Σε διαδικασία ωρίμανσης βρίσκεται ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της μαρίνας της Αρετσούς στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος εκτιμάται πως μπορεί να προκηρυχθεί αμέσως μετά το καλοκαίρι. Το ζήτημα της ωρίμανσης εντοπίζεται στην ανάγκη για νέα στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ώστε να καταστεί δυνατή η διά προεδρικού διατάγματος μεγέθυνσή της και να προικοδοτηθεί έτσι με μια επαρκέστερη υποδομή ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής η συμπρωτεύουσα (είναι η μόνη μαρίνα στη Θεσσαλονίκη). Οπως, βέβαια, αποσκοπεί και στο να καταστεί το περιουσιακό στοιχείο ελκυστικότερο στους επενδυτές.
Συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Βόρειας Ελλάδας είχε τη Δευτέρα και την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Αρης Ξενόφος, ενώ επισκέφθηκε και περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου στην περιοχή που έχουν περιέλθει στο Ταμείο για ανάπτυξη και αξιοποίηση, όπως η μαρίνα Καλαμαριάς και τα ακίνητα στην περιοχή Μίκρας - Περαίας, όπως και τις εγκαταστάσεις του ΟΛΘ. Ο κ. Ξενόφος μετέβη στη μαρίνα την Τρίτη και συζήτησε την αξιοποίησή της και επισκέφθηκε τους δημάρχους Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Θερμαϊκού και Θέρμης, Γ. Μπουτάρη, Θ. Μπακογλίδη, Γ. Μαυρομάτη και Θ. Παπαδόπουλο, αντίστοιχα.
Η μαρίνα βρίσκεται στο νότιο μέτωπο του Δήμου Καλαμαριάς στην περιοχή «Μικρό Εμβολο» και σε απόσταση περίπου 7 χιλιομέτρων. από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Διαθέτει μόλις 242 θέσεις και η χερσαία ζώνη της είναι 78 στρέμματα. Σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίησή της είναι η Kantor, το δικηγορικό γραφείο Π. Σφηκάκης & Συνεργάτες και κοινοπραξία τεχνικών συμβούλων με επικεφαλής τη Marnet.
Στον σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ είναι η εκκίνηση όλων των διαγωνισμών για το «πρώτο κύμα» αξιοποίησης τουριστικών λιμένων μέσα στους επόμενους μήνες. Ηδη έχουν κατατεθεί προσφορές για τις μαρίνες Αλίμου και Χίου, ενώ εκκρεμεί η υπόθεση της μαρίνας Πύλου.
Προ εβδομάδων στο ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξαν και διαγωνισμούς, ώστε να προσλάβουν χρηματοοικονομικούς, νομικούς και τεχνικούς συμβούλους για την παραχώρηση των τουριστικών λιμένων σε Ζάκυνθο, Αργοστόλι και Ιτέα. Η μαρίνα Μυκόνου είχε επίσης ενταχθεί στις προτεραιότητες του ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς να έχει μέχρι στιγμής προχωρήσει η διαδικασία αξιοποίησης.
Με την παραχώρηση των συγκεκριμένων μαρινών κλείνει ο κύκλος με τους οκτώ τουριστικούς λιμένες που περιλαμβάνονται στο τελευταίο σχέδιο αξιοποίησης (Asset Development Plan - ADP) του ΤΑΙΠΕΔ.