Για τη διευθέτηση του ζητήματος με τον ΦΠΑ στα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής και τη σχετική αναφορά που έκανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτυικής, Φώτης Κουβέλης, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΠ, μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ), Α. Στελλιάτος.
Όπως ανέφερε, κατά της διάρκεια της σύσκεψης στο ΕΒΕΠ, ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε ότι συζητάει με το υπουργείο Οικονομικών για τροπολογία άρθρων της ΚΥΑ 1177, ώστε να είναι εφαρμόσιμη, σύμφωνα με τη μορφολογία της ελληνικής πολυνησίας που είναι μοναδική στην Ευρώπη.
Σημειώνεται, ότι σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που είχαν παραχωρήσει για το θέμα οι επαγγγελματικοί φορείς που εμπλέκονται στον θαλάσσιο τουρισμό (ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΕΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ - ΣΙΤΕΣΑΠ, ΕΝΩΣΗ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΕΠΕΣΤ και ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - GYA) είχαν τονίσει ότι η αναφερόμενη ΚΥΑ, με το πρόσχημα της εφαρμογής μίας κοινοτικής Οδηγίας, χωρίς να λάβει υπόψη της την πολυνησιακή γεωμορφολογική ιδιαιτερότητα που μοναδικά έχει η Ελλάδα, ξαφνικά, ουσιαστικά, επιβάλει ΦΠΑ 24% στις αγορές σκαφών που μέχρι σήμερα απαλλάσσονταν, και επιβαρύνει υπέρμετρα τον ΦΠΑ επί όλων των υπηρεσιών που παρέχονται στα σκάφη που είχαν απαλλαγές, ενώ δεν προηγήθηκε διαβούλευση με τους φορείς.
Το αποτέλεσμα της εφαρμογής της ΚΥΑ, είχαν υποστηρίξει οι επαγγελματικοί φορείς, είναι ότι θα φύγουν τα σκάφη σε άλλες σημαίες και σε άλλες όμορες και γειτονικές χώρες (Τουρκία, Αλβανία, Κροατία, Ιταλία και Μαυροβούνιο).
Κατά την εκτίμηση των επαγγελματιών και των φορέων τους, και σύμφωνα με διάφορες μελέτες, ο κλάδος περιλαμβάνει 5.280 σκάφη με ελληνική επαγγελματική άδεια, απασχολεί περισσότερους από 4.500 Έλληνες ναυτικούς (αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και πληρώματα), επηρεάζει περισσότερα από 120 επαγγέλματα και υπολογίζεται ότι συνεισφέρει σημαντικά στο ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας.