Μια Σύγχρονη Ένωση Πληρωμάτων Σκαφών Αναψυχής πρέπει να είναι σε θέση:
- Να απαντά στην ερώτηση «τι είναι η διαχείριση και υποστήριξη των εργαζομένων στον χώρο ;»
- Να μπορεί να συζητήσει για τα γνωρίσματα που χαρακτηρίζουν το μεταβαλλόμενο περιβάλλον στον δυναμικά αναπτυσσόμενο χώρο του θαλασσίου Τουρισμού σε Ελλάδα και Μεσόγειο .
- Να μπορεί να περιγράψει στους εργαζόμενους τη φύση του στρατηγικού σχεδιασμού και της δράσης που θέλει να τηρήσει.
- Να μπορεί να δώσει ξεκάθαρα παραδείγματα του ρόλου που θα επιτελεί η Ένωση Πληρωμάτων ως επίσημος αντιπρόσωπος όλων όσων εργάζονται επίσημα στον χώρο ανεξάρτητα από την ειδικότητα τους εφόσον έχουν εργασιακά δικαιώματα με βάση τα πιστοποιητικά εργασίας που διαθέτουν και καλύπτουν τις απαιτήσεις της σχετικής Νομοθεσίας, βάζοντας μια τάξη και προστατεύοντας όσους έχουν δικαίωμα να εργάζονται με νόμιμο τρόπο αλλά και βοηθώντας στο να εξαφανιστούν οι ασάφειες σχετικά με τα δικαιώματα όσων διαθέτουν διεθνείς πιστοποιήσεις .
Μια Σύγχρονη Ένωση Πληρωμάτων Σκαφών Αναψυχής πρέπει να ασχολείται με συγκεκριμένα πράγματα:
H Νέα Ένωση Πληρωμάτων Σκαφών Αναψυχής θα πρέπει να ασχολείται με τις πρακτικές και τις πολιτικές που απαιτούνται για την επιμέλεια των πτυχών οι οποίες –από το σύνολο των καθηκόντων του Νέου Δ.Σ – αφορούν θέματα εργαζομένων.
Συγκεκριμένα, εδώ ανήκουν ο ορθός τρόπος πρόσληψης του κάθε εργαζόμενου , η συνεχής εκπαίδευση και επιμόρφωση των πληρωμάτων σε σύγχρονα εργασιακά πεδία με οργανισμούς πέραν του παραδοσιακού και εκτός Yachting πραγματικότητας Κ.Ε.Σ.Ε.Ν , η αξιολόγηση των μελών της Ένωσης αλλά και εργοδοτικών οργανισμών , οι αμοιβές και η παροχή ενός ασφαλούς, ηθικού και δίκαιου περιβάλλοντος για τους εργαζόμενους που είναι μέλη της Ένωσης.
Αυτές οι πρακτικές και πολιτικές ανάμεσα σε άλλα θα πρέπει περιλαμβάνουν:
- Διεξαγωγή αναλύσεων εργασίας ανά ειδικότητα και πιστοποίηση (καθορισμός της φύσης της εργασίας κάθε εργαζόμενου που είναι μέλος της Ένωσης Πληρωμάτων Σκαφών Αναψυχής).
- Σχεδιασμός των αναγκών σε εργατικό δυναμικό και προσέλκυση υποψήφιων εργαζόμενων που τηρούν τις προϋποθέσεις να εργαστούν στην ειδικότητα που ενδιαφέρονται.
- Έρευνα και πιστοποίηση σχετικά με τα πραγματικά προσόντα και την γνησιότητα πιστοποιητικών και βιογραφικών υποψήφιων εργαζόμενων που θέλουν να είναι μέλη της Ένωσης μας .
- Παροχή κατευθύνσεων και οδηγίες εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των μελών.
- Αξιολόγηση της απόδοσης του κάθε εργαζόμενου στον χώρο δημιουργώντας η Ένωση ένα πραγματικό προφίλ για το κάθε μέλος ξεχωριστά.
- Αρχειοθέτηση και καταγραφή μισθών και ημερομισθίων (πώς να ανταμείβονται οι εργαζόμενοι) , ώστε να υπάρχει ακριβής εικόνα της πραγματικότητας από πλευράς Ένωσης σχετικά με την αγορά και τις πραγματικές συνθήκες.
- Παροχή κινήτρων σε εργοδότες ώστε να συνεργάζονται με την Ένωση μας στην στελέχωση των σκαφών τους .
- Επικοινωνία με τα μέλη μας (συνεντεύξεις, συμβουλευτική και εμπέδωση πειθαρχίας σχετικά με μισθούς και στελέχωση των πληρωμάτων με πραγματικούς επαγγελματίες που έχουν επιλέξει να σταδιοδρομήσουν στον χώρο αυτό ).
- Ίσες ευκαιρίες, ηθική και τη θετική δράση για όλα τα μέλη της Ένωσης.
- Υποστήριξη σχετικά με την υγεία, την ασφάλεια και την ηθική μεταχείριση των μελών μας.
- Πραγματική αντιμετώπιση παραπόνων και παρακολούθηση σχέσεων εργασίας.
Μια Σύγχρονη Ένωση Πληρωμάτων Σκαφών Αναψυχής δεν θα ήθελε:
- Τα μέλη της να μην δουλεύουν με τον πλέον αποδοτικό τρόπο.
- Να προσλαμβάνουν λάθος άνθρωπο οι Πλοιοκτήτες σε μια δουλειά.
- Να αντιμετωπίζει συχνές εναλλαγές προσωπικού στα Ελληνικά σκάφη αναψυχής.
- Να ανακαλύπτει ότι τα μέλη της δρουν με εργασιακό δόλο .
- Να ανακαλύπτει πως οι Πλοίαρχοι εφαρμόζουν μη ορθές πρακτικές σύμφωνα με τους νόμους περί ασφαλούς εργασίας.
- Να επιτρέψει η έλλειψη εκπαίδευσης να υποσκάπτει την αποτελεσματικότητα των Ελληνικών πληρωμάτων.
- Να εφαρμόζει και να επιτρέπει οποιαδήποτε μη δίκαιη πρακτική εργασίας.
Το πρώτο βήμα της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Σκαφών Αναψυχής σε μια αναπτυξιακή πολιτική δεν είναι το να αποφασίσει πως και προς τα πού θα αναπτυχθεί. Είναι να αποφασίσει τι θα εγκαταλείψει.
Για να αναπτυχθεί η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Σκαφών Αναψυχής πρέπει να έχει μια πολιτική απαλλαγής από τις «Παρέες παλαιού τύπου», τα απόλυτα και τα αντιπαραγωγικά.
«Αν η Ένωση δεν ξεφύγει από το κανονικό, η πρόοδος δεν είναι δυνατή».
* Γιώργος Παρίσης είναι μέλος και ανεξάρτητος υποψήφιος για της Αρχαιρεσίες της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Επαγγελματικών και Ιδιωτικών σκαφών αναψυχής, έλος Κεντρικής Επιτροπής και Πολιτικού Συμβουλίου Ε.Δ.Ε.Μ. (Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης), μέλος ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ & Γραμματείας Τομέα Τουρισμού