Μια ευρεία μελέτη στη Μεσόγειο θάλασσα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 71% των δειγματοληπτικών σκαφών αναψυχής φιλοξένησε ξένα θαλάσσια είδη. Πάνω από τα μισά σκάφη είχαν ένα ξένο είδος που δεν είχε ακόμη παρουσία στην θαλάσσια περιοχή της μαρίνας όπου αγκυροβόλησε το σκάφος .
Σύμφωνα με το British Ecological Society είναι η πρώτη έρευνα που διεξήχθη στη Μεσόγειο και συνδυάζει δεδομένα δειγματοληψίας με σκάφη και μαρίνες με έρευνες πληρώματος για την καλύτερη κατανόηση του ρόλου που διαδραματίζουν αυτά τα σκάφη στην εξάπλωση ξένων ειδών. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Παβίας της Ιταλίας διαπίστωσαν ότι τα σκάφη που ταξιδεύουν σε νέες μαρίνες είναι πιθανό να μεταφέρουν ξένα είδη σε μορφή μικροοργανισμών (biofouling) μέσα στους σωλήνες, τις προπέλες και άλλα μέρη του σκάφους.
Η Μεσόγειος είναι ένα hotspot θαλάσσιας βιοποικιλότητας, έχοντας τον μεγαλύτερο αριθμό ειδών για το μέγεθός της στον πλανήτη καθώς και τον μεγαλύτερο αριθμό ξένων ειδών. Σύμφωνα με την έρευνα η ωοτοκία ασπόνδυλων οργανισμών συμβαίνει τους καλοκαιρινούς μήνες, που συμπίπτει με την ετήσια αιχμή των ταξιδιών αναψυχής, καθιστώντας τις βάρκες ιδανικούς μεταφορείς.
«Τα πλοία που επισκέφτηκαν τις μαρίνα της Ανατολικής Μεσογείου είχαν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο εξάπλωσης ξένων ειδών λόγω της στενότερης εγγύτητας στο κανάλι του Σουέζ, όπου τα περισσότερα ξένα είδη εισέρχονται στη Μεσόγειο», δήλωσε η Aylin Ulman, επικεφαλής της μελέτης.
Από τις έρευνες έγινε ορατή βιοσυσσώρευση σε εξειδικευμένες περιοχές, όπως σκάλες οι έλικες, λόφω μεγάλου διαστήματος που πέρασε από την επαγγελματική καθαριότητα.
Η βιολογική ρύπανση δεν ρυθμίζεται επί του παρόντος στη Μεσόγειο, κάτι που η Aylin Ulman δήλωσε ότι πρέπει να αλλάξει: «Η βιολογική ρύπανση είναι ένας σημαντικός φορέας για τη διάδοση αλλοδαπών θαλάσσιων ειδών στη Μεσόγειο και για τη ρύθμιση των αναγκών. Τα εισερχόμενα σκάφη στις μαρίνες πρέπει να ελέγχονται για να διαπιστωθεί αν χρειάζονται επαγγελματικό καθαρισμό.»
Ακόμη και μετά τον επαγγελματικό καθαρισμό των σκαφών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο «αποικισμός» ξένων ειδών εμφανίζεται γρήγορα. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο ότι συγκεκριμένα σημεία του σκάφους θέλουν ιδιαίτερη προσοχή με τους ερευνητές να συνιστούν να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή.
Η παγκόσμια διαχείριση του λεγόμενου biofouling εξετάζεται επί του παρόντος από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO). Ο υπεύθυνος του έργου, Agnese Marchini, θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης στο 1ο Φόρουμ και Έκθεση για την Έρευνα και Ανάπτυξη του GEF-UNDP-IMO GloFouling για τη βιολογική ρύπανση τον Οκτώβριο στην Μελβούρνη της Αυστραλίας, για να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους γύρω από αυτό.
Στη μελέτη, οι ερευνητές πήραν δείγματα από 601 σκάφη και έψαξαν τα πληρώματα για να συλλέξουν πληροφορίες για το ιστορικό το ταξιδιών και το χρόνο από την τελευταία καθαρή. Αυτό πραγματοποιήθηκε σε 25 μαρίνες σε έξι χώρες στη Δυτική, Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο.
Δείγματα από τα σκάφη συλλέχθηκαν με καταδύσεις, κολύμβηση με αναπνευστήρα ή όταν το σκάφος βρισκόταν στη στεριά. Συλλέχτηκαν και προσδιόρισαν annelids, molluscs, tunicates, crustaceans και bryozoans.