«Ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί αυτή τη στιγμή την ατμομηχανή του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας», επισήμανε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού της στην έναρξη του Παγκόσμιου Συνεδρίου Μαρινών που διοργανώνεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία της Βιομηχανίας Σκαφών Αναψυχής ICOMIA και την Επιτροπή Μαρινών της (IMG) 25 - 27 Οκτωβρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Η περιφερειάρχης, στο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στη θεαματική αύξηση που παρουσιάζουν τα τουριστικά μεγέθη χρόνο με τον χρόνο και στο γεγονός ότι «βρισκόμαστε μπροστά στην πρόκληση να αντιμετωπίσουμε με ευθύνη και έξυπνες επιλογές αυτή τη σημαντική ευνοϊκή συγκυρία».
Σημείωσε ότι «υπάρχουν σημαντικά κεφάλαια στη θαλάσσια τουριστική βιομηχανία που οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε πάντοτε με όρους σεβασμού στο περιβάλλον, στον κάτοικο και τον επισκέπτη». Επίσης χαρακτήρισε το συγκεκριμένο ζήτημα ως «ένα από τα κεφάλαια που αφορούν και την περαιτέρω ανάπτυξη του πλέγματος των υφιστάμενων τουριστικών μαρινών στην Αττική».
Συγκεκριμένα η κ. Δούρου, καλωσορίζοντας τους συνέδρους στην Περιφέρεια Αττικής, «τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, με πανέμορφη ακτογραμμή, σημαντικότατα τοπόσημα, και εμβληματικό τουριστικό προορισμό, όλους τους μήνες του χρόνου», ενημέρωσε ότι υπάρχουν «7 σημαντικού μεγέθους μαρίνες από τις οποίες οι 4 βραβεύθηκαν με γαλάζια σημαία». Στη συνέχεια έθεσε το ερώτημα για το «πού πάμε από δω και πέρα;», αποδεχόμενη το γεγονός ότι «η χάραξη και η εφαρμογή αναπτυξιακής στρατηγικής για τις μαρίνες αφορά και εμπλέκει πολλά ενδιαφερόμενα μέρη» με αμφίβολο όφελος, καθώς συχνά δημιουργείται «μεγάλη σπατάλη πόρων (χρόνου και κεφαλαίων) με χαμηλό τελικό αποτέλεσμα».
Ως πρώτο βήμα της διαδικασίας πρότεινε τον ορισμό του πλαισίου «στο οποίο θα κινηθούμε» και συνέχισε εκφράζοντας την πεποίθηση πως «είναι εφικτό πολύ σύντομα να περάσουμε σε μια εποχή οργανωμένης ανάπτυξης σύγχρονων, ασφαλών και αποδοτικών μαρινών», εάν ληφθούν υπόψη οι οικονομικές δυνατότητες και οι τοπικές ιδιαιτερότητες. Ο οργανωμένος τρόπος ανάπτυξης αυτού του κεφαλαίου, επισήμανε, θα μας οδηγήσει σε εκείνες τις λύσεις, στις οποίες οι επενδύσεις θα καταστούν αποδοτικές σε βάθος χρόνου πάντοτε σε συνθήκες αειφορίας με απώτερο στόχο τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων δουλειάς.
Το Ναυτιλιακό Πλέγμα (cluster), τόνισε η κ. Δούρου, αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο και έχει ήδη αποτυπωθεί ως διακριτό στον Αναπτυξιακό Σχεδιασμό της Περιφέρειας στο πλαίσιο της Έξυπνης Εξειδίκευσης. Επίσης έχουμε παρέμβει μέσω του ΠΕΠ Αττικής και έχουμε εκδώσει πρόσκληση σχετικά με την προώθηση της δημιουργίας τέτοιου είδους clusters, ενημέρωσε σχετικά.