Πότε τίθεται σε ισχύ το τέλος για τα πλοία αναψυχής - Sputnik Ελλάδα

Πότε τίθεται σε ισχύ το τέλος για τα πλοία αναψυχής  Sputnik Ελλάδα

Από τις 9 Μαΐου τα πλοία αναψυχής ιδιωτικά και επαγγελματικά και τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια θα βαρύνονται με το Τέλος Πλοίων Αναψυχής και ...

Στις 9 Μαΐου θα τεθεί σε ισχύ το τέλος πλοίων αναψυχής και ημερόπλοιων (ΤΕΠΑΗ), όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «με κοινή υπουργική απόφαση (Α.1119/29-3-2019) της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτη Κουβέλη, προσδιορίζεται ως ημερομηνία έναρξης ισχύος του τέλους πλοίων αναψυχής και ημερόπλοιων (ΤΕ.Π.Α.Η) η 9η Μαΐου 2019».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σχετικά με το τέλος στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ναυτιλίας, το ΤΕΠΑΗ βαρύνει: α) τα πλοία αναψυχής ιδιωτικά και επαγγελματικά και β) τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια.

Επιβάλλεται για όλα τα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων προαναφερθέντα πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια, ανεξάρτητα από τη σημαία τους.

Από το τέλος εξαιρούνται τα παροπλισμένα ή κατασχεμένα σκάφη.

Το ΤΕΠΑΗ υπολογίζεται ανά τρέχον έτος ή τρέχοντα μήνα από την ημερομηνία πληρωμής και καθορίζεται ως εξής: Για τα ολικού μήκους από 7 έως 8 μέτρα σε 16 ευρώ ανά μήνα. Για τα ολικού μήκους άνω των 8 μέτρων έως και 10 μέτρα, σε 25 ευρώ ανά μήνα. Για τα ολικού μήκους άνω των 10 μέτρων και έως και 12 μέτρα σε 33 ευρώ ανά μήνα. Για τα ολικού μήκους άνω των 12 μέτρων ανά μήνα 8 ευρώ ανά μέτρο, υπολογιζόμενο από το πρώτο μέτρο. Η χρέωση μειώνεται κατά 20% για τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής και τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια με την προϋπόθεση της αποκλειστικής επαγγελματικής χρήσης.

Επίσης, σε περίπτωση εφάπαξ προπληρωμής του ΤΕΠΑΗ για χρονικό διάστημα 12 μηνών παρέχεται έκπτωση 10% στο οφειλόμενο ποσό. Η προπληρωμή πραγματοποιείται εντός του Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους για το επόμενο ή εντός του Ιανουαρίου.

Η απόδειξη καταβολής του πρέπει να φυλάσσεται μαζί με τα ναυτιλιακά έγγραφα του σκάφους και επιδεικνύεται στις Λιμενικές, Τελωνειακές, Φορολογικές Αρχές, όποτε ζητηθεί.

Μάλιστα, εάν διαπιστωθεί ότι δεν έχει καταβληθεί το ΤΕΠΑΗ, απαγορεύεται ο απόπλους του σκάφους μέχρι την πληρωμή του.

Άλλωστε, για τη μη καταβολή του ΤΕΠΑΗ επί πλέον της πληρωμής του τέλους, επιβάλλεται πρόστιμο που μπορεί να κυμαίνεται από 190 ευρώ έως 1.100 ευρώ.