Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής που δημοσιεύτηκε την Κυριακή το απόγευμα και αφορά ...
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής που δημοσιεύτηκε την Κυριακή το απόγευμα και αφορά προσπάθεια να εξαλειφθούν οι παράνομες ναυλώσεις τουριστικών σκαφών σε Αιγαίο και Ιόνιο που επιχειρεί το υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής. Η εκστρατεία του υπουργείου έφερε στην επιφάνεια συνολικά 11 περιπτώσεις επαγγελματικών σκαφών που δραστηριοποιούνταν στα ελληνικά χωρικά ύδατα κατά παράβαση του νόμου 4256/14, ένα εκ των οπίων στη Ζάκυνθο, το οποίο εντοπίστηκε το πρωί της Κυριακής από το Λιμεναρχείο του νησιού μας.
Οι έντεκα περιπτώσεις παράνομων ναυλώσεων διαπιστώθηκαν σε ελέγχους που έγιναν σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός, από τα τέλη Μαΐου, δηλαδή στην αρχή της τουριστικής περιόδου.
Στις περιπτώσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται δύο που αφορούν, η μία στην έκδοση απλής απόδειξης χωρίς ναυλοσύμφωνο, στο λιμάνι της Μυκόνου, και η άλλη στην επίδειξη πλαστής επαγγελματικής άδειας, στο λιμάνι του Λαυρίου.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου, η πολιτική βούληση του αρμόδιου υπουργού. Παναγιώτη Κουρουμπλή είναι «να τερματιστεί η ασυδοσία των προηγούμενων ετών στις παράνομες ναυλώσεις επαγγελματικών σκαφών αναψυχής» και μάλιστα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του κ. Κουρουμπλή, «το φαινόμενο πρέπει να εκριζωθεί».
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τις κυρώσεις που επιβάλλουν τα αρμόδια όργανα του ΥΝΑΝΠ, οι υποθέσεις παραπέμπονται και στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε να επιβάλλονται κυρώσεις για παραβάσεις της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας. Να σημειωθεί ότι οι 11 παραβάσεις εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο, τη Μύκονο, την Ιθάκη, τη Ρόδο, τη Ζέα στον Πειραιά, την Ηγουμενίτσα, το Λαύριο και βέβαια τη Ζάκυνθο.
Το πιο πρόσφατο περιστατικό καταγράφηκε στο νησί μας και ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα του Αρχηγείου του λιμενικού Σώματος. Πρόκειται για το σκάφος σημαίας Λουξεμβούργου, για το οποίο διαπιστώθηκε ότι εκτελούσε παράνομες ναυλώσεις, παραλαμβάνοντας επιβάτες από άλλο σκάφος, στην ανοιχτή θάλασσα. Η έρευνα για την περίπτωση αυτή είναι σε εξέλιξη.
Οι συγκεκριμένοι έλεγχοι αναμένεται να συνεχιστούν αφού όπως φαίνεται σε υποθέσεις όπως αυτέ «υπάρχει πολύ ψωμί» και οι έρευνες αναμένεται να εντοπίσουν πολλά ακόμη περιστατικά παράνομων ναυλώσεων. Οι έλεγχοι διενεργούνται σε ολόκληρη την Ελλάδα από το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ναυτιλιακών Επενδύσεων & Θαλάσσιου Τουρισμού.
Τονίζεται ότι οι έλεγχοι αυτοί αφορούν παράνομες ναυλώσεις, παράνομες ναυλώσεις χωρίς ναυλοσύμφωνα κα κατοχή πλαστών επαγγελματικών αδειών.