Εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο η Aιτιολογική Eκθεση και το Προσχέδιο νόμου για τον «Θαλάσσιο και Αλιευτικό Τουρισμό». Το νέο νομοσχέδιο, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση έχει σαν στόχο το ξεκαθάρισμα του χώρου των επαγγελματικών σκαφών αναψυχής από εικονικά απασχολούμενους με τον θαλάσσιο Τουρισμό ιδιοκτήτες σκαφών, με αποκλειστικό σκοπό να ωφελούνται παράνομα από τα ισχύοντα για τον κλάδο οικονομικά κίνητρα και ιδιαίτερα την μη πληρωμή Φ.Π.Α. και την απαλλαγή φόρου εισοδήματος. Γι’ αυτό στο προτεινόμενο σχ. Νόμου προβλέπονται διατάξεις με τις οποίες επιχειρείται η αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος και η εκκαθάριση του μητρώου από εικονικώς επαγγελομένους την εκμετάλλευση τουριστικών πλοίων αναψυχής.
Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρωτοβουλία του υπουργείου για την εφαρμογή ενός τύπου περαίωσης με στόχο τον αποχαρακτηρισμό των επαγγελματικών σκαφών με ευνοϊκούς όρους καθώς και η επιβολή υποχρεωτικής σύνθεσης πληρώματος για μηχανοκίνητα σκάφη άνω των 18 μέτρων και ιστιοπλοϊκά άνω των 20 μέτρων.
Στα πλαίσια της στοχοθεσίας αυτής, το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Ναυτιλίας και Αλιείας, συγκρότησε άτυπη ομάδα εργασίας, επιτροπή, με αντικείμενο τον εντοπισμό και τη διερεύνηση των θεμάτων του κλάδου του γιώτινγκ (ιδιωτικού και επαγγελματικού) και των ημεροπλοίων, για τη διεξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων και τελικά προτάσεων τροποποίησης η του ισχύοντος νομικού πλαισίου. Κατά τις διαβουλεύσεις της Επιτροπής αυτής, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς (εκπρόσωποι των επαγγελματικών οργανώσεων, φορείς του ΥΘΥΝΑΛ) διαπιστώθηκε σύμπτωση των βουλήσεων και ανάγκη διαρρύθμισης των εξής θεμάτων:
(α) τα συναρμόδια Υπουργεία εξέφρασαν τη βούληση να νομοθετηθεί αντίστοιχη με την φορολογική περαίωση διαδικασία, ώστε και με βάση τους διενεργούμενους από το Υπουργείο Οικονομικών ελέγχους να δοθεί δυνατότητα να αποχαρακτηρισθούν από επαγγελματικά, σκάφη τα οποία δεν είναι πραγματικά επαγγελματικά, ώστε να εκκαθαρισθεί καταρχήν το μητρώο επαγγελματικών σκαφών. Οι σχετικές ρυθμίσεις θα καταγραφούν στο κεφάλαιο περί ιδιωτικών σκαφών αναψυχής.
(β) Από νομοτεχνική άποψη η πρόθεση που αποτυπώθηκε ήταν να διαχωρισθούν οι μεταβατικές διατάξεις από το νέο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να υπάρχει εφεξής ξεκάθαρο και ασφαλές νέο θεσμικό πλαίσιο, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του κλάδου.
Παραθέτουμε αυτούσια τα κείμενα της αιτιολογικής έκθεσης και του νέου νόμου.