Όλη η αλήθεια για τα θαλάσσια σπορ - Zougla

Όλη η αλήθεια για τα θαλάσσια σπορ  Zougla

Του Θανάση Λαμπρόπουλου Σφηνωμένο και άψυχο ανάμεσα στις “φτερωτές” της προπέλας του μικρού Ταχύπλου ενοικιαζόμενου σκάφους ΤΟΥΙΤΙ Τ.Μ 338 που ...

Του Θανάση Λαμπρόπουλου
Σφηνωμένο και άψυχο ανάμεσα στις “φτερωτές” της προπέλας του μικρού Ταχύπλου ενοικιαζόμενου σκάφους ΤΟΥΙΤΙ Τ.Μ 338 που είχε χειριστή έναν 22χρονο, υπάλληλο της επιχείρησης θαλάσσιων μέσων,αντίκρισαν οι λιμενικοί της Μυκόνου που είχαν ειδοποιηθεί λίγο νωρίτερα για το τραγικό περιστατικό,που έχει συγκλονίσει το Πανελλήνιο.
Σοκαρισμένοι από την αποτρόπαια εικόνα του μικρού αγγελουδιού συνέλαβαν αρχικά τον 22χρονο χειριστή και στην συνέχεια το 64χρονο αφεντικό του που ήταν και ο ιδιοκτήτης της επιχειρήσεις που ήταν “στημένη” στο Καλό Λιβάδι του κοσμοπολίτικου νησιού.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία αλλά και με τα όσα κατέθεσαν ανακρινόμενοι οι δυο υπεύθυνοι κατά τον νόμο ο μικρός που εποπτευόταν από στενό του συγγενή-όχι από κάποιον από τους δυο γονείς του-επιβιβάσθηκε μαζί με άλλα 3 ανήλικα παιδιά-ο νόμος ορίζει ως ηλικία τα 14 έτη-στα δυο θαλάσσια έλκηθρα-ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ-που θα “τραβούσε” το μικρο πλαστικό ταχύπλοο με “κυβερνήτη” τον 22χρονο νεαρό,ο οποίος πιθανότατα να μην ήταν εφοδιασμένος και με άδεια ταχύπλοου σκάφους.
Ο καιρός αν και ήταν “φρέσκος”, άνεμοι έντασης έως 5 μποφόρ-ύψος κύματος 1 μέτρο-δεν εμπόδισε τον 22χρονο “καπετάνιο” του νοικιάρικου σκάφους να ανοιχθεί στο πέλαγος και να αρχίσει να κάνει κύκλους έτσι ώστε να ικανοποιηθούν οι ανήλικοι επιβάτες των δυο φουσκωτών “καναπέδων” που σημειωτέον είναι καινούργιο “φρούτο” στα θαλάσσια μέσα αναψυχής.
Τα απανωτά όμως σκαμπανεβάσματα έριξαν τον 10χρονο στη θάλασσα ο οποίος προσπαθούσε μάταια να κρατηθεί στην επιφάνεια λόγω του μεγάλου κυματισμού αλλά και των “απόνερων” που λίγο πριν είχε δημιουργήσει το μικρο ταχύπλοο,ο 22χρονος κυβερνήτης του οποίου μόλις κατάλαβε τι είχε συμβεί άρχισε να κάνει χειρισμούς έτσι ώστε να πλησιάσει και να τραβήξει επάνω στο σκάφος τον ΑΝΗΛΙΚΟ επιβάτη του.
Μάλλον όμως οι χειρισμοί του δεν ήταν οι ενδεδειγμένοι με αποτέλεσμα το 10χρονο αγοράκι να βρεθεί κάτω από το σκάφος και να συμβεί το αποτρόπαιο ΕΓΚΛΗΜΑ.
Γιατί για έγκλημα πρόκειται αφού ο εν ισχύ νόμος απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά την επιβίβαση στα θαλάσσια μέσα αναψυχής ατόμων κάτω από 14 ετών κάτι που αγνόησαν τόσο ο 22χρονος κυβερνήτης όσο και ο 64χρονος εκμισθωτής του ταχύπλου,ο οποίος και θα έπρεπε να απαγορεύσει την επιβίβαση του ανήλικου αγοριού,στο ταχύπλοο σκάφος του.
Για τον λόγο αυτό τώρα και οι δυο οδηγήθηκαν με την διαδικασία του αυτόφωρου στον Εισαγγελέα της Σύρου,ο οποίος και θα αποφασίσει για την τύχη τους,ενώ αρχικά και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι λιμενικοί με ¨εντολή” ήταν έτοιμοι να τους αφήσουν ελεύθερους και αφού πρώτα είχαν δώσει ανωμοτί κατάθεση.
Κάτι που όμως τελικά δεν έγινε και τώρα ο ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ.
Όμως ευθύνες και μάλιστα μεγάλες έχουν και οι λιμενικοί της Μυκόνου αλλά και του κάθε νησιού αφού είτε δεν διαθέτουν τα απαραίτητα πλωτά μέσα-βλέπε ΠΑΡΟ-,και δεν μπορούν να ελέγχουν όλες της επιχειρήσεις ενοικίασης θαλάσσιων μέσων αναψυχής,είτε απλά ΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΝΗΣΣΑΝ,για τους δικούς τους φυσικά λόγους.
