Μια εντελώς νέα εικόνα αντικρίζουν φέτος το Καλοκαίρι στο επιβατικό λιμάνι «Απόστολος Παύλος» οι χιλιάδες επισκέπτες της Καβάλας.
Τοποθέτησαν νέες πλωτές εξέδρες για την παροχή σύγχρονων λιμενικών υποδομών και υπηρεσίες ικανές να καλύψουν τις απαιτήσεις ελλιμενισμού μικρών και μεγάλων σκαφών.
Μια εικόνα που πραγματικά εντυπωσιάζει καθώς ενισχύει σημαντικά τη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και στοχεύει στην ανάδειξη του επιβατικού λιμένα ως πόλους έλξης τουριστικών σκαφών.
Οι νέες πλωτές εξέδρες που τοποθετηθήκαν μέσα στην λιμενική ζώνη της Καβάλας δημιούργησαν 185 επιπλέον θέσεις ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών και σκαφών αναψυχής ενισχύοντας σημαντικά το τουριστικό προφίλ της πόλης.
Οι ιδιοκτήτες των σκαφών έχουν επίσης πρόσβαση στην υδροδότηση και ηλεκτροδότηση μέσω των αυτόματων πωλητών τροφοδοσίας νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ υπάρχει και πλήρη εγκατάσταση πυρόσβεσης των πλωτών προβλητών.
Ο προϋπολογισμός του έργου, που δημοπρατήθηκε το Φεβρουαρίου του 2013 και ολοκληρώθηκε αρχές καλοκαιριού ανήλθε, μετά την έκπτωση, στα 2.300.000 ευρώ και καλύφθηκε από χρήματα του ΕΣΠΑ και της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ δεν κρύβει την ικανοποίησή του για την αίσια έκβαση του έργου της τοποθέτησης των πλωτών εξεδρών, λέγοντας, ότι πρόκειται για ένα έργο που σχεδιάστηκε πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια και ολοκληρώθηκε με τη συνδρομή όλων των διοικήσεων τόσο στην περιφέρεια Α.Μ.Θ. όσο και στον ΟΛΚ, καθώς όλοι οι τοπικοί φορείς αναγνώριζαν τη σπουδαιότητά του. Ο κ. Μαρκόπουλος ωστόσο, εξαίρει τη συμβολή του σημερινού περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη, καθώς το έργο κατάφερε να ολοκληρωθεί ενώ έφτασε πολύ κοντά στην απένταξή του.
Σύγχρονο επιβατικό λιμάνι
Πρέπει να τονιστεί ότι η τοποθέτηση των πλωτών εξεδρών σε συνδυασμό με δύο σημαντικά τεχνικά έργα, αυτό της επέκτασης του προσήνεμου μόλου και της εξωτερικής θωράκισης, συνολικού κόστους άνω των 15.000.000 ευρώ δημιούργησαν ένα σύγχρονο μεγάλο επιβατικό λιμάνι αναδεικνύοντας το ως πόλο υπερτοπικής εμβέλειας.
Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ για την υλοποίηση της νέας μεγάλης επένδυσης τόνισε, ότι «η ιστορία διδάσκει πως όταν η πόλη και η κάτοικοί της έστρεψαν το βλέμμα τους προς τη θάλασσα ήρθε και η ευημερία. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Καβάλα πήγε μπροστά κάθε φορά που επένδυσε στο λιμάνι και στην προοπτική της θάλασσας, στο εμπόριο, στη διαμετακόμιση, στην ανάπτυξη των θαλασσίων συγκοινωνιών».
«Θα θυμίσω», συνέχισε η δήμαρχος, «ότι η μεγάλη ανάπτυξη της Καβάλας άρχισε στα μέσα του 19ου αιώνα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1880 καταγράφονται ετησίως περίπου 1.500 αφίξεις και αναχωρήσεις πλοίων. Χάρη στο εμπόριο του καπνού η Καβάλα γίνεται βασικός σταθμός στα δρομολόγια των μεγάλων ατμοπλοϊκών εταιρειών της Ευρώπης.
Εξαγωγικό λιμάνι
Στις αρχές του 20ου αιώνα η Καβάλα ήταν το κορυφαίο εξαγωγικό λιμάνι της Μακεδονίας. Γύρω στα 1910 η ετήσια αξία των εξαγωγών του εγγίζει τα 2,5εκατομμύρια αγγλικές λίρες και είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή της Θεσσαλονίκης. Στο εξαγωγικό εμπόριο του λιμανιού συμμετέχουν περισσότερα από 30 κράτη της εποχής εκείνης.
Από την πρώτη δεκαετία του περασμένου αιώνα, το αίτημα κατασκευής ενός ασφαλούς λιμανιού ήταν επιτακτικό για την Καβάλα. Η εμπορία του καπνού και η θέση της Καβάλας δημιουργούσε αυτήν την ανάγκη. Το λιμάνι έγινε και οι Καβαλιώτες πανηγύρισαν την θεμελίωση του το 1929, από τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
Σήμερα, έχουμε τη χαρά να εγκαινιάζουμε το μεγάλο έργο των πλωτών εξεδρών, ένα έργο που θα αλλάξει τα δεδομένα στον τουρισμό στον τόπο μας.
Η εικόνα ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού λιμανιού αναμένεται να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον με τη δημιουργία υδατοδρόμιου, μετά τη σημαντική πρωτοβουλία που έλαβε ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας.
Υδατοδρόμιο
Η αδειοδότηση του υδατοδρομίου Καβάλας ανατέθηκε στην εταιρεία «Ελληνικά Υδατοδρόμια», η οποία έχει αναλάβει την αδειοδότηση 30 υδατοδρομίων σε διάφορες νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον ΟΛΚ Α.Ε., οι διαδικασίες για την αδειοδότηση του υδατοδρομίου Καβάλας ξεκίνησαν άμεσα.
Ήδη, κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της «Ελληνικά Υδατοδρόμια», αποτελούμενο από πιλότο υδροπλάνων και υπεύθυνο χωροθέτησης υ/δ, μετέβη στην Καβάλα και κατόπιν επιθεώρησης των χώρων του λιμένα, επέλεξε τα πλέον ασφαλή σημεία για τη χωροθέτηση του υδατοδρομίου. Στο υδατοδρόμιο της Καβάλας θα εξυπηρετούνται πτήσεις επιβατικές (τακτικές και charter), περιηγητικές ενώ θα καλύπτονται και αεροπορικές μεταφορές ειδικού σκοπού (νοσοκομειακές, cargo κ.λ.π).
Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας Χρήστος Ηλιάδης, σε δηλώσεις του υπογράμμισε, ότι στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του οργανισμού για συνεχή ανάπτυξη του λιμενικού συστήματος Καβάλας, «αποφασίστηκε να προστεθεί μια πρωτοποριακή συγκοινωνιακή πύλη στο κεντρικό λιμάνι της πόλης μας με τη δημιουργία υδατοδρομίου. Η άδεια του υδατοδρομίου θα ανήκει στην ιδιοκτησία της Ο.Λ.Κ Α.Ε, με όλα τα θετικά που αυτό συνεπάγεται στον τομέα των εσόδων του Οργανισμού αλλά και της ευρύτερης υπεραξίας που θα του προσδώσει. Η αδειοδότηση του υδατοδρομίου στον λιμένα «Απόστολος Παύλος», σηματοδοτεί μία περαιτέρω προοπτική ανάπτυξης του τουριστικού και του εμπορικού τομέα και κατ’ επέκταση της τοπικής οικονομίας».