Το ζήτημα της κατασκευής σκαφών αναψυχής στα ελληνικά ναυπηγεία έθεσαν, μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για το East Med Yacht Show 2016 που θα γίνει στη Μαρίνα Ζέας από την Παρασκευή 13 Μαΐου έως την Τετάρτη 18 Μαΐου.
Όπως σημειώθηκε, η συντριπτική πλειονότητα των τουλάχιστον 60 πολυτελών σκαφών που θα συμμετάσχουν στην έκθεση έχουν κατασκευαστεί σε ξένα ναυπηγεία και εκφράστηκε η πεποίθηση σύντομα να δοθεί η δυνατότητα ναυπήγησης περισσότερων τέτοιων σκαφών στη χώρα μας.
Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού κ. Αντώνης Στελλιάτος, ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Μεσιτών και Εμπειρογνωμόνων Θαλαμηγών κ. Γιώργος Κολλίντζας.
Ο δήμαρχος Πειραιά μεταξύ άλλων τόνισε ότι η εξωστρέφεια και ο τουρισμός αποτελούν βασικούς άξονες για την ανάπτυξη του Πειραιά. «Στην κατεύθυνση αυτή κινούμαστε και προσπαθούμε για την ανάδειξη του Πειραιά ως τόπο τουριστικού προορισμού. Αυτή η σπουδαία «γιορτή» αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες στον Πειραιά, θέτοντας την πόλη μας στο επίκεντρο, ενώ κατά τη διάρκεια της έκθεσης ο Πειραιάς θα προβληθεί μέσω της τουριστικής εκστρατείας του δήμου «Destination Piraeus»» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η φετινή διοργάνωση όμως είναι ξεχωριστή και αυτό διότι ανοίγει τον εορτασμό για τις «Ημέρες Θάλασσας 2016», που διοργανώνονται από τον Δήμο Πειραιά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να υπάρξει καλύτερο εναρκτήριο λάκτισμα για τον εορτασμό των «Ημερών Θάλασσας 2016″, που φιλοδοξούμε να αποτελέσουν θεσμό για την πόλη μας. Το 15ο East Med Yacht Show αποτελεί μια πρόκληση για εμάς και στόχος μας είναι η σημαντική αυτή διοργάνωση να φιλοξενείται κάθε χρόνο για τα επόμενα χρόνια στην πόλη μας».
Επίσης ο κ. Στελλιάτος επεσήμανε ότι καθιερώθηκε η έκθεση ως ένα από τα τέσσερα αναγνωρισμένα yacht show διεθνώς. Ευχαριστώντας τους δημάρχους του Πόρου, όπου διοργανώνονταν μέχρι πέρυσι η έκθεση και είχαν συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχία της διοργάνωσης, μίλησε για τους λόγους που οδήγησαν στη μεταφορά της στον Πειραιά. Μεταξύ άλλων ανέφερε «γιατί ο Πειραιάς; Όταν συζητήσαμε με τον Γιάννη Μώραλη την ιδέα αυτή, τη βρήκε εξαιρετική και αμέσως ξεκινήσαμε τις διαδικασίες στο να γίνει ένα επιτυχημένο show. Ο Πειραιάς τον τελευταίο χρόνο, ίσως και λιγότερο με το προσφυγικό θέμα που έχει ανακύψει για τη χώρα μας, παρουσιαζόταν στα ΜΜΕ, ειδικά του εξωτερικού, ως ένα παρατημένο λιμάνι. Πιστεύουμε ότι αυτό που θα γίνει από τις 13 του μηνός θα αναδειχθεί από τα ελληνικά αλλά ξένα ΜΜΕ ότι ο Πειραιάς δεν είναι μόνο προσφυγικό, αλλά είναι ένα λιμάνι και μια πόλη της Ελλάδος που γνωρίζει πώς να φιλοξενήσει έναν ξένο τουρίστα, πώς ο τουρίστας αυτός δεν θα δει μια χώρα μπάχαλο, όπως γράφονται παντού, αλλά μια χώρα που όπου είσαι αναπνέεις αέρα πολιτισμού, ιστορίας και φιλοξενίας που μόνο ο Έλληνας μπορεί να προσφέρει. Παράλληλα με την καμπάνια που έχει αρχίσει ο κ. Μώραλης, το «Destination Piraeus», θα αναδείξουμε και εμείς ο Πειραιάς τι έχει να προσφέρει και πως μπορεί να γίνει κάλλιστα «Destination Piraeus» για τον ξένο τουρίστα».
