«Η χώρα πρέπει να σταματήσει να γίνεται πρωτοσέλιδο»: με τη φράση αυτή ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος της Μυτιληναίος ΑΕ, τόνισε την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας και συναίνεσης στη χώρα, ώστε να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δικαιούται καλύτερης μεταχείρισης πια.
Τα μνημόνια βοήθησαν στη βελτίωση της οικονομίας κι όσες επιχειρήσεις επιβίωσαν, είναι σήμερα πολύ ανταγωνιστικές, σημείωσε. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου είναι πολύ σημαντική ακόμη και μετά την έξοδο από τα μνημόνια η οποία διαφαίνεται ότι θα λάβει χώρα τον Αύγουστο.
Εξέφρασε, σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών του Φόρουμ, την άποψη ότι οι πολιτικοί συνήθως ακούνε – με εξαίρεση όπως είπε την περίοδο Βαρουφάκη – αλλά το πρόβλημα είναι τι κάνουν μετά.
Αν μπορούσε να υποδείξει τρία πράγματα σε έναν πρωθυπουργό, πρόσθεσε, θα ήταν η εξασφάλιση της ελάχιστης πολιτικής συναίνεσης και σταθερότητας, η δέσμευση ότι θα υλοποιεί όσα εξαγγέλλει και η αντιμετώπιση της επιχειρηματικότητας ως μέσο δημιουργίας θέσεων εργασίας και όχι η δαιμονοποίηση.
«Τυχόν εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-ΕΕ θα ήταν η χειρότερη εξέλιξη που μπορώ να φανταστώ»
Ως τη χειρότερη εξέλιξη που θα μπορούσε να φανταστεί χαρακτήρισε το ενδεχόμενο έναρξης εμπορικού πολέμου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, συνεπεία των αποφάσεων Τραμπ για τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο, σημειώνοντας ότι αν και οι οικονομολόγοι διαφωνούν σχεδόν στα πάντα, το μοναδικό σημείο σύγκλισης μεταξύ τους είναι ότι το διεθνές εμπόριο είναι προς όφελος όλων.Αναφερόμενος στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, εξέφρασε -σύμφωνα με την ανακοίνωση- την άποψη ότι η Ελλάδα κατάφερε να απομακρύνει τους μόνους φιλικούς της γείτονες. «Οι σκοπιανοί επείγονται να τους υιοθετήσουμε γιατί θεωρούν ότι η σύνδεση με την Ελλάδα θα τους λύσει όλα τα προβλήματα. Ας κρατήσουν την εξωτερική πολιτική έξω από το πολιτικό παιχνίδι» σημείωσε.
Για τη νέα επένδυση του ομίλου
Ο ίδιος δήλωσε πολύ χαρούμενος για τη νέα μονάδα του ομίλου στον Άγιο Νικόλαο, κόστους επένδυσης 300 εκατ. ευρώ (λεπτομέρειες σε προηγούμενο τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ), επισημαίνοντας ότι η περιοχή μεταμορφώνεται στο μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο.
«Όπως ήταν κάποτε η Κοζάνη ενεργειακό κέντρο, έτσι θα γίνει και αυτό, με καύσιμο όχι το λιγνίτη αλλά το φυσικό αέριο» εξήγησε, ενώ ερωτηθείς γιατί αποφάσισε να επενδύσει στην Ελλάδα, απάντησε ότι η χώρα χρειάζεται μονάδες.
«Κάναμε επιτυχία στο εξωτερικό, αλλά άνθρωποι γίναμε στην Ελλάδα»
Απαντώντας στην ερώτηση του διευθυντή της «Καθημερινής», Αλέξη Παπαχελά σχετικά με το γιατί αποφάσισε να εμπλακεί με τα κοινά μέσω της προεδρίας του ΣΕΒ, την οποία αναλαμβάνει προσεχώς, υπογράμμισε: «Κάναμε επιτυχίες στο εξωτερικό, αλλά άνθρωποι γίναμε στην Ελλάδα και ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε κάτι στην πατρίδα μας και αυτό ακριβώς κάνω. Θέτω τον εαυτό μου στην υπηρεσία της ελληνικής οικονομίας».
«Αν πέσει η ΔΕΗ, θα πέσουμε όλοι, γι΄ αυτό και πρέπει να τη στηρίξουμε»
Αναφορικά με τη ΔΕΗ δήλωσε χαρακτηριστικά πως «αν δεν στηρίξουμε τη ΔΕΗ και πέσει, θα πέσουμε όλοι, γι΄ αυτό πρέπει να τη στηρίξουμε». Τόνισε δε πόσο σημαντικό είναι να γίνουν επενδύσεις το αμέσως επόμενο διάστημα.
