Νέα έγγραφα-φωτά που αποδεικνύουν το παρασκήνιο των υπόπτων συναλλαγών στην Αρχή Λιμένων φέρνει στο φως το ΣΙΓΜΑ.
Τα νέα στοιχεία "ξεδιπλώνουν" όλο το παρασκήνιο των ύποπτων συναλλαγών, στις οποίες φέρεται να εξαναγκάζονταν να εμπλακούν, από στελέχη της Αρχής Λιμένων, οι ενδιαφερόμενες για την άδεια εταιρείες.
Η αδειοδότηση, υπενθυμίζουμε, αφορούσε τη χρήση θαλάσσιου και χερσαίου χώρου στη λιμενική περιοχή Λεμεσού, για σκοπούς επισκευής σκαφών αναψυχής πολυτελείας.
Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι, εντός των ημερών, θα διοριστεί, από την Υπουργό Μεταφορών Ερευνητική Επιτροπή για ενδεχόμενη διάπραξη αδικημάτων από την Αρχή Λιμένων, μετά τις καταγγελίες του Γενικού Ελεγκτή για ενδεχόμενες παράνομες συναλλαγές.
Σε ό,τι αφορά τα νέα στοιχεία, τα οποία δημοσιεύει σήμερα το ΣΙΓΜΑ αλλά και η "Σημερινή της Κυριακής", αφορούν επιστολές και ηλεκτρονική αλληλογραφία, η οποία χρονολογείται από τον περασμένο Φεβρουάριο, μέχρι την περασμένη Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου. Ανταλλάχθηκε μεταξύ ανώτερων στελεχών και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Λιμένων με τη μία εκ των δύο ενδιαφερόμενων εταιρειών και συγκεκριμένα εκείνην που έχασε τη «μάχη» εξασφάλισης της άδειας.
Όπως διαφαίνεται, μέσα από αυτή την αλληλογραφία, η Αρχή Λιμένων φαίνεται να έθετε πρωτοφανείς όρους και απαιτήσεις προς τις ενδιαφερόμενες, για την άδεια, εταιρείες.
Ειδικότερα, σε ηλεκτρονικό μήνυμα ημερομηνίας 19 Οκτωβρίου 2018, υπήρχε όρος οι ενδιαφερόμενοι να καλύψουν πλήρως τις οφειλές δύο άλλων εταιρειών, ύψους σχεδόν 1 εκ.ευρώ. Επίσης, υπήρχε όρος να εξοφλήσουν «κάθε οφειλόμενο ποσό, περιλαμβανομένων δικηγορικών εξόδων σε δύο εκκρεμούσες αγωγές της Αρχής». Επιπρόσθετα, φαίνεται να εξανάγκαζαν τους ενδιαφερόμενους να μπουν σε μια διαδικασία οικονομικού παζαρέματος και πάλι με αυτές τις δύο εταιρείες, για να εξασφαλίσουν έγγραφη βεβαίωση ότι «δεν διατηρούν οποιαδήποτε απαίτηση εναντίον της Αρχής».
Η ενδιαφερόμενη εταιρεία, που έχασε τελικά την άδεια, αποδέχθηκε την καταβολή του ενός εκ. για τις οφειλές, αλλά φαίνεται να απέρριψε την απαίτηση να εμπλακεί σε διαπραγμάτευση με άλλες εταιρείες για την εξασφάλιση της γραπτής βεβαίωσης.
Προειδοποιούσε μάλιστα για τους κινδύνους να δημιουργηθούν «υπόνοιες για ύποπτη συναλλαγή».
Βάσει των στοιχείων, αντιπρότεινε καταβολή εγγυητικής επιστολής ενός ακόμη εκατομμυρίου, η οποία θα κάλυπτε τυχόν επιδίκαση αποζημιώσεων εναντίον της Αρχής.
Τελικά, η Αρχή Λιμένων έδωσε την άδεια στην άλλη ενδιαφερόμενη εταιρεία, και ο δικηγόρος της παραπονούμενης εταιρείας επανήλθε με γραπτή επιστολή, ημερομηνίας 26 Οκτωβρίου 2018, υπενθυμίζοντας για τη πιο διάφανη, όπως γράφει, αντιπρότασή του, ώστε οι πελάτες του μην είναι συνεργοί στη διαφθορά.
Καταλήγει, λέγοντας πως η επιστολή θα κοινοποιηθεί στον Γενικό Ελεγκτή. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά, με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να καταγγέλλει την Αρχή Λιμένων για σκανδαλώδεις διαδικασίες και εμπλοκή σε ενδεχόμενες παράνομες συναλλαγές.