Κολύμπι: Tι προσέχουμε για την αποφυγή πνιγμού σε θάλασσα ή πισίνα - Madata.gr

Όλοι απολαμβάνουμε ένα ωραίο μπάνιο στις ελληνικές θάλασσες τους μήνες του καλοκαιριού, ωστόσο το κολύμπι δεν είναι παιχνίδι και απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή.

Κάθε χρόνο καταγράφονται πολλοί πνιγμοί σε θάλασσες, αλλά και σε πισίνες, με πιο πρόσφατο περιστατικό του πνιγμού μιας 13χρονης κοπελας στην Κρήτη.

H έλλειψη προσοχής, εκπαίδευσης και πρόληψης σχετικά με τους κανόνες της κολυμβητικής συμπεριφοράς που θα πρέπει να τηρούνται στο νερό, αλλά και η μη γνώση κολύμβησης, αποτελούν τις βασικότερες αιτίες για τους πνιγμούς στη χώρα μας.

Κάθε καλοκαίρι, οι πνιγμοί είναι η δεύτερη αιτία θανάτου από ατυχήματα, μετά τα τροχαία, ενώ ο θάνατος ενός λουόμενου μέσα στο νερό μπορεί πολλές φορές να μη προέρχεται από την κατάποση νερού, αλλά από παθολογικά αίτια.

Στελέχη του λιμενικού, με αφορμή τους θανάτους δύο μικρών παιδιών το τελευταίο 24ωρο, εξέδωσαν στοιχεία του υπ. Ναυτιλίας. Σύμφωνα με αυτά, το 2014, 339 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα από πνιγμό ή παθολογικά αίτια, ενώ από τις αρχές του 2015 έως το τέλος του Ιουλίου, είχαν χάσει τη ζωή τους 100 άτομα.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέτος τον Ιούνιο με τις βροχοπτώσεις και τις χαμηλές θερμοκρασίες, απέτρεψαν πολύ κόσμο να μεταφερθεί στις παραλίες και για το λόγο αυτό και ο αριθμός των θανάτων από πνιγμό παρουσιάζει μικρή κάμψη σε σχέση με άλλες περιόδους, τονίζουν στελέχη του λιμενικού, προσθέτοντας ωστόσο ότι ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρχει τέλος Αυγούστου.

Το 2011, 2012 και 2013 ενημερώθηκαν 17.500 χιλιάδες μαθητές στον νομό Αττικής. Το 2014, 3.900 στην Αττική και 11.500 παιδιά σε όλη την επικράτεια και το 2015, 1250 παιδιά στην Αττική και 16.500 σε όλη την επικράτεια.

Ο επόπτης λιμενικής αστυνομίας Παναγιώτης Παρασκευάς δηλώνει ότι:

–Οι γονείς δεν θα πρέπει να αφήνουν ποτέ τα παιδιά μόνα τους μέσα ή κοντά στο νερό χωρίς επίβλεψη και δεν θα πρέπει να θεωρούν ότι τα «μπρατσάκια» και οι φουσκωτές κουλούρες υποκαθιστούν την υποχρέωση ότι δεν βλέπω το παιδί.

Εξάλλου, όταν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι θαλάσσια ρεύματα η μεγάλα κύματα η κολύμβηση είναι επικίνδυνη ενώ όταν αισθανθούμε κούραση μέσα στο νερό δεν χρειάζεται να πανικοβληθούμε αλλά να παραμείνουμε για λίγη ώρα σε οριζόντια θέση στην επιφάνεια της θάλασσας.

-Επίσης δεν κολυμπάμε εάν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον δύο ώρες από τη λήψη τροφής ή εάν έχουμε καταναλώσει αλκοόλ ενώ τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που λαμβάνουν φάρμακα θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους.

-Τέλος αναφέρει ότι οι λουόμενοι, θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες του ναυαγοσώστη και να μην απομακρύνονται πέρα από τις σημαδούρες.

—Έλεγχοι σε σκάφη αναψυχής

Οδηγίες προς τα τοπικά λιμεναρχεία, να εντείνουν τους ελέγχους στα σκάφη αναψυχής και στους χειριστές των σκαφών και των jet ski, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας, τις αποστάσεις από τους λουόμενους και αν φέρουν σωστικά μέσα, έχει δώσει το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος.

Θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι στις άδειες και στα χαρτιά των χειριστών, διενέργεια αλκοτέστ και σε περιπτώσεις υποτροπής τα πρόστιμα θα είναι αυστηρά. Καλούνται, επίσης, οι χειριστές των σκαφών να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας να μην καταναλώνουν αλκοόλ ή άλλες τοξικές ουσίες, να μην προβαίνουν σε επικίνδυνους ελιγμούς και να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας 200 μέτρων από περιοχές όπου υπάρχουν λουόμενοι.

Οι πολίτες επίσης μπορούν να επικοινωνούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, με τη άμεση δράση του Λιμενικού Σώματος στον αριθμό 108.

econews