Οι δύο πρώτες απαγορεύσεις απόπλου για παράνομη ναύλωση τουριστικών σκαφών αναψυχής, μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου 4487/17 (άρθρο 52), πραγματοποιήθηκαν στα λιμάνια Κόρφου της Κορινθίας και Ερμιόνης.
Λιμενικοί κατά τη διάρκεια ελέγχου που έκαναν την περασμένη Παρασκευή στο επιβατηγό-τουριστικό σκάφος «ΒΙΚΤΩΡΙΑ» διαπίστωσαν ότι αυτό είχε ναυλωθεί παράνομα σε τέσσερις τουρίστες από 13-08-2017 έως 24-08-2017 με τόπο επιβίβασης και αποβίβασης το λιμάνι Κόρφου Κορίνθου, χωρίς να έχει την άδεια που απαιτείται.
Το ναυλοσύμφωνο είχε την υπογραφή του πλοιοκτήτη αλλά όχι τις υπογραφές των επιβαινόντων, δεν είχε συνταχθεί λίστα επιβατών και επίσης το σκάφος δεν έφερε και άλλα νόμιμα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας και ασφαλιστηρίου συμβολαίου.
Από το Γ’ Λιμενικό Τμήμα Παλαιάς Επιδαύρου του λιμεναρχείου Κορίνθου απαγορεύτηκε ο απόπλους του σκάφους και κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.
Σύμφωνα λοιπόν με τον νέο νόμο που έχει ισχύ από την ημέρα που δημοσιεύτηκε (10 Αυγούστου 2017) για να αρθεί η απαγόρευση απόπλου ο ιδιοκτήτης του σκάφους θα πρέπει να πληρώσει το πρόστιμο ή να καταθέσει εγγυητική επιστολή τραπεζικού ιδρύματος της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ, ύψους διπλάσιου του προστίμου.
Το δεύτερο περιστατικό συνέβη την Κυριακή όταν λιμενικοί σε έλεγχο που έκαναν στο επιβατηγό-τουριστικό πλοίο «ΠΑΝΦΙΛΟ», το οποίο κατέπλευσε στο λιμάνι Ερμιόνης, διαπίστωσαν ότι σε αυτό επέβαιναν πέντε αλλοδαποί, τελούσε σε καθεστώς παράνομης ναύλωσης για το χρονικό διάστημα από 19-08-2017 έως 25-08-2017 με λιμένα εκκίνησης Υδρας και τελικό προορισμό τον λιμένα Αλίμου, χωρίς η πλοιοκτήτρια εταιρεία να έχει καταρτίσει και υπογράψει ναυλοσύμφωνο, ενώ δεν είχε πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη καταχώριση στο Ειδικό Εντυπο Πληροφοριακών Στοιχείων του Επαγγελματικού Πλοίου Αναψυχής (ΕΕΠΣΕΠΑ), με τη θεώρηση από τη Λιμενική Αρχή.
Από το Β’ Λιμενικό Τμήμα Ερμιόνης του λιμεναρχείου Ναυπλίου απαγορεύτηκε ο απόπλους.
Μέχρι σήμερα εντοπίζονταν από τις λιμενικές αρχές σκάφη παράνομα ναυλωμένα, επιβάλλονταν οι σχετικές κυρώσεις από τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Ναυτιλίας, οι υποθέσεις παραπέμπονταν στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο τα «παράνομα» σκάφη μετά την επιβολή των κυρώσεων αναχωρούσαν για λιμάνια του εξωτερικού, με αποτέλεσμα οι εισπράξεις των προστίμων να καθίστανται αδύνατες.
Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες τους, προκειμένου να μην πληρώσουν τα πρόστιμα που τους είχαν επιβληθεί, προχωρούσαν σε διάφορα «τερτίπια» αλλάζοντας τις ονομασίες τους, τις σημαίες τους, τα μεταβίβαζαν σε άλλα πρόσωπα, οπότε δραστηριοποιούνταν και πάλι χωρίς να υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα.
Φέτος εντοπίστηκαν περισσότερα από 40 παράνομα ναυλοσύμφωνα αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ακόμα και ενός εκατομμυρίου, όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Από αυτήν τη δραστηριότητα το ελληνικό Δημόσιο δεν είχε απολύτως κανένα έσοδο, καθώς δεν πληρώθηκε ο ΦΠΑ και δεν φορολογήθηκε κανένα εισόδημα φυσικών προσώπων, εταιρειών, πρακτορείων, μεσιτών ή άλλων εμπλεκομένων.