Και στον τραγικό θάνατο του 10χρονου αγοριού στην κατά τα άλλα ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΥΚΟΝΟ,οι εκεί υπηρετούντες ένστολοι της ΕΛ.ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ(HELLENIC COST GARD) ήταν υποχρεωμένοι να γνωρίζουν ότι ο εν λόγω εκμισθωτής επιβίβαζε ακόμα και ανηλίκους στα θαλάσσια μέσα αναψυχής που διέθετε.Και μάλλον δεν ήταν η πρώτη φορά που παρανομούσε,κάτι που όμως θα ανακαλύψει τόσο η ανάκριση και οι καταθέσεις πολιτών του νησιού όσο και η εισαγγελική αρχή της Σύρου,και συγκεκριμένα ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης.
Όμως και στην Πάρο,εκεί στο Μοναστήρι,τις Κολυμπήθρες,την Σάντα Μαρία αλλά και σε άλλες πολλές πολυσύχναστες για τους χιλιάδες καλοκαιρινούς λουόμενους κάποιοι επιχειρηματίες έχουν στίσει τα “μαγαζιά” ενοικιάσεως θαλάσσιων μέσων αναψυχής,τα οποία όταν πλέουν δεν τηρούν κανένα από τους υπάρχοντες νόμους αφού οι “ρότες” τους αλλά και οι “προπελιές” των ταχύπλοων μηχανών τους απειλούν τους κολυμβητές,καθώς περνούν σε απόσταση αναπνοής από αυτούς,ανάμεσα στους οποίους είναι και δεκάδες ανήλικα παιδιά καθώς και ηλικιωμένοι. Και το πράττουν καθημερινά καθώς η έλλειψη πλωτού σκάφους στο λιμεναρχείο του νησιού της ΠΑΡΟΥ αλλά και η “βαριεστημάρα” κάποιων ένστολων κάνει τους επιβεβλημένους και απαραίτητους ελέγχους σχεδόν ανύπαρκτους.
Επίσης εκτός από τους κινδυνεύοντες λουόμενους κίνδυνο από τα “νοικιάρικα” θαλάσσια μέσα αναψυχής-τζετ σκι,μπανάνες,καναπέδες,σκι κ.α-αντιμετωπίζουν και τα μικρά επαγγελματικά σκάφη -λάντζες-που καθημερινά μεταφέροντας επιβάτες στις παραλίες του Μοναστηρίου βλέπουν τα ενοικιαζόμενα σκάφη να περνούν μια ανάσα από την πρύμνη του,παρεμποδίζοντας έτσι την ασφαλή ρότα τους.
Και όμως αν και οι “τανζανιές” των κυβερνητών,οι οποίοι απαραίτητα πρέπει να κατέχουν ΑΔΕΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΟΥ ΤΑΧΥΠΛΟΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ,αλλά και των αφεντικών τους είναι γνωστοί από τις εκατοντάδες καταγγελίες λουόμενων και όχι μόνο οι Λιμενικοί της Πάρου λες και δεν βλέπουν,και δεν ακούνε τίποτα.
Όμως σήμερα το ZOUGLA PORT δημοσιεύει από τον ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΛΙΜΕΝΩΝ τον Κώδικα Θαλάσσιας Κυκλοφορίας που προβλέπει τα πάντα γύρω από την ασφάλεια τόσο των ΘΜΑ-Θαλάσσια Μέσα Αναψυχής-όσο και των χιλιάδων λουόμενων εκεί στις παραλίες της ΠΑΡΟΥ,ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ,αλλά και των υπόλοιπων νησιών του Αιγαίου.
Προς όλους λοιπόν τους ένστολους της ΕΛ.ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ ο ΓΚΛ προβλέπει για το σπορ του ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΣΚΙ ότι το ταχύπλοο σκάφος που έλκει τον ασκούμενο απαραίτητα να είναι επανδρωμένο από 2 άτομα,το μήκος του σχοινιού έλξης να υπερβαίνει τα 23 μέτρα,τα πέδιλα πρέπει να επιπλέουν και να είναι ασφαλή,όσον αφορά το υλικό και την κατασκευή τους,ο ασκούμενος να γνωρίζει απαραίτητα κολύμβηση και να είναι τουλάχιστον 16 ετών,κάτι που ασφαλώς αποδεικνύεται από την αστυνομική του ταυτότητα,ενώ το θαλάσσιο σκι απαγορεύεται σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων από λουόμενους.

