Ενα μικρό χωριό πολυτελών κατοικιών θα πλαισιώσει τη λειτουργία της μαρίνας Ρόδου αν...

-Ετοιμάζεται το ΤΑΙΠΕΔ για τον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης της μαρίνας στο Μαντράκι
-Τι δηλώνει ο πρόεδρος της «Μαρίνες Ρόδου Α.Ε.» Θ. Τριανταφύλλου

Ένα μικρό χωριό, από πολυτελείς κατοικίες και δική του μαρίνα χωρητικότητας 500 σκαφών αναψυχής είναι η εικόνα που θα εμφανίζει η «Μαρίνα Ρόδου» όταν η επένδυση θα έχει φτάσει την πλήρη ανάπτυξή της.
Ο νέος επενδυτής διαβλέπει πως θα έχει μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους από την εκμετάλλευση των κατοικιών που προβλέπονται από τη σύμβαση, παρά από τη φιλοξενία των σκαφών αναψυχής, γι’ αυτό και έχει δώσει εντολή να επανασχεδιαστεί στην Αγγλία ολόκληρο το έργο με γνώμονα την υψηλή αισθητική των χερσαίων εγκαταστάσεων. Την ίδια στιγμή, εμφανίζεται έτοιμος να ασκήσει το προτιμησιακό δικαίωμα που έχει στη μαρίνα Μαντράκι και να διεκδικήσει τη διαχείρισή της στο διαγωνισμό που ήδη ετοιμάζει το ΤΑΙΠΕΔ. Όλα φαίνεται πως αλλάζουν στις υποδομές τις Ρόδου, εκτός αν…
Η δυνατότητα δόμησης στη χερσαία έκταση των 120 στρεμμάτων της μαρίνας Ρόδου ανέρχεται σε 50.000 τ.μ. Στην πράξη, οι ειδικοί όροι δόμησης παρέχουν τη δυνατότητα στον επενδυτή να φτιάξει όσες κατοικίες θέλει. Λόγω θέσεως και λιμενικών υποδομών είναι φυσικό επόμενο οι κατοικίες (ισόγειες με έναν όροφο) να διακρίνονται από υψηλή αισθητική και πολυτέλεια. Στόχος θα είναι η προσέλκυση επισκεπτών που δεν θα τους προβληματίζει η δαπάνη μερικών χιλιάδων ευρώ για τη μερικών ημερών φιλοξενία, των ίδιων και του σκάφους τους, στον εκεί χώρο.
«Ολόκληρη η υποδομή σχεδιάζεται ξανά από την αρχή σε μεγάλο αρχιτεκτονικό γραφείο της Αγγλίας, με τη συνεργασία αντίστοιχου της Αθήνας», δήλωσε προς τη ‘δημοκρατική’ ο πρόεδρος της εταιρείας Μαρίνες Ρόδου Α.Ε. κ. Θωμάς Τριανταφύλλου. Ο νέος επενδυτής έχει επιλέξει να διατηρήσει τον κ. Τριανταφύλλου στη θέση του προέδρου της εταιρείας, προφανώς αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό του την ικανότητα να οδηγήσει την επένδυση στη νέα εποχή.


Αυξάνονται οι θέσεις
ελλιμενισμού και προστατεύεται η μαρίνα
Σήμερα η μαρίνα Ρόδου διαθέτει 380 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής και προσήνεμο μόλο που ξεκινά από το Ζέφυρος και καταλήγει στη θάλασσα μπροστά από το υποκατάστημα της Eurobank (οδός Αυστραλίας). Η 2η φάση του έργου προβλέπει την επέκταση του προσήνεμου μόλου μέχρι τα παλιά σφαγεία. Με την ολοκλήρωσή του θα δοθεί η δυνατότητα ασφαλούς πρόσδεσης επιπλέον 180 yachts.
Για την εκκίνηση της 2ης φάσης του έργου απαιτείται έγκριση του δημάρχου Ρόδου και ήδη έχει ξεκινήσει η σχετική επικοινωνία. «Οι πρώτες επαφές με τη Δημοτική Αρχή ήταν θετικές» δήλωσε προς τη ‘δ’ ο κ. Θωμάς Τριανταφύλλου.
Η υπογραφή της έγκρισης για τη 2η φάση της μαρίνας είναι μόνο τυπική, καθώς το έργο ως σύνολο, με όλες τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις μελετημένες, είναι ήδη εγκεκριμένο. Η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν έδινε τη σχετική έγκριση στον πρώην επενδυτή, επικαλούμενη οφειλές δημοτικών τελών. Ο νέος επενδυτής έχει προχωρήσει στην πλήρη εξόφληση των οφειλών, συνεπώς δεν συντρέχουν πια ούτε καν τυπικά κωλύματα.
Κατά την τρέχουσα περίοδο γίνεται επικαιροποίηση μελετών με πρόβλεψη τη χρόνο με το χρόνο αυξανόμενη ένταση των καιρικών φαινομένων. Σύμφωνα με την εκτίμηση που έγινε «θα χρειαστούν περίπου δύο μήνες μέχρις ότου ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις στις λιμενικές υποδομές». Μεταξύ άλλων προβλέπεται η περαιτέρω ενίσχυση του υποθαλάσσιου «πάχους» του προσήνεμου μόλου με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξασθένιση των κυμάτων του νοτιά.
Στο μεταξύ, μέχρις ότου ξεκινήσουν τα λιμενικά έργα, θα γίνει πλήρης καθαρισμός του οικοπέδου της μαρίνας από κάθε υλικά ή μηχανήματα. Επίσης άρχισε η καθαίρεση του μεταλλικού σκελετού που είχε κατασκευαστεί κοντά στην κεντρική είσοδο και επρόκειτο, ως μελλοντικό κτήριο να φιλοξενήσει υποκατάστημα super market. Μιας τέτοιας μορφής κτήριο, δεν συνάδει με τη σχεδιαζόμενη αισθητική.

