Πριν αποφασιστεί η δέσμευση των ακινήτων (εδώ) και η άσκηση ποινικών διώξεων για απάτη και ξέπλυμα χρήματος στη οικογένεια Κουτσολιούτσου από τις ελληνικές αρχές (εδώ), ένας αγώνας για τον εντοπισμό των περιουσιακών τους στοιχείων είχε ξεκινήσει από τους πιστωτές της Folli Follie.
Στο κυνήγι αυτό η οικογένεια φαίνεται πως βρισκόταν ένα βήμα μπροστά, αφού μέσω κατάλληλων ελιγμών με δάνεια και προσημειώσεις οι πιστωτές παρεμποδίζονταν να εγείρουν αξιώσεις επί της ακίνητης περιουσίας – τουλάχιστον για μία βίλα στις Σπέτσες και δύο ακόμα ακίνητα στην Αστυπάλαια.
Σήμερα, η δέσμευση από τις αρχές που αφορά τα ακίνητα εντός της Ελλάδας καθιστά ως πρώτο δικαιούχο το Δημόσιο, όμως υπάρχουν και άλλα στο εξωτερικό, τα οποία δεν φαίνεται ότι είχαν εντοπιστεί κατά τη διάρκεια του «κυνηγητού» για τον εντοπισμό της περιουσίας τους.
Το Protagon αποκαλύπτει στοιχεία για ένα «άγνωστο», υψηλής αξίας ακίνητο στην Ελβετία, που φέρεται να συνδέεται με την οικογένεια.
Η γενναιόδωρη ελβετική εταιρεία
Λίγες ημέρες αφού δημοσιεύτηκε η έκθεση του κερδοσκοπικού fund QCM για τα παραποιημένα οικονομικά στοιχεία της Folli Follie τον Μάιο του 2018, μία ελβετική εταιρεία συμφερόντων επιχειρηματία εφαπτόμενου στο περιβάλλον του Δημήτρη Κουτσολιούτσου δανειοδοτεί τον τελευταίο με 36,45 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω δάνειο φαίνεται να δόθηκε στις 21 Μαΐου, ενώ η Folli Follie βρισκόταν «στη δίνη του κυκλώνα» όχι μόνο για τον ελληνικό αλλά και για τον διεθνή Τύπο, και ως εγγύηση, εννέα ημέρες μετά, προσημειώθηκε η εξοχική κατοικία της οικογένειας Κουτσολιούτσου στις Σπέτσες, με τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών.
Το όνομα της γενναιόδωρης ελβετικής εταιρείας ήταν Petrus AG και ανήκε στον Αντρέας Χόλτσμαν Νόιμαν (Andreas Holzman Neumann), μαζί με τον οποίον ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και άλλοι επιχειρηματίες είχαν συστήσει ομάδα μετόχων που κατείχε το 19% της Dufry, του κολοσσού στο ταξιδιωτικό λιανικό εμπόριο που αγόρασε από τη Folli Follie τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών. Για το ίδιο δάνειο προσημειώθηκαν σε επόμενο χρονικό στάδιο και δύο σπίτια, 250 τ.μ. έκαστο, στην Αστυπάλαια.
Λόγω του ότι υπήρχαν αυτές οι προσημειώσεις, οι οποίες καθιστούσαν την Petrus AG πρώτο δικαιούχο, οι πιστωτές της Folli Follie που θα επιχειρούσαν να εγείρουν αξιώσεις επί των συγκεκριμένων ακινήτων για την αποζημίωσή τους λόγω του σκανδάλου θα έρχονταν σε δεύτερη μοίρα.
Οι επενδυτές, στον αγώνα τους για να μην υποστούν μεγάλες απώλειες, είχαν αναθέσει σε δικηγορικό γραφείο τον εντοπισμό ακινήτων της οικογενείας, όμως, όπως φάνηκε, οι κινήσεις των Κουτσολιούτσων για τη διασφάλισή τους από τυχόν μελλοντικές απαιτήσεις ήταν ακαριαίες. Μέχρι που τον Νοέμβριο ήρθε η απόφαση της Αρχής για το Ξέπλυμα σχετικά με τη δέσμευση της ακίνητης περιουσίας της οικογένειας Κουτσολιούτσου και άλλων μελών του ΔΣ της Folli Follie, η οποία καθιστά το Δημόσιο πρώτο δικαιούχο.
Στο ενδιάμεσο, το φως της δημοσιότητας είδαν και αγγελίες για την πώληση του πολυτελούς σκάφους αναψυχής της οικογενείας, μήκους 38 μέτρων και ναυπηγημένου από διάσημο ιταλικό οίκο, με την ονομασία Phalarope. To πωλητήριο ανέφερε την τιμή των 3,6 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό ιδιαίτερα χαμηλό σε σχέση με την πραγματική αξία του, σύμφωνα με πηγές του χώρου. Το κυνήγι δε για την ανίχνευση των περιουσιακών στοιχείων βρισκόταν από τον Σεπτέμβριο και μετά σε πλήρη εξέλιξη.