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΕΛΚΥΘΡΟ-ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ,ΜΠΑΝΑΝΕΣ Κ.Α-

Το ταχύπλοο που έλκει τους ασκούμενους πρέπει και αυτό να επανδρώνεται από 2 άτομα,εκ των οποίων ο ένας να έχει την προβλεπόμενη εν ισχύ άδεια κυβερνήτου ταχύπλου σκάφους,οι επιβαίνοντες να γνωρίζουν κολύμπι,και να είναι τουλάχιστον 16 χρονών,ο αριθμός των επιβαινόντων να είναι ίσος με τα ζεύγη των χειρολαβών,η ταχύτητα έλξης να μην υπερβαίνει τους 25 κόμβους,και η πλεύση τους να γίνεται σε απόσταση όχι μικρότερη των 200-300 μέτρων από τους λουόμενους.

ΓΟΥΙΝΣΕΡΦ

Ο ασκούμενος να είναι τουλάχιστον 16 ετών,και η κίνηση του επιτρέπεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 μέτρων από τους λουόμενους.

OXOON(ΟΞΟΝ) είδος υδροτζέτ

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ άδεια χειριστή ταχύπλοου αν η ιπποδύναμη υπερβαίνει τους 15 ίππους,απαγορεύεται η εκμίσθωση του σε άτομα κάτω των 18 χρόνων,οι θέσεις των επιβαινόντων δεν πρέπει να ξεπερνούντις τρεις,η κίνηση του-πλεύση-επιτρέπεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 μ. από τις σημαδούρες της παραλίας όπου υπάρχουν λουόμενοι,ενώ απαγορεύεται να επιβαίνουν παιδιά κάτω από 12 χρόνων.

ΚΑΝΟ/ΚΑΓΙΑΚ

Απαγορεύεται η εκμίσθωση του σε άτομα κάτω των 14 χρόνων,ενώ η πλεύση τους επιτρέπεται σε απόσταση μέχρι 500 μ. από την ακτή.

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟ

Το ταχύπλοο που έλκει το αλεξίπτωτο πρέπει να επανδρώνεται από 2 άτομα,το μήκος τους να είναι τουλάχιστον 5 μέτρα και να έχει ιπποδύναμη μηχανών κατά μέσο όρο 150 ίππων,το μήκος του σχοινιού έλξης να μην υπερβαίνει τα 80μ και να έχει πάχος τουλάχιστον 12 χιλιοστόν,οι επιβαίνοντες στο αλεξίπτωτο να είναι πάνω από 18 ετών,ενώ η κίνηση του απαγορεύεται σε απόσταση μικρότερη από 200μ από λουόμενους.

ΤΖΕΤ ΣΚΙ

Απαραίτητη η άδεια χειριστή ταχύπλοου σκάφους,να ξεκινούν από πλωτή εξέδρα η από ειδικό ρεμέντζο,η κυκλοφορία του απαγορεύεται όταν φέρει εξωτερικούς έλικες,οι εκμισθωτές θα πρέπει να διαθέτουν ειδικό σύστημα από απόσταση,η κίνηση τους επιτρέπεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 200μ από λουόμενους,και ρότες άλλων πλοίων,ενώ από τον ΙΟΥΝΙΟ μέχρι ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ απαγορεύεται η κίνηση τους μεταξύ των ωρών 13.00 και 17.00.

ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΛΙΓΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΠΕΙ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΜΕΣΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ.
Στο μεταξύ ανήμπορο να παραχωρήσει στοιχεία στους διαπιστευμένους συντάκτες που αφορούσαν τους θανάτους αλλά και τους τραυματισμούς συνανθρώπων μας από Θαλάσσια Μέσα Αναψυχής τουλάχιστον τα δυο η τρία τελευταία χρόνια ήταν το Γραφείο Τύπου του Αρχηγείου του Λ.Σ,ενώ η ιστοσελίδα τους είχε να ενημερωθεί από το 2010. Αντίθετα πληροφορούσε τους δημοσιογράφους για τους “εξονυχιστικούς” ελέγχους που πραγματοποίησαν οι ένστολοι τους σε σκάφη αναψυχής,και τον αριθμό των παραβάσεων,ενώ για τους ΘΑΝΑΤΟΥΣ και τους ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ.
Πάντως ψάχνοντας τα αρχεία μου διαπίστωσα ότι σύμφωνα με τα τότε επίσημα στοιχεία του τότε ΥΕΝ από το 1979 έως και τα τέλη του 2009 από την μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας για τα Θαλάσσια Μέσα Αναψυχής είχαν καταγραφεί 7 θάνατοι και 23 τραυματισμοί κολυμβητών,16 θάνατοι και 8 τραυματισμοί ατόμων που έκαναν υποβρύχιες δραστηριότητες-ψαροντουφεκάδες-και 23 θάνατοι και 43 τραυματισμοί ατόμων που επέβαιναν σε θαλάσσια μέσα αναψυχής. Μάλιστα τα περισσότερα τραγικά δυστυχήματα έγιναν σε μικρή απόσταση από τις ακτές.