Καλοκαίρι με σκάφη στη... στεριά | Ειδήσεις, νέα για Βόλος - Θεσσαλία TV

Καλοκαίρι με σκάφη στη... στεριά | Ειδήσεις, νέα για Βόλος  Θεσσαλία TV

Παροπλισμένα παραμένουν εκατοντάδες σκάφη εν μέσω καλοκαιρινής σεζόν. Ο δυσβάσταχτος φόρος πολυτελούς διαβίωσης έχει οδηγήσει τους ιδιοκτήτες να ...


Παροπλισμένα παραμένουν εκατοντάδες σκάφη εν μέσω καλοκαιρινής σεζόν. Ο δυσβάσταχτος φόρος πολυτελούς διαβίωσης έχει οδηγήσει τους ιδιοκτήτες να προχωρούν σε βεβαιώσεις ακινησίας και να αποσύρουν τα σκάφη τους. Οι βεβαιώσεις πλέον έφτασαν σε εκατοντάδες, καταγράφοντας αλματώδη αύξηση από το 2015 και μετά. Και η πλειονότητά τους αφορά σε μικρά σκάφη έξι - εφτά μέτρων, ακόμη και σε φουσκωτά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία από τη Λιμενική Αστυνομία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου οι βεβαιώσεις ακινησίας ήταν το 2015 394, ενώ το 2016 454 και το 2017 760. Η ραγδαία αύξηση συνεχίζεται και το πρώτο εξάμηνο του 2018, καθώς οι βεβαιώσεις αριθμούν μέχρι και τα μέσα Ιουλίου τις 445, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα τις 401.

«Βλέπουμε γενικά ότι υπάρχει αύξηση στα σκάφη που ακινητοποιούνται και αύξηση των χρονικών διαστημάτων της ακινησίας», είπε η διοικήτρια της Λιμενικής Αστυνομίας, Αθηνά Κυρίτση. Η ίδια επισήμανε ότι οι βεβαιώσεις ακινησίας θα αυξηθούν και περαιτέρω δεδομένης της συνέχειας στην υποβολή των φορολογικών βεβαιώσεων.

Οι ιδιοκτήτες σκαφών άρουν κατά διαστήματα την ακινησία και χρησιμοποιούν τα σκάφη τους αλλά πλέον για ορισμένα μόνο διήμερα ή τριήμερα. Η μείωση του φόρου ανάλογα με τις μέρες χρήσης των σκαφών αποτελεί ένα σοβαρό αντικίνητρο για την εκτέλεση πλόων.

Ο όγκος των βεβαιώσεων ακινησίας και των εκ νέου αδειών για εκτέλεση πλόων είναι εξαιρετικά μεγάλος. «Παρασκευές και Δευτέρες έχουμε μεγάλο αριθμό συναλλασσομένων», επισήμανε χαρακτηριστικά η ίδια.

«Καίνε» οι φόροι πολυτελούς διαβίωσης

Σε δύο παραμέτρους απέδωσε την αύξηση στις δηλώσεις ακινησίας ο Βολιώτης λογιστής Θανάσης Πανουής. Η πρώτη παράμετρος έχει να κάνει με τα τεκμήρια διαβίωσης που έχουν αυξηθεί και η δεύτερη παράμετρος με το κόστος συντήρησης των σκαφών, το οποίο είναι επίσης πολύ υψηλό και αποτρεπτικό πλέον για τη διατήρηση σκαφών.

«Το φαινόμενο της ακινησίας σκαφών παρατηρείται τα τελευταία δέκα χρόνια με έμφαση τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου διεξάγει σειρά δειγματοληπτικών ελέγχων και πλέον έχουν αρχίσει να διαπιστώνονται και κρούσματα παράνομης εκτέλεσης πλόων», επισήμανε ο ίδιος.

Φόρος άνω των 500 ευρώ

Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης ξεκινά από 500 ευρώ τον χρόνο και αυξάνεται ανάλογα με τα μέτρα των σκαφών. «Οι ιδιοκτήτες κινούν εντέλει τα σκάφη τους για ελάχιστα χρονικά διαστήματα. Το υπόλοιπο διάστημα τα αποσύρουν σε ιδιωτικούς χώρους για να μην επιβαρύνονται με λιμενικά τέλη», είπε ο κ. Πανουής.

Επισημαίνεται ότι από τον εν λόγω φόρο «φωτιά» εξαιρούνται τα ξύλινα σκάφη, τα οποία όμως έχουν πολλαπλάσιο κόστος συντήρησης σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Η πλειονότητα των βεβαιώσεων ακινησίας αφορά σε σκάφη που έχουν μήκος έξι με εφτά μέτρων.

«Αναφερόμαστε σε σκαφάκια, ταχύπλοα και φουσκωτά. Και εκεί ο φόρος πολυτελείας υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο. Δεν μπορείς να έχεις ούτε φουσκωτό. Δεν υπάρχει διάκριση. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται όλα τα σκάφη», διευκρίνισε ο ίδιος.

Οι ιδιοκτήτες των σκαφών που προβαίνουν σε βεβαιώσεις ακινησίας αγαπούν τη θάλασσα. Αρκετοί είναι ερασιτέχνες αλιείς και ψαροντουφεκάδες. Μα μικρή μόνο μερίδα ιδιοκτητών σκαφών αφορούν οικογενειάρχες που παλαιότερα εξορμούσαν με σκάφη σε κοντινές παραλίες στον Παγασητικό και τις Β. Σποράδες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Επισημαίνεται ότι τα επαγγελματικά σκάφη δεν εντάσσονται στην κατηγορία φόρων πολυτελούς διαβίωσης.

Στην παρανομία βγαίνουν τα σκάφη

Στην εκτέλεση παράνομων πλόων καταφεύγουν ορισμένοι ιδιοκτήτες σκαφών. Από τη μία, οι δυσβάσταχτοι φόροι πολυτελούς διαβίωσης, από την άλλη το υψηλό κόστος συντήρησης, σε ορισμένες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες επιλέγουν τελικά να κινούν παράνομα τα σκάφη της.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου διεξάγει σειρά ελέγχων καθώς όταν τα σκάφη βρίσκονται σε ακινησία, τότε απαγορεύονται οι πλόες των σκαφών.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, πρόκειται για μεμονωμένα κρούσματα που συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια. Εντούτοις, τα κρούσματα αυτά καταγράφονται για πρώτη φορά στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Η νομοθεσία

Με το άρθρο 16 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 2238/1994 (ΦΕΚ Α΄ 151), όπως αντικαταστάθηκε προβλέπεται ότι η ετήσια αντικειμενική δαπάνη, με βάση την κυριότητα ή κατοχή σκάφους αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, σε περίπτωση ακινησίας αυτού, περιορίζεται κατά τόσα δωδέκατα, όσοι και οι μήνες ακινησίας του σκάφους.

Διάστημα ακινησίας μεγαλύτερο των δεκαπέντε (15) ημερών, λογίζεται ως ολόκληρος μήνας. Η διάταξη αυτή περιλαμβάνει όλα ανεξαιρέτως τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής (ανεξαρτήτως μήκους και σημαίας).
Για την απόδειξη του χρόνου ακινησίας σκάφους αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, πρέπει να συνυποβάλλεται, με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, βεβαίωση της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής για το ακριβές χρονικό διάστημα (χρόνος έναρξης και λήξης ακινησίας ή συνέχιση της ακινησίας κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους), που θα προκύπτει από τις αντίστοιχες καταχωρήσεις, σε σχετικό βιβλίο που θα τηρείται από αυτή.

Προκειμένου να χορηγούνται οι βεβαιώσεις ακινησίας σκαφών αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, τηρείται ειδικό βιβλίο με τίτλο «Βιβλίο Ακινησίας Ιδιωτικών Σκαφών Αναψυχής».

Με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων πολιτών, το βιβλίο ακινησίας τηρείται στα Λιμενικά Τμήματα και στους Λιμενικούς Σταθμούς υπαγωγής σας.

Κάθε ενδιαφερόμενος (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) που επιθυμεί να δηλώσει την έναρξη ακινησίας για το υπό την ιδιοκτησία του σκάφος αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, καταθέτει υπεύθυνη Δήλωση, παραδίδοντας παράλληλα προς φύλαξη το πρωτότυπο σχετικό πιστοποιητικό [Άδεια Εκτέλεσης Πλόων ή Π.Γ.Ε. για τα ελληνικά σκάφη ή αντίστοιχο πιστοποιητικό (έγγραφο εθνικότητας ή πιστοποιητικό αξιοπλοΐας) για τα σκάφη με ξένη σημαία]. Τα πιστοποιητικά αυτά θα φυλάσσονται σε ασφαλή χώρο.

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε