Στο κατάμεστο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο, έδωσε το στίγμα νίκης για μία ακόμη θητεία στο Δήμο Μυκόνου, ο επικεφαλής της παράταξης “Πρωτοβουλία ...
Στο κατάμεστο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο, έδωσε το στίγμα νίκης για μία ακόμη θητεία στο Δήμο Μυκόνου, ο επικεφαλής της παράταξης “Πρωτοβουλία Δράσης” και νυν Δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς.
Ο κ. Κουκάς ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στους πολιτικούς του αντιπάλους, στην επερχόμενη εκλογική μάχη, ανέλυσε τις ενέργειες της παράταξής του, από την αρχή της ανάληψης καθηκόντων της δημοτικής αρχής, ενώ αναφέρθηκε και σε βασικές προγραμματικές θέσεις, για την επόμενη θητεία.
Ξεκίνημαμεχρέηκαιπλήρηαταξία
Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Κουκάς σημείωσε, πως “πριν από μερικές εβδομάδες, σε αυτή την αίθουσα, κάποιοι αποφάσισαν να προβάλλουν εικόνες από μία άλλη Μύκονο, γκρίζα και αποκρουστική. Κάποιοι ισχυρίστηκαν, ότι όταν πέφτει ο ήλιος, τάχα δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις στη Μύκονο. Θα πω μόνο μία φράση: Με την εικόνα του νησιού, δεν παίζουμε. Σεβαστείτε κύριοι υποψήφιοι την προσπάθεια, τον κόπο και τον ιδρώτα των Μυκονιατών”, τονίζοντας πως ο τόπος δεν είναι λάφυρο για κανένα προσωπικό όφελος και “οφείλουμε να τον σεβαστούμε και να τον τιμήσουμε, με έργα και με πράξεις”.
Επιχειρώντας να περιγράψει την εικόνα του Δήμου, κατά την ανάληψη των καθηκόντων της δημοτικής του αρχής τον Σεπτέμβριο του 2014, ο κ. Κουκάς σημείωσε, πως “όταν παραλάβαμε αντιμετωπίσαμε σκληρή πραγματικότητα τεράστιες εκκρεμότητες οικονομικές”, με δημοτικούς υπαλλήλους φοβισμένους και με χαμηλό ηθικό, προκατάληψη απέναντι στο δήμο και επιφυλακτικότητα από εκπροσώπους κρατικών υπηρεσιών, λόγω της πολύχρονης αρνητικής δημοσιότητας και την τοπική κοινωνία διχασμένη, με έλλειμμα εμπιστοσύνης προς το δήμο.
Παράλληλα, τόνισε πως η δημοτική αρχή ανέλαβε “με πολλά εκατομμύρια ευρώ να λείπουν από τα ταμεία του δήμου”, λόγω του τότε σκανδάλου, για το οποίο σχολίασε, πως “η δικαιοσύνη αποφάσισε για τις ποινικές ευθύνες, αλλά υπάρχουν ξεκάθαρα σοβαρές πολιτικές ευθύνες και αυτές έχουν ονοματεπώνυμο. Ορφανά σκάνδαλα δεν υπάρχουν. Είναι εντυπωσιακό να επικαλούνται έργα που έκαναν τα υπουργεία, ο Μητσοτάκης, η Περιφέρεια και η τότε Νομαρχία ως δικά τους., αλλά για τα εκατομμύρια ευρώ που λείπουν από τα ταμεία και τη δυσφήμιση του νησιού σε όλη την Ελλάδα, να μην τολμούν ακόμη και σήμερα να ζητήσουν, έστω και για τα «μάτια του κόσμου» μία συγγνώμη”, ενώ τόνισε πως δεν πρέπει να συγκρίνονται “20 χρόνια, όπου το χρήμα έρεε άφθονο με 5 χρόνια στην καρδιά των μνημονίων και με μειωμένες χρηματοδοτήσεις κατά 50%”.
Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Κουκάς σημείωσε, πως “πριν από μερικές εβδομάδες, σε αυτή την αίθουσα, κάποιοι αποφάσισαν να προβάλλουν εικόνες από μία άλλη Μύκονο, γκρίζα και αποκρουστική. Κάποιοι ισχυρίστηκαν, ότι όταν πέφτει ο ήλιος, τάχα δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις στη Μύκονο. Θα πω μόνο μία φράση: Με την εικόνα του νησιού, δεν παίζουμε. Σεβαστείτε κύριοι υποψήφιοι την προσπάθεια, τον κόπο και τον ιδρώτα των Μυκονιατών”, τονίζοντας πως ο τόπος δεν είναι λάφυρο για κανένα προσωπικό όφελος και “οφείλουμε να τον σεβαστούμε και να τον τιμήσουμε, με έργα και με πράξεις”.