Ο κ. Κολλίντζας μεταξύ άλλων σημείωσε ότι αυτή η διοργάνωση αποτελεί τη μεγαλύτερη έκθεση πολυτελών επαγγελματικών επανδρωμένων θαλαμηγών στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου που διεξάγεται αποκλειστικά για την προώθηση του ελληνικού θαλασσίου τουρισμού. Και συμπλήρωσε ότι απευθύνεται στους επαγγελματίες του χώρου και προσελκύει charter brokers και τουριστικούς πράκτορες από όλον τον κόσμο.
Μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τόνισε ότι η πολιτεία θα πρέπει να ρίξει το ανάλογο βάρος στην προώθηση και την ανάδειξη του θαλασσίου τουρισμού και πως χρειάζεται να γίνει στοχευμένη διαφήμιση και η πολιτεία να επαναφέρει το αίσθημα ασφαλείας των επισκεπτών του θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα. «Το ελληνικό σκάφος θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικό, το κόστος λειτουργιάς του σκάφους δεν θα πρέπει να ξεπερνά αυτό των ανταγωνιστών μας (Τουρκία, Κροατία, Μαυροβούνιο κτλ.), η παροχή υπηρεσιών θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να αναδεικνύεται η ποιότητα του ελληνικού σκάφους» υπογράμμισε.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστος Λαμπρίδης και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης.
Ο κ. Λαμπρίδης ανέφερε ότι το yachting είναι ένας πολύ σημαντικός κλάδος για την ελληνική οικονομία, αλλά υποτιμημένος, συμπληρώνοντας ακόμη ότι «στον δημόσιο λόγο δεν παίρνει τον χώρο που του αναλογεί, ενώ προσφέρει πολλά, και σε όρους απασχόλησης και σε όρους πόρων για το ελληνικό Δημόσιο και έσοδα για τον προϋπολογισμό και μια σειρά από πράγματα τα οποία δεν τα έχουμε υπολογίσει και δυστυχώς δεν τα προβάλλουμε όσο πρέπει… Πιστεύουμε στο ελληνικό yachting και πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει έναν πόλο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία μια και συνδυάζει δύο δραστηριότητες οι οποίες αποτελούσαν πάντα, παραδοσιακά, πυλώνες στις οποίες στηριζόταν η ελληνική οικονομία και αναφέρομαι στην ναυτιλία και στον τουρισμό. Συνδυάζει και αυτά τα δύο».
Από την πλευρά του ο κ. Γαβρίλης στον σύντομο χαιρετισμό του είπε μεταξύ άλλων ότι «για την Περιφέρεια αυτά τα γεγονότα φιλοδοξούμε να μας δώσουν και νέες δυνατότητες και νέες ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της ολοκληρωμένης παροχής υπηρεσιών σε ό,τι αφορά τα τουριστικά πλοία. Αναφέρομαι και στις ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες, αφού ο Πειραιάς έχει και τις υποδομές και την εμπειρία και την εξασφαλισμένη καλή ποιότητα παρεχομένων υπηρεσιών, άρα μπορεί να ανταποκριθεί και σε αυτές τις ανάγκες. Στον Πειραιά γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες συνθήκες και προϋποθέσεις να μπούμε σε μια αντίστροφη πορεία ανάταξης και ανασυγκρότησης. Προφανώς αυτή η προσπάθεια σημείο αναφοράς της έχει και τη θάλασσα, αφού η θάλασσα ήταν πάντα πηγή πλούτου, ευημερίας και οικονομικής ανάπτυξης».
Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και πρόεδρος του ΕΒΕ Πειραιά κ. Βασίλης Κορκίδης σε σύντομη παρέμβασή του αναφέρθηκε στα κονδύλια που προβλέπονται για τη ναυπηγική βιομηχανία, στο «πακέτο Γιουνκέρ». Συγκεκριμένα σε αυτό που αφορά τους έλληνες πλοιοκτήτες, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, όπου χορηγείται ουσιαστικά δανειοδότηση στους έλληνες εφοπλιστές -διότι το «πακέτο Γιουνκέρ» δεν είναι επιδότηση, είναι χρηματοδότηση- για να ναυπηγηθούν 50 πλοία σε ευρωπαϊκά ναυπηγεία, με ευρωπαϊκό εξοπλισμό, από ευρωπαϊκά χέρια.
Σχετικά με τον «κορμό» της έκθεσης, θα αποτελείται από τρία σκέλη που θα είναι η έκθεση πάνω από 60 σκαφών τα οποία θα είναι επισκέψιμα από τους επαγγελματίες του κλάδου, περίπου 30 περίπτερα ελληνικών εταιρειών ναύλωσης σκαφών που θα είναι επισκέψιμα από το κοινό και παράλληλες εκδηλώσεις. Συνολικά την έκθεση αναμένεται να επισκεφτούν τουλάχιστον 2.500 άτομα.