«Κλειδώνει» η πώληση της Skroutz στους... ιδρυτές της | Business ... - Business News

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της πώλησης του 50% της Skroutz Α.Ε., της εταιρείας που ανέπτυξε και διαχειρίζεται την εξαιρετικά γνωστή και πετυχημένη μηχανή αναζήτησης και σύγκρισης τιμών και προϊόντων www.skroutz.gr.

Πωλητής είναι η Dionic, η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία συμμετοχών που το 2006 είχε αποκτήσει το ήμισυ της Skroutz έναντι μόλις 300 χιλιάδων ευρώ. Η πώληση έχει "αναγκαστικό” χαρακτήρα, καθώς εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης και ρύθμισης των υποχρεώσεων της Dionic, της τάξης των 54 εκατ.ευρώ, που συμφωνήθηκε με τις πιστώτριες τράπεζες. Το σχέδιο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την πώληση περιουσιακών στοιχείων, περιλαμβανομένου της συγκεκριμένης συμμετοχής.

Αγοραστές θα είναι – εφόσον δεν υπάρξει εντυπωσιακή ανατροπή - οι τρεις ιδρυτές της εταιρείας, Γ. Αυγουστίδης, Β. Δήμου και Γ. Χατζηγεωργίου, οι οποίοι και άσκησαν το δικαίωμα πρώτης προτίμησης που προβλέπονταν στην αρχική συμφωνία με τη Dionic.

Παρά του έντονου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε από γνωστή εταιρεία του ευρύτερου χώρου της παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών αλλά και του φημολογούμενου ενδιαφέροντος από έτερους επιχειρηματίες, η συμφωνία είχε "κλειδώσει” εξ αρχής καθώς οι τρεις συνιδρυτές της Skroutz ισοφάρισαν τις αντιπροσφορές που είχαν αποσταλεί στο σύμβουλο του διαγωνισμού για την πώληση του 50%.

Το μόνο ζητούμενο ήταν κατά πόσον θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τα κεφάλαια εντός των προθεσμιών που είχαν τεθεί. Και αυτό διότι υπήρξε ανατροπή στον αρχικό σχεδιασμό που είχαν πραγματοποιήσει για τα κεφάλαια που θα απαιτούνταν, καθώς λόγω των υψηλών προσφορών που κατατέθηκαν, η αποτίμηση του 50% της Skroutz εκτοξεύτηκε στα 10 εκατ.ευρώ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πέραν των προσωπικών κεφαλαίων που θα καταβάλουν Αυγουστίδης, Δήμου και Χατζηγεωργίου και του τραπεζικού δανεισμού που εξασφαλίστηκε από την Alpha Bank, στο χρηματοδοτικό σχήμα συμμετοχή εξασφαλίζει το fund SouthBridge Europe Mezzanine.

Πρόκειται για μια εταιρεία επενδύσεων (risk capital investment company, αλλιώς société d'investissement en capital à risque - SICAR) με έδρα το Λουξεμβούργο που συμμετέχει μέσω υβριδικών μορφών χρηματοδότησης κεφαλαίου (quasi - equity και ενδιάμεση χρηματοδότηση) κυρίως σε Ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ουσιαστικά, ενισχύει χρηματοδοτικά ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αξιοποιώντας κεφάλαια όχι μόνο ιδιωτών αλλά και θεσμικών επενδυτών, όπως το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ).

Το fund που ιδρύθηκε το 2014, εκτός από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο, έχει λάβει χρηματοδότηση και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και εμφανίζεται να διαθέτει, μέσω μιας ανεξάρτητης επενδυτικής πλατφόρμας, κεφάλαια άνω των 60 εκατ. ευρώ.

H Southbridge, στην οποία, μεταξύ άλλων, μετέχουν στελέχη της Rea Capital Advisors, είναι ιδιαίτερα ενεργή στην Ελλάδα. Από τον Απρίλιο του 2015 έχει υλοποιήσει επενδύσεις στην INKAT (διαχειρίζεται το δίκτυο Kiosky’s), την εταιρεία ναύλωσης σκαφών αναψυχής Cosmos Yachting Hellas, την εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων Hotelbrain, την εταιρεία facility management Manifest, την εταιρεία τροφίμων Arivia και την εταιρεία διαχείρισης luxury hotels Katikies Group.

Την περίοδο αυτή υλοποιούνται οι απαιτούμενοι έλεγχοι στο χρηματοδοτικό σχήμα προκειμένου να πραγματοποιηθεί το financial closing. Εφόσον ολοκληρωθεί ομαλά η συναλλαγή για την επαναπόκτηση του 50% της Skroutz, οι τρεις ιδρυτές και πλέον απόλυτοι κάτοχοι του ελέγχου της εταιρείας, θα επιδιώξουν την περαιτέρω ανάπτυξη της πλατφόρμας. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, αυτή η ανάπτυξη να χρηματοδοτηθεί και μέσω αύξησης κεφαλαίου, στην οποία ενδέχεται να συμμετάσχουν επενδυτικά σχήματα, αυτή τη φορά της επιλογής των βασικών μετόχων.

Το 2016 η "ΣΚΡΟΥΤΖ Α.Ε Υπηρεσίες Διαδικτύου” εμφάνισε ενοποιημένα έσοδα 7,5 εκατ. ευρώ (από 6,5 εκατ. ευρώ το 2015). Τα κέρδη προ φόρων σε ενοποιημένο επίπεδο ανήλθαν σε 426 χιλ. ευρώ (από 550 χιλ. ευρώ το 2015), ενώ σε επίπεδο εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 764 χιλ. ευρώ (έναντι 908 χιλ. ευρώ το 2015). Στη χρήση του 2016 δεν υπάρχει τραπεζικός δανεισμός.

Η Skroutz θεωρείται σήμερα η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης τιμών προϊόντων στην Ελλάδα Απασχολεί πάνω από 130 εργαζόμενους και όπως αναφέρει η εταιρεία, στην πλατφόρμα βρίσκονται σήμερα 7.000.000 προϊόντα από 2.650 καταστήματα.

ΠΗΓΗ: CAPITAL