Σύμφωνα με τον κ. Κουκά, η δημοτική αρχή παρέλαβε χρέος 45.000 ευρώ προς τη ΔΕΗ, χρέη προς τα ΕΛΤΑ, 1,6 εκατομμύρια ευρώ και 700.000 ευρώ σε τόκους χρέος προς την ΕΓΝΑΤΙΑ, για έργα οδοποιίας του 2008, 150.000 ευρώ ανεξόφλητες οφειλές, από δαπάνες τραπέζια και φιλοξενία, την
πρωτοβάθμια επιτροπή παιδείας με 200.000 ευρώ χρέος και μπλοκαρισμένη κάθε επιπλέον χρηματοδότηση, στην πρώτη διετία, όπως και δυσεπίλυτα προβλήματα στη λειτουργία της.
Επίσης, 35.000 χρέος στον ΟΤΕ για τα τηλέφωνα των δημοτικών συμβούλων από το 2008, μη ενημερωμένη ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα του Δήμου.
Η άδεια του ΧΥΤΑ, σύμφωνα με τον κ. Κουκά είχε λήξει από 31/12/2013, ενώ “το δεύτερο μήνα της θητείας μου κλήθηκα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όπου μου ανακοινώθηκε ότι απειλείται η χώρα με τεράστιο ευρωπαϊκό πρόστιμο αν δε λειτουργήσει χρηστά ο ΧΥΤΑ. Η κακοδιαχείριση της μονάδας που είχε εγκαινιαστεί το 2009 είχε φτάσει να υποβαθμιστεί το κύτταρο σε χωματερή, ενώ οι αναφλέξεις στο ΧΥΤΑ ήταν καθημερινό φαινόμενο”, ενώ “όλο το νησί ήταν μία χωματερή με σοβαρό πρόβλημα αποκομιδής απορριμμάτων”.
Παρελήφθη υπηρεσία Πολεοδομίας με ένα μηχανικό, ταυτόχρονη απαγόρευση προσλήψεων από το κράτος και μη δυνατότητα υπογραφής αδειών από συμβασιούχους, ενώ στην Τεχνική Υπηρεσία σχεδόν καμία μελέτη έργου σε εξέλιξη ή στο συρτάρι. Χωρίς άδεια λειτουργίας είχαν μείνει το σφαγείο, οι παιδικοί σταθμοί, τα κυλικεία, οι παιδικές χαρές, το θερινό σινεμά, κά.
Όλα τα μισθωτήρια των εγκαταστάσεων που μίσθωνε ο Δήμος ήταν ληγμένα, με επαπειλούμενες εξώσεις, δεν υπήρχε ενημερωμένο περιουσιολόγιο του Δήμου από τις καταγραφές στο κτηματολόγιο, δεν υπήρχε σύμβαση για τον εφοδιασμό καυσίμων στα οχήματα του δήμου, τα περισσότερα από τα οποία είχαν μηχανολογικά προβλήματα, ενώ υπήρχαν σχεδόν 1.000 κατεστραμμένα υδρόμετρα, με αποτέλσμα να μην αποδίδονται εισπράξεις στη ΔΕΥΑΜ και τεράστια διαφυγή εσόδων.
Ενέργειεςγια “συμμάζεμα” καιανάπτυξητουΔήμου
“Σκύψαμε το κεφάλι και αρχίσαμε τη δουλειά γι' αυτό και ξεκάθαρα από την αρχή επιλέξαμε να νοικοκυρέψουμε το Δήμο, το σπίτι μας και να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης με τις κρατικές υπηρεσίες και την τοπική κοινωνία”, τόνισε ο κ. Κουκάς.
Όπως επεσήμανε, έγινε εξόφληση των οφειλών, οργάνωση των οικονομικών υπηρεσιών, αύξηση των εσόδων κατά 50%, καταγραφή της ακίνητης περιουσίας, παρεμβάσεις στους χώρους στέγασης των δημοτικών υπηρεσιών για καλύτερες συνθήκες εργασίας, και εξασφάλιση των οριστικών αδειοδοτήσεων για τις δημοτικές δομές.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στον τομέα του τουρισμού όπου την τετραετία 2014-2018 η Μύκονος έσπασε όλα τα ρεκόρ, με σχεδόν 10.000.000 επισκέπτες και το λιμάνι της κατατάχθηκε ως το 2ο λιμάνι κρουαζιέρας με 600 κρουζιερόπλοια και 3.000 επιβατηγά πλοία, ενώ επιτεύχθηκαν νέες αεροπορικές συνδέσεις, μεταξύ άλλων και με την Quatar Airways, ως άνοιγμα προς την ανατολή.
