Από 200 έως 1.200 ευρώ κυμαίνεται τελικά το κοινωνικό μέρισμα που θα διανεμηθεί σε 1,3 με 1,4 εκατ. νοικοκυριά. Το ποσό των 710 εκατ. ευρώ αναμένεται να κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους στις 14 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών που δημοσιεύθηκε χθες το βράδυ, τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν ίδια με τα περσινά, το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης μειώνεται από 50 έως 150 ευρώ σε σχέση με πέρυσι ενώ έχουν αυξηθεί τα όρια της ακίνητης περιουσίας.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr για την υποβολή των αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ώρες. Για τους άνω των 70 ετών που λαμβάνουν σύνταξη ή το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ, η αίτηση θα δημιουργηθεί αυτόματα και το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί στον λογαριασμό τους με την προϋπόθεση ότι στο νοικοκυριό δεν υπάρχουν προστατευόμενα ή φιλοξενούμενα μέλη.
Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που ξεκλειδώνουν το κοινωνικό μέρισμα είναι τα εξής:
– Εισοδηματικά όρια. Το ετήσιο εισόδημα για νοικοκυριά με ένα ενήλικο τέκνο ορίζεται έως τα 9.000 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 4.500 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 2.250 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος, και έως τα 27.000 ευρώ.
– Ακίνητη περιουσία. Η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό θα πρέπει να είναι συνολικής φορολογητέας αξίας μέχρι 125.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος (αντί 120.000 το 2017). Το όριο των 125.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και μέχρι του ποσού των 185.000 ευρώ.
– Κινητή περιουσία. Στην κινητή περιουσία περιλαμβάνεται το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών της ωφελούμενης μονάδας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ., όπως προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις. Για να λάβει κάποιος το μέρισμα, η περιουσία αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ έως και 27.000 ευρώ.
– Μέλη νοικοκυριών. Ως μέλη νοικοκυριών εντάσσονται υποχρεωτικά και τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.
– Φιλοξενούμενοι. Τα άτομα που έχουν δηλώσει ότι φιλοξενούνται από φυσικά πρόσωπα στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017, δεν έχουν ίδιο δικαίωμα στην καταβολή κοινωνικού μερίσματος και προσμετρώνται υποχρεωτικά στη φιλοξενούσα μονάδα.
– Αστεγοι. Δικαίωμα μερίσματος έχουν επίσης και όσοι διαβιούν στον δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα.
– Εισόδημα. Στα εισοδηματικά κριτήρια προσμετράται το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης, εισοδήματα που απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο.
– Ανεργοι. Ειδική πρόνοια υπάρχει για όσους είχαν συμπληρώσει στις 30/11/2018 τουλάχιστον 6 μήνες συνεχόμενης ανεργίας εντός του 2018 καθώς δεν λαμβάνεται υπόψη τυχόν ατομικό εισόδημα του φορολογικού έτους 2017 από μισθωτή εργασία έως το ύψος των 9.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά το ποσό των 1.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μήνα ανεργίας πέραν των 6 μηνών εντός του 2018.
– Εξαιρέσεις. Εξαιρούνται από τη χορήγηση και δεν κρίνονται δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος νοικοκυριά, τα μέλη των οποίων, εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, δηλώνουν δαπάνες άνω των 1.500 ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία ή και δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.
– Προϋποθέσεις. Ο δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια για τα τελευταία 5 έτη, να είναι ασφαλισμένος τουλάχιστον μία φορά σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο του 1 μήνα μέχρι και 31.10.2018, όπως αυτό προκύπτει από το Μητρώο Αμεσα Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων του ΕΦΚΑ είτε να είναι συνταξιούχος εξ ιδίου δικαιώματος ή εκ μεταβιβάσεως είτε να λαμβάνει το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων.