Θέμα χρόνου εκτιμάται ότι είναι οι υπογραφές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο στα δύο Προεδρικά Διατάγματα για τις μαρίνες Αλίμου και Χίου που αποκτούν νέο πρόσωπο.
Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στα υπό έκδοση Προεδρικά Διατάγματα περιλαμβάνονται τα πλαίσια για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των μαρίνων σε Αλιμο και Χίο με στόχο να αποτελέσουν ένα σύγχρονο και ποιοτικό παράκτιο χώρο αναψυχής για κατοίκους και επισκέπτες. Στόχος δεν είναι μόνο η προσέλκυση όσων διαθέτουν σκάφη αναψυχής, αλλά να αποτελέσει και πόλο έλξης για όσους διαμένουν ή επισκέπτονται την περιοχή.
Aναφορικά με τις δεσμευτικές προσφορές από τους υποψήφιους επενδυτές που έχουν περάσει στη Β' Φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας αυτές θα υποβληθούν έως το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το προσεχές διάστημα αναμένεται και η αδειοδότηση της μαρίνας Αλίμου.
Μύκονος και Πύλος
Επιπλέον, σταδιακά από το φθινόπωρο αναμένονται οι διαγωνισμοί για τις μαρίνες σε Ζάκυνθο, Αργοστόλι, Ιτέα, Ρόδο, Αρετσού (Θεσσαλονίκης). Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα της Μυκόνου για το εάν θα περιλαμβάνει τη μαρίνα ή/ και τη χερσαία ζώνη.
Στις αρχές Αυγούστου γνωστοποιήθηκε θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που επεξεργάστηκε σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος αναφορικά με τη μαρίνα της Πύλου.
Η μαρίνα Πύλου, η οποία βρίσκεται στο κεντρικό και βορειανατολικό τμήμα της παραλιακής ζώνης της πόλης της Πύλου, έχει την εικόνα εγκατάλειψης, όπως αναφέρεται στη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Μετά την εκτέλεση των έργων η μαρίνα θα μπορεί να εξυπηρετήσει 129 σκάφη διαφόρων κατηγοριών. Δηλαδή θα εξυπηρετεί λιγότερα σκάφη από ό,τι εξυπηρετεί σήμερα, αλλά θα μπορεί να προσεγγίζει μεγαλύτερος αριθμός σκαφών μεγάλου μεγέθους, καθώς θα γίνουν έργα εκβάθυνσης και επέκτασης (θαλάσσιας και χερσαίας) της μαρίνας, ενώ οι νέες εγκαταστάσεις θα καλύπτουν τις διεθνείς προδιαγραφές.
Ακόμη, στην περιοχή της μαρίνας Πύλου προβλέπεται να κατασκευαστούν μικρά συγκροτήματα τουριστικών καταλυμάτων, γήπεδα τένις, καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, κ.λπ.
Τα σχέδια
Η μαρίνα Αλίμου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μαρίνες στην Ανατολική Μεσόγειο και στόχος είναι να καταστεί ένας σύγχρονος και ποιοτικός πόλος τουρισμού και αναψυχής στο μητροπολιτικό παράκτιο μέτωπο της Αττικής.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στο σχετικό ΠΔ σημειώνεται ότι επιτρέπεται στη χερσαία ζώνη της μαρίνας Αλίμου, επιφάνειας περίπου 210.000 τ.μ., συνολική δόμηση 18.520 τ.μ. με χρήσεις που αφορούν τη λειτουργία της μαρίνας. Δηλαδή μπορούν να δημιουργηθούν μεταξύ άλλων κτίριο διοίκησης, πύργος ελέγχου, καταστήματα ναυτιλιακών ειδών, super markets, αποθηκευτικοί χώροι, χώροι υγιεινής, γραφεία κ.λπ. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα για χρήσεις αναψυχής και εστίασης, καθώς και αθλητικές και εμπορικές χρήσεις (όπως εστιατόρια, αναψυκτήρια, χώροι αναψυχής, αθλητικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχείο, εκθεσιακό - συνεδριακό κέντρο, εμπορικά καταστήματα κ.ά.)
Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία χώρου χερσαίας απόθεσης σκαφών αναψυχής και άλλων σκαφών ή πλωτών μέσων που τυχόν θα εξυπηρετούνται στη μαρίνα με προβλέψεις για την αναγκαία κτιριακή υποδομή. Σε συγκεκριμένη ζώνη προβλέπονται και χρήσεις ναυταθλητισμού.
Στο πλαίσιο ανάπτυξης του χώρου προβλέπονται και υπαίθριες εγκαταστάσεις, πεζόδρομοι, χώροι στάθμευσης και σημεία αστικού πρασίνου.
Σχετικά με τη θαλάσσια ζώνη της μαρίνας, επιφάνειας περίπου 428.000 τ.μ., με το υπό έγκριση ΠΔ δίνεται η δυνατότητα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών αλλά και η δημιουργία νέων. Αυτή τη στιγμή η μαρίνα προσφέρει περίπου 1.100 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής διαφόρων μεγεθών, ενώ υπάρχει η δυνατότητα μιας νέας κατανομής των θέσεων ελλιμενισμού. Στη Χίο στο σχέδιο ανάπτυξης της μαρίνας στο υπό έκδοση ΠΔ περιλαμβάνεται η δυνατότητα στη χερσαία ζώνη της μαρίνας, επιφάνειας περίπου 35.000 τ.μ., για συνολική δόμηση 6.900 τ.μ. με χρήσεις σχετικές με τη λειτουργία της μαρίνας (όπως κτίριο διοίκησης, πύργος ελέγχου, καταστήματα ναυτιλιακών ειδών, super markets, αποθηκευτικοί χώροι, χώροι υγιεινής, γραφεία κ.λπ.).
Και χώροι αναψυχής
Οπως και στον Αλιμο έτσι και στο νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου θα μπορούν να λειτουργήσουν εστιατόρια, αναψυκτήρια, χώροι αναψυχής, αθλητικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχείο, εμπορικά καταστήματα, χώροι συνάθροισης κοινού. Ακόμη προβλέπονται χρήσεις χερσαίας απόθεσης και συντήρησης σκαφών με την αναγκαία κτιριακή υποδομή, καθώς και χρήσεις ναυταθλητισμού.Για τη θαλάσσια ζώνη της μαρίνας, επιφάνειας περίπου 79.000 τ.μ., δίνεται η δυνατότητα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών αλλά και δημιουργίας νέων, ενώ ύστερα από περιορισμένης κλίμακας παρεμβάσεις, η μαρίνα θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τουλάχιστον 170 σκάφη αναψυχής διαφόρων κατηγοριών μήκους έως 25 μ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