Ενδεικτικά, για τα έργα υποδομής που υλοποιήθηκαν κατά τη θητεία του, ο κ. Κουκάς αναφέρθηκε στην εξασφάλιση 7.500.000 ευρώ για αναβάθμιση του ΒΙΟΚΑ, εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης διαρροών, αναβάθμιση και επέκταση των διυλιστηρίων, νέες μονάδες αφαλάτωσης, την υποβολή μελετών για περιβαλλοντική αδειοδότηση του αποχετευτικού δικτύου Άνω Μεράς, με π/ϋ 10.000.000 ευρώ, τη διάθεση 3.000.000 ευρώ για προμήθεια νέων αφαλατώσεων και συντήρηση υφισταμένων και 5.000.000 ευρώ για τακτική συντήρηση εγκαταστάσεων της ΔΕΥΑΜ, την ολοκλήρωση και δημοπράτηση έργου οδοποιίας με 5.000.000 ευρώ χρηματοδότηση από δημοτικούς πόρους, μελέτη για κατασκευή ελαιοτριβείου με δημοτικούς πόρους.
Αναφορικά με το περιβάλλον, ο κ. Κουκάς αναφέρθηκε στο “νοικοκύρεμα” των υποδομών και την έμφαση στην ανακύκλωση, με αποτέλεσμα, το νησί είναι πρώτο στην Ελλάδα στην ανακύκλωση σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΑΑ.
Για την παιδεία ο Δήμος Μυκόνου θεσμοθέτησε επίδομα σίτισης και διαμονής ενώ εγκαινίασε κοιτώνες για τους εκπαιδευτικούς, ενώ διέθεσε 2.000.000 δημοτικοί πόροι για αναβάθμιση σχολικών υποδομών. Αναβαθμίστηκαν παιδικές χαρές, ανεγέρθη νέο Γυμνάσιο στην Άνω Μερά, μετά από δωρεές. Σε ό,τι αφορά στον αθλητισμό, νομιμοποιήθηκαν και αναβαθμίστηκαν οι εγκαταστάσεις, επιχορηγήθηκαν οι αθλητικοί όμιλοι, ολοκληρώνεται το κλειστό γυμναστήριο στην Άνω Μερά, ενώ διοργανώθηκαν πολλές αθλητικές εκδηλώσεις.
Επίσης, ο κ. Κουκάς ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις προσπάθειες του Δήμου Μυκόνου για παροχή κινήτρων στους δημοσίους υπαλλήλους, που υπηρετούν όλες τις δομές του νησιού.
Τέλος, αναφέρθηκε και στις ενέργειες της δημοτικής αρχής για αναβάθμιση του πολιτιστικού προϊόντος, των μουσείων, του αρχαιολογικού χώρου της Δήλου κα.
“Όχιβουτιάστοπαρελθόν, άλμαστομέλλον”
Τέλος, έκανε αναφορά και σε βασικά έργα που σχεδιάζονται για τα επόμενα χρόνια, μεταξύ άλλων, τη σύνταξη πολεοδομικού σχεδίου για τη Χώρα και την εν γένει πολεοδομική οργάνωση του νησιού, αναβάθμιση του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας, με ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και της περιοχής των Μύλων, πεζοδρόμηση της Φάμπρικας, εμπλουτισμός των χώρων στάθμευσης. Για την Άνω Μερά, ολοκλήρωση αναβάθμισης του αποχετευτικού και του δικτύου ύδρευσης και την ενθάρρυνση ανάπτυξης τουριστικά της περιοχής με άξονα τον παραδοσιακό της χαρακτήρα.
Επίσης, ο κ. Κουκάς σημείωσε πως προτεραιότητα είναι η βελτίωση αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού, με χρηματοδοτήσεις που ήδη έχουν εξασφαλιστεί, όπως επίσης, μεταξύ άλλων και η δημιουργία κλειστού κολυμβητηρίου και γηπέδου μπάσκετ, η λειτουργία κοινωνικής δομής για συνταξιούχους, η δημιουργία πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής, η δημιουργία μαρίνας σκαφών αναψυχής στον π. Λιμένα, όπως και συνολικότερη πρόταση για τη διαμόρφωσή του, και τέλος δημιουργία δικτύου θαλάσσιων μεταφορών, με αφετηρία τη Χώρα και μελέτη δημιουργίας μίας επιπλέον περιφερειακής οδού για αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού.
Τέλος, ο κ. Κουκάς τόνισε, πως “για να πάμε τη Μύκονο μπροστά δεν χρειαζόμαστε βουτιά στο παρελθόν, αλλά άλμα στο μέλλον”, καθώς “η λογική και η φιλοσοφία του 2019 δεν μπορεί να είναι η ίδια με του 1990. Τους σέβομαι όλους, αλλά άλλες εποχές, άλλες ανάγκες, άλλες προτεραιότητες”. Δήλωσε “υπερήφανος για ό,τι καταφέραμε. Είμαι υπερήφανος που κρατήσαμε το νησί όρθιο”, δεσμευόμενος, πως “δεν θα κουραστώ και θα συνεχίσω να εργάζομαι για μία Μύκονο πρωταγωνίστρια”.