Όλα καλά, αλλά…
Η συνολική επένδυση του έργου στη μαρίνα θ’ ανέλθει σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Στην πλήρη της ανάπτυξη θα φιλοξενούνται ημερησίως 500 σκάφη αναψυχής, μερικές χιλιάδες επισκεπτών και θα έχουν απασχόληση (άμεσα ή έμμεσα) αρκετές εκατοντάδες άτομα. Μια πρώτη εκτίμηση της εταιρείας κάνει λόγο για 1500 απασχολούμενους στις υπηρεσίες της «Μαρίνες Ρόδου Α.Ε», στα καταστήματα, στις κατοικίες και στις επιχειρήσεις προμήθευσης. Σε όλα αυτά δεν έχουν συνυπολογιστεί τα έσοδα του κράτους από τους φόρους, του Δήμου από τα τέλη καθαριότητας, όπως και η υπεραξία που δημιουργείται για το σύνολο του τουριστικού προορισμού.
Ωστόσο υπάρχει ένα «αγκάθι». Είναι μια επένδυση που δεν βασίζεται στο συναίσθημα ενός πιθανού κληροδοτήματος σε παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα. Πρόκειται για μια επένδυση με ημερομηνία λήξης. Συγκεκριμένα το έτος 2063, βάσει της υπογεγραμμένης σύμβασης, ολόκληρο το έργο θα πρέπει να περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου Ρόδου. Αρα, στα επόμενα 43 χρόνια το έργο θα πρέπει να έχει κάνει πλήρη απόσβεση των δεκάδων εκατομμυρίων που θα έχουν δαπανηθεί και να αποδώσει κέρδος.
Επιπρόσθετα, δεν υπάρχει σήμερα επενδυτικό σχήμα με τόσο υψηλή ρευστότητα, που να είναι διατεθειμένο να περιμένει μια ζωή για να πάρει πίσω το επενδεδυμένο κεφάλαιο. Προφανώς ο νέος επενδυτής θα επιδιώξει τα ρυθμίσει όλα τα παραπάνω, προτού ξεκινήσει τη «μεγάλη αιμοδοσία».
Εφόσον επιτευχθούν οι ρυθμίσεις που θα διεκδικήσει ο νέος επενδυτής, τότε θα ξεκινήσει το έργο. Εάν όχι, τότε η μαρίνα Ρόδου θα παραμείνει απλώς ένα καλό λιμενικό έργο για τη φιλοξενία σκαφών αναψυχής, εξασφαλισμένο από τους καιρούς, αλλά χωρίς παραγωγή πλούτου για κανέναν. Η απόφαση για το τι ακριβώς θα γίνει είναι αμιγώς πολιτική και αφορά αποκλειστικά την Κυβέρνηση της χώρας.

Ετοιμάζεται το ΤΑΙΠΕΔ για το Μαντράκι
«Ο διαγωνισμός βρίσκεται στο στάδιο της ωρίμανσης». Με τα λόγια αυτά τα στελέχη του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε) απάντησαν στο σχετικό ερώτημα που ετέθη σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της μαρίνας στο Μαντράκι της Ρόδου.
Οι εκτιμήσεις θέλουν τον διαγωνισμό να προκηρύσσεται εντός του νέου έτους και μάλιστα στη διάρκεια του πρώτου εξάμηνου. Οι όροι του διαγωνισμού διαμορφώνονται τώρα από τα στελέχη του Ταμείου και προς το παρόν αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό.
Η εταιρεία «Μαρίνες Ρόδου Α.Ε» ως ανάδοχος του έργου της μαρίνας έχει διασφαλισμένο το προτιμησιακό δικαίωμα στο διαγωνισμό, όποτε κι αν αυτός γίνει. Αυτό σημαίνει πως έχει τη δυνατότητα να λάβει γνώση της καλύτερης προσφοράς που θα έχει υποβληθεί και το δικαίωμα να καταθέσει καλύτερη προσφορά ώστε να αναλάβει τη διαχείρισή της. Το προτιμησιακό δικαίωμα δόθηκε, καθώς η μαρίνα στο Μαντράκι στην πλήρη της ανάπτυξη μπορεί να λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς τη μαρίνα της συνοικίας Αγίου Νικολάου.

Κληθείς να απαντήσει, ο πρόεδρος της «Μαρίνες Ρόδου Α.Ε» κ. Θωμάς Τριανταφύλλου ξεκαθάρισε προς τη ‘δ’ ότι «ασφαλώς και θα συμμετάσχουμε στο διαγωνισμό για το Μαντράκι και θα ασκήσουμε το προτιμησιακό μας δικαίωμα ώστε να αναλάβουμε το έργο για την πλήρη αναμόρφωση και την αξιοποίησή του».