Η σημερινή πραγματικότητα θέλει σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο τις μεγάλες επιχειρήσεις να διαθέτουν άφθονη ρευστότητα και τις τράπεζες να προσπαθούν να τις δανείσουν, αλλά δεν ξεπαγώνουν ακόμη τα επενδυτικά σχέδια. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από την άλλη, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, εξήγησε και εκτίμησε ότι όταν οι τράπεζες αποκτήσουν μεγαλύτερη ρευστότητα μεγάλο μέρος θα κατευθυνθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Κουρουμπλής: Η ελληνική εφοπλιστική οικογένεια πρέπει να στηρίζει περισσότερο την Ελλάδα
«Η Ναυτιλία είναι ένας κρίσιμος τομέας της οικονομίας που συνδέεται άρρηκτα με την ανάπτυξη και την Εθνική οικονομία» είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής στο Οικονομικό Φόρουμ στους Δελφούς.
Τόνισε ότι η ακτοπλοΐα είναι ένα κομμάτι που σχετίζεται με την ανάπτυξη και ότι η Ελλάδα διαθέτει 110 νησιά, το μεγαλύτερο αριθμό κατοικημένων νησιών στην Ευρώπη. «Στόχος του υπουργείου είναι η συνεχής αναβάθμιση της σύνδεσης των νησιών μεταξύ τους αλλά και με την ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και η αναβάθμιση των πλοίων. Στόχος μας είναι επίσης ο περιορισμός του αποκλεισμού των κατοίκων των νησιών», είπε.
Το υπουργείο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κάνει μία μελέτη για την υλοποίηση του «Μεταφορικού ισοδύναμου», η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο έτος.
«Οι Έλληνες εφοπλιστές άντεξαν την κρίση της ναυλαγοράς με επιτυχία και μάλιστα παρά τα προβλήματα και με τη στήριξη της κυβέρνησης παραμένουν στις πρώτες θέσεις διεθνώς στην πρωτοπόρο ναυτιλία. Ο Πειραιάς είναι ένα από τα μεγαλύτερα και αναπτυσσόμενα λιμάνια του κόσμου και σε δύο χρόνια μπορεί να βρίσκεται ανάμεσα στα 20 πρώτα παγκοσμίως. Σήμερα στον Πειραιά είναι εγκατεστημένες 305 ναυτιλιακές και ναυτο-μεσιτικές εταιρίες. Ο χώρος της Ναυτιλίας συνεισφέρει σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας και προσφέρει πολλά οικονομικά και εμπορικά πλεονεκτήματα. Το υπουργείο Ναυτιλίας έχει πάρει πολλές πρωτοβουλίες για την αύξηση του ΑΕΠ μεσώ της αύξησης του στόλου με ελληνική σημαία. Η ελληνική εφοπλιστική οικογένεια πρέπει να στηρίζει περισσότερο την Ελλάδα και θεωρώ ότι ο πατριωτισμός των εφοπλιστών θα λειτουργήσει θετικά».
Για την εκπαίδευση του κλάδου, ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε ένα σύστημα σε κατάρρευση που εδώ και 3 χρόνια προσπαθεί να αναδιοργανώσει. «Η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει μία καλύτερη θέση στον τομέα αυτό, να αποκαταστήσει τη φήμη του Έλληνα καπετάνιου και μηχανικού και να βελτιώσει την ποιότητα της εκπαίδευσής του. Για το λόγο αυτό θα καταθέσει τροπολογία για την αύξηση των εκπαιδευτικών στις σχολές της, θα επιδιώξει τη δημιουργία περισσότερων σχολών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τη διασύνδεσή τους με τις υπάρχουσες σχολές», δήλωσε ο υπουργός.
Για τον τομέα της κρουαζιέρας και των σκαφών αναψυχής είπε ότι το υπουργείο έχει εξαιρετικές σχέσεις και είναι ένας τομέας που συνεισφέρει πολλά και στον τουρισμό.
Τέλος, ο υπουργός παρότρυνε τους νέους που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η ανεργία, να μην παραιτούνται από την προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο. «Τα σημαντικά πράγματα στη ζωή δεν χαρίζονται σε κανένα αλλά κερδίζονται από αυτούς που διεκδικούν και απαιτούν».
(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)