελοπόννησο στην Ιταλία. Η μυστική έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε τον Αύγουστο και ολοκληρώθηκε το τριήμερο 21-23 Νοεμβρίου με τη σύλληψη τριών μελών του κυκλώματος και 46 αλλοδαπών που επρόκειτο να ταξιδέψουν παράνομα, μέσω θαλάσσης, στη γειτονική χώρα. Αντιθέτως, διαφεύγουν άλλα εννέα μέλη του κυκλώματος, μεταξύ των οποίων και ο φερόμενος ως «εγκέφαλός» του, υπήκοος Συρίας.
Οι περισσότεροι από τους κατηγορουμένους έχουν και στο παρελθόν απασχολήσει τις διωκτικές αρχές για εμπλοκή σε υποθέσεις διακίνησης παράτυπων μεταναστών. Για παράδειγμα, ο Σύρος «αρχηγός», στον οποίο σημειωτέον έχει χορηγηθεί άσυλο και ζει νόμιμα στη χώρα, έχει συλληφθεί ξανά το διάστημα 2014-2016 για συμμετοχή σε κύκλωμα δουλεμπόρων. Ο αυτοδίδακτος χειριστής του υπό σημαία Delaware σκάφους, αντιστοίχως, φέρεται μόλις το 2017 να κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε παρόμοια υπόθεση. Από έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή του προκύπτει ότι είναι υπήκοος Ρουμανίας 25 ετών, ωστόσο υπάρχουν ισχυρές αμφιβολίες για τη γνησιότητά τους. Ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον έχουν δύο ακόμα άτομα που έμμεσα ή άμεσα έχουν συμμετοχή στην ίδια υπόθεση. Πρόκειται για τον τελευταίο ιδιοκτήτη του σκάφους «Sunbird» (υπήκοος Γεωργίας) και τον αμέσως προηγούμενο, που τυγχάνει Ελληνας υπήκοος. Και οι δύο έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, εμπλακεί στο παρελθόν σε υποθέσεις διακίνησης μεταναστών.
Οπως ανακοίνωσε χθες ο νέος προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής Γιώργος Κανέλλος, οι δουλέμποροι παραλάμβαναν τους μετανάστες από τον Εβρο και τους μετέφεραν αρχικά οδικώς σε αποθήκη στον Αυλώνα Αττικής. Στη συνέχεια, το σχέδιό τους προέβλεπε την περαιτέρω μετακίνησή τους σε ερημική ακτή της Λακωνίας, απ’ όπου θα επιβιβάζονταν στο μήκους 10 μέτρων σκάφος με προορισμό την Ιταλία. Στο διάστημα από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι πρόσφατα ταυτοποιήθηκαν 4 υποθέσεις διακίνησης μεταναστών και μία απόπειρα. Δύο έγιναν στη διάρκεια του Οκτωβρίου και αφορούσαν τη μεταφορά συνολικά 69 αλλοδαπών από την Αττική στη Μεσσηνία και στην Αχαΐα. Στις 16 και 18 Νοεμβρίου αντιστοίχως, μετέφεραν από τον Εβρο στον Αυλώνα τους 46 αλλοδαπούς, που μερικά εικοσιτετράωρα αργότερα επιχείρησαν να επιβιβάσουν στο σκάφος.
Το τελευταίο σκέλος της επιχείρησης αστυνομίας και Λιμενικού εκτυλίχθηκε κοντά στο χωριό Βάθεια Λακωνίας. Εκεί οδηγήθηκαν με κλειστό φορτηγό οι 46 αλλοδαποί, με σκοπό να γίνει η επιβίβασή τους στο «Sunbird». Οι κινήσεις τους παρακολουθούνταν και, μόλις ξεκίνησε η επιβίβασή τους, αστυνομία και Λιμενικό επενέβησαν. Το κόστος για ολόκληρο το σκέλος του ταξιδιού άγγιζε τις 5.000 ευρώ. Οπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Νίκος Λαγκαδιανός, το σκάφος αναψυχής ήταν σε ιδιαίτερα κακή κατάσταση, παρουσίαζε εισροή υδάτων, ενώ διαπιστώθηκαν παραλείψεις ασφαλείας, καθώς δεν υπήρχαν σωσίβια και φωτοβολίδες για περίπτωση ανάγκης. Οι συλληφθέντες πρόκειται να απολογηθούν την Τετάρτη σε τακτικό ανακριτή.