Το εν λόγω σκάφος, με μαλτέζικη σημαία, φαίνεται ότι συνδέεται με συνώνυμη εταιρεία με έδρα τη Μάλτα που εντοπίζεται στα Paradise Papers. Κατά την έρευνά του, το Protagon εντόπισε ένα έγγραφο που συνδέει τους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο με την Phalarope Shipping Company Ltd. Πρόκειται για ένα πληρεξούσιο που έκαναν προς πρόσωπα στη Μάλτα για τη διαχείριση των μετοχών τους στην εν λόγω εταιρεία. Οπως φαίνεται από το έγγραφο, ως διεύθυνση ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος δηλώνουν το Λουγκάνο της Ελβετίας και συγκεκριμένα τον παραλίμνιο δρόμο στην περιοχή Paradiso, ο οποίος θεωρείται από τους «ακριβότερους» της πόλης.
Το Λουγκάνο, στα νότια της Ελβετίας, είναι το τρίτο μεγαλύτερο τραπεζικό κέντρο στη χώρα, μετά τη Ζυρίχη και τη Γενεύη, ενώ θεωρείται αγαπημένος προορισμός των Ιταλών. To ακίνητο στο ιταλόφωνο Λουγκάνο -το 80% περίπου του πληθυσμού του μιλάει ιταλικά- δεν φαίνεται να είναι ξεκομμένο από την ιστορία της οικογενείας: οι δεσμοί του Δημήτρη Κουτσολιούτσου με την Ιταλία από τα χρόνια των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου L. Bocconi, η 25ετής ενασχόληση της Καίτης Κουτσολιούτσου με τη δημιουργία και διάθεση κοσμημάτων επίσης στην Ιταλία, καθώς και η φοίτηση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου στην Ιταλική Σχολή Αθηνών, ίσως να εξηγούν την προτίμηση τους για μία κατοικία στην ιταλόφωνη περιοχή της Ελβετίας.
Η διεύθυνση που αναφέρεται στο πληρεξούσιο αφορά σε ένα σύμπλεγμα πολυτελών διαμερισμάτων με θέα τη λίμνη του Λουγκάνο, όπου κάθε διαμέρισμα δεν κοστίζει κάτω από 3 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατες αγγελίες. Στο σύμπλεγμα κατοικιών περιλαμβάνεται και πισίνα, ενώ μπροστά του υπάρχει και μαρίνα. Σε μεταγενέστερα έγγραφα της εταιρείας Phalarope Ltd, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος δηλώνει ελληνική διεύθυνση.
Ο συνδυασμός εταιρείας στη Μάλτα και ελβετικής διεύθυνσης δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο στον κόσμο των offshore – ιδίως όταν ο στόχος είναι η «βέλτιστη φορολογική αντιμετώπιση» περιουσιακών στοιχείων. Λίγο μετά τις αποκαλύψεις των Paradise Papers τον Νοέμβριο του 2017, ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε: «Υπάρχουν πρακτικές που έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι είναι ύποπτες» αναφερόμενος στις φορολογικές πρακτικές της Νήσου του Μαν και της Μάλτας αναφορικά με τον ΦΠΑ που επιβάλλεται σε ιδιωτικά αεροσκάφη και πολυτελή σκάφη αναψυχής. «Ζήτησα αυτοί οι κανόνες να αλλάξουν και εάν όχι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκκινήσει διαδικασία παράβασης που μπορεί να επιφέρει ιδιαιτέρως βαριές οικονομικές κυρώσεις», είπε.
Η Phalarope, όπως και το 38μετρο σκάφος, και πιθανότατα η πολυτελής κατοικία στην ελβετική πόλη δεν φαίνεται να ανήκουν στα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου. Αντίθετα, ένα πολυτελές διαμέρισμα στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο φέρεται να αξίζει περί τα 20 εκατομμύρια δολάρια και χρησιμοποιείτο μέχρι πρόσφατα για τη διαμονή του ζεύγους Κουτσολιούτσου κατά τα ταξίδια τους στην Ασία, είναι ενταγμένο στα περιουσιακά στοιχεία της Folli Follie. Ωστόσο, ούτε αυτό φαίνεται να έχει αξιοποιηθεί για τα χρέη της εταιρείας, που έχει υποβάλει επανειλημμένα αιτήσεις για προστασία από τους πιστωτές της, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν.