Ενας έλεγχος ρουτίνας από το πλήρωμα περιπολικού σκάφους της Ελληνικής Ακτοφυλακής στο φορτηγό πλοίο «Daslis» ανοικτά της Σύρου το πρωί της 28ης Μαρτίου στάθηκε αφορμή να έρθει στο φως της δημοσιότητας μια σκοτεινή υπόθεση παράνομης διακίνησης 25 εκατομμυρίων τσιγάρων. Το παλιό λαθρεμπορικό, εξάλλου, δεν ήταν άγνωστο στις ελληνικές αρχές. Τον Νοέμβριο του 2015 με ονομασία «Rosetta» είχε εντοπιστεί να μεταφορτώνει σε μικρό αλιευτικό κούτες με τσιγάρα νότια της Κρήτης. Την περασμένη Παρασκευή το Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά έκρινε ένοχους τους 6 Αιγύπτιους ναυτικούς τους «Daslis» και τους επέβαλε ποινή κάθειρξης 8 ετών για λαθρεμπορία. «Είναι μια κατ’ αρχάς καλή, επιεικής κρίση του δικαστηρίου», δήλωσε στην «Κ» ο συνήγορός τους, Γιάννης Γλύκας.
Από έγγραφα που είχαν βρεθεί στη γέφυρα του πλοίου προέκυπτε ότι το «Daslis» είχε ξεκινήσει το δρομολόγιό του την 21η Μαρτίου από τη Βηρυτό με προορισμό το λιμάνι Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου. Μετά τον απόπλου του και ενώ βρισκόταν 11 ναυτικά μίλια ανοικτά των ακτών του Λιβάνου, τα μέλη του πληρώματος ισχυρίστηκαν ότι έλαβαν νέα εντολή να μεταφέρουν το φορτίο με τα τσιγάρα στην Οδησσό. «Οταν απομακρυνθήκαμε από τη στεριά, περίπου 11-12 μίλια σταματήσαμε και ήρθε ο πράκτορας και μας είπε ότι το δρομολόγιο άλλαξε και αντί για Αλεξάνδρεια θα πάμε Οδησσό», είχε πει στην απολογία του ένα από τα μέλη του πληρώματος. Το μικρό φορτηγό πλοίο εμφανίζεται να ανήκει σε εταιρεία-«φάντασμα» με έδρα τον Παναμά. Σύμφωνα με τα δηλωτικά έγγραφα του φορτίου τα κοντέινερ περιείχαν 2.450 χαρτοκιβώτια με τσιγάρα Raquel, Cooper και De Santis. Ως αποστολέας εμφανιζόταν η εταιρεία Trust General Sarl με έδρα τη Βηρυτό και παραλήπτης η εταιρεία Nord Ost Marine Company με έδρα την Οδησσό. Κατά την έρευνα των ελληνικών αρχών, καμία από τις δύο εταιρείες δεν βρέθηκε. Επτά μέρες μετά τον απόπλου, το «Daslis» εντοπίστηκε στα βόρεια της Σύρου και συνοδεία σκάφους του Λιμενικού κατέπλευσε στη Σύρο. Το επόμενο πρωί έγινε εκφόρτωση και έλεγχος των τεσσάρων κοντέινερ και διαπιστώθηκε ότι περιείχαν 24.500.000 τσιγάρα. Στη δικογραφία αναφέρεται ότι το πλοίο «παρεξέκλινε ουσιωδώς της υποτιθέμενης πορείας του», ενώ επισημαίνεται ότι στη γέφυρα βρέθηκαν χάρτες με χάραξη πορείας μεταξύ Κύθνου και Σερίφου και πορεία τις ακτές του Σαρωνικού.
Ενώπιον της ανακρίτριας οι έξι Αιγύπτιοι ναυτικοί αρνήθηκαν την κατηγορία της λαθρεμπορίας και ισχυρίστηκαν ότι παρεξέκλιναν της πορείας τους εξαιτίας θαλασσοταραχής. Ωστόσο, ιδιαίτερα επιβαρυντικές ήταν οι καταθέσεις των αξιωματικών της Ελληνικής Ακτοφυλακής που επεσήμαναν ότι το «Daslis» ταξίδευε με απενεργοποιημένο το Αυτόματο Σύστημα Αναγνώρισης και όταν έπειτα από προτροπή τους ο καπετάνιος το έθεσε σε λειτουργία, το πλοίο εμφανιζόταν στο ραντάρ ως σκάφος αναψυχής και όχι ως φορτηγό. Διεπίστωσαν ακόμα ότι έκανε διαδοχικές αλλαγές πορείας και άφησαν υπόνοιες ότι είχε κατεύθυνση όχι προς Οδησσό αλλά τις ακτές του Σαρωνικού. Το Daslis, είχε και προ τριετίας εμπλακεί σε υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων νότια της Κρήτης. Τον Νοέμβριο του 2015 συγκεκριμένα, με όνομα «Rosetta» και σημαία Τανζανίας είχε εντοπιστεί στον όρμο Μακρύ Γιαλό της Σητείας να μεταφορτώνει σε μικρό αλιευτικό κούτες με τσιγάρα. Σε εκείνη την επιχείρηση είχαν συλληφθεί 13 άτομα, 6 Αιγύπτιοι μέλη του πληρώματος και 7 Ελληνες. Το Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης είχε κρίνει ένοχους τους 11 από τους 13 κατηγορουμένους και είχε επιβάλει στον καπετάνιο και στα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος ποινή φυλάκισης 12 και 8 ετών αντιστοίχως.