Με μια δραματική επιστολή προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο, η οποία αντικατοπτρίζει την σημερινή κατάσταση της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, ο ΣΕΚΑΠΛΑΣ ζητά την άμεση κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης για τα σκάφη αναψυχής. Η επιστολή παρουσιάζει μια κατάσταση αφανισμού της όποιας ναυπηγικής και επισκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα που δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
Σε αντίθεση με την αλματώδη ανάπτυξη του κλάδου σε γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία και η Κροατία ακόμα και οι υγιείς Ελληνικές επιχειρήσεις εμφανίζουν σοβαρά σημάδια κόπωσης. Ας ελπίσουμε ότι το βουλευτικό σώμα που απαρτίζει την 50μελή «Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων» θα μελετήσει με προσοχή το πρόβλημα και θα αναλάβει κάποια πρωτοβουλία για την αντιμετώπισή του. Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο της επιστολής.
Σε αντίθεση με την αλματώδη ανάπτυξη του κλάδου σε γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία και η Κροατία ακόμα και οι υγιείς Ελληνικές επιχειρήσεις εμφανίζουν σοβαρά σημάδια κόπωσης. Ας ελπίσουμε ότι το βουλευτικό σώμα που απαρτίζει την 50μελή «Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων» θα μελετήσει με προσοχή το πρόβλημα και θα αναλάβει κάποια πρωτοβουλία για την αντιμετώπισή του. Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο της επιστολής.
Αξιότιμες/οι κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
1. Ο Σύνδεσμός μας, αριθμεί πανελλαδικά, περισσότερα από 400 ενεργά μέλη, που απασχολούν περί τις 15.000 εργατοϋπαλληλικό προσωπικό. Τα συναφή προς τον κλάδο επαγγέλματα, πλέον των 80, απασχολούν δυναμικό που υπερβαίνει τις 100.000.
Με την επιστολή του αυτή και με αφορμή τις πρόσφατες ειδήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί κατάργησης των «τεκμηρίων» για τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, ο σύνδεσμος μας έχει την τιμή να σας ενημερώσει επί των απόψεών του για την αδήριτη ανάγκη κατάργησης των διατάξεων που σχετίζονται:
- με την αντικειμενική δαπάνη (τεκμήριο) με βάση σκάφος αναψυχής (άρθρο 16 του Κ.Φ.Ε. όπως ισχύει) και
- με το φόρο πολυτελείας στα σκάφη αναψυχής ( περ. ιγ΄ του πίνακα που είναι ενσωματωμένος στην παράγραφο 4 του άρθρου 17 του ν. 3833/2010 (ΦΕΚ 40 Α΄).
2. Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος κατασκευής και εμπορίας σκαφών αναψυχής είναι τραγική !!!
Ειδικότερα:
Οι πωλήσεις μας και η παροχή υπηρεσιών εκ μέρους των μελών μας προσεγγίζει το απόλυτο μηδέν, με μηδενική επίσης παραγγελιοληψία για τους επόμενους μήνες.
Οι Τράπεζες μας αποκλείουν από οιαδήποτε χορήγηση κεφαλαίων κίνησης ενώ η προεξόφληση αξιογράφων γίνεται με δυσκολία, ενίοτε υπερβολικά αυστηρά κριτήρια και σε χαμηλότερα ποσοστά.
Οι αμοιβές του εναπομείναντος απασχολούμενου προσωπικού καταβάλλονται με δυσκολία, η αναπόφευκτη δε μείωση των θέσεων εργασίας δημιουργεί εκρηκτικό εργασιακό περιβάλλον.
Πολλοί συνάδελφοι έχουν ήδη κλείσει τις επιχειρήσεις τους ενώ μεγάλος επίσης αριθμός συναδέλφων ασφυκτιούν από τα χρέη τους.
Και το σημαντικότερο:
Το 75% των ετησίως πωλούμενων μικρών σκαφών (λέμβων) είναι ελληνικής παραγωγής!! Κατασκευάζονται χειρονακτικά, με ότι αυτό σημαίνει για την ανεργία και την αγορά πρώτων υλών και δεν εισάγονται όπως άλλα προϊόντα.
3. Όπως αποδεικνύεται από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία των Λιμενικών Αρχών της χώρας μας κατά το έτος 2007 λεμβολογήθηκαν 11.112 μικρά σκάφη ολικού μήκους μέχρι και 10 μέτρων ενώ τα επίσημα στοιχεία του Α΄ εξαμήνου 2011 και τα προσδοκώμενα, αναλογικά, για το Β΄ εξάμηνο του 2011 υπολογίζονται - συνολικά - σε 2.750.
Παρουσιάζεται, κατά συνέπεια, μείωση, μεταξύ των ετών 2007 και 2011, κατά 8.362 μικρά σκάφη, ή ποσοστό 75,5%.
Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι κάθε επαχθές μέτρο που λαμβάνει η Πολιτεία στην παραγωγική (και εμπορική) διαδικασία προϊόντων, εν προκειμένω στα σκάφη αναψυχής, δημιουργεί αναταράξεις με δυσμενείς οικονομικές συνέπειες τόσο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα, όσον και την ίδια την Πολιτεία. Αντίθετα η κατάργηση του τεκμηρίου για τα σκάφη αναψυχής ολικού μήκους κάτω των δέκα (10) μέτρων το έτος 2002 είχε ως άμεσο αποτέλεσμα τον υπερδιπλασιασμό των πωλήσεων σκαφών ολικού μήκους μέχρι και δέκα (10) μέτρων κατά την επακολουθήσασα πενταετία, ενώ το 75% αυτών ήσαν ελληνικής κατασκευής. Πλέον αυτού δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας, δόθηκε σημαντική ώθηση στο θαλάσσιο τουρισμό ενώ υπερδιπλασιάστηκαν τα έσοδα από τον Φ.Π.Α.
Η κατάργηση του τεκμηρίου για τα συγκεκριμένα σκάφη αποτέλεσε προϊόν μακρού διαλόγου με την Πολιτεία που υιοθέτησε την άποψη ότι το πενιχρό όφελος από την εφαρμογή των τεκμηρίων στο συγκεκριμένο πεδίο μαζί με την ατέλειωτη γραφειοκρατία που επιφέρει την παρακολούθησή τους δίνουν υπερβολικά αρνητικό αποτέλεσμα στον ισολογισμό σε σχέση με τους άμεσους και έμμεσους φόρους που εισπράττονται από την αύξηση της εγχώριας παραγωγής. Αυτό εξάλλου απεδείχθη περίτρανα στην πράξη από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που αποδεικνύουν τον υπερδιπλασιασμό των παραγόμενων στη χώρα μας σκαφών ολικού μήκους έως και 10 μέτρων, κατά την περίοδο όπου δεν ίσχυαν τεκμήρια.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Ναυτιλίας (Άρθρο 5 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα αριθ. 23, ΦΕΚ 231 τ.Β΄/01-3-2000) η καταχώριση στα Βιβλία Εγγραφής Μικρών Σκαφών (Β.Ε.Μ.Σ.) κάθε σκάφους και κινητήρα προϋποθέτει μαζί με τον τεχνικό φάκελο, την υποβολή πρωτότυπων παραστατικών (τιμολογίων κ.λπ.), αποκλειομένης με τον τρόπο αυτό οποιασδήποτε περίπτωσης μη έκδοσης παραστατικού.
Στο επισυναπτόμενο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ απεικονίζεται υπολογιστική μελέτη σχετική με τη μείωση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, αντίστοιχη της μείωσης του αριθμού των μικρών σκαφών που διατέθηκαν στην αγορά.
Κυρίες & κύριοι Βουλευτές
Θεωρούμε ότι είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη να αρθεί, με το υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων, η άνιση και παράλογη αντιμετώπιση του μικρού σκάφους, που έχει αποδεδειγμένα καταστεί καταστρεπτική για τον κλάδο μας, την Εθνική Οικονομία, την απασχόληση κ.λπ. και προς την κατεύθυνση κατάργησης των σχετικών διατάξεων παρακαλούμε όπως συμβάλλετε και με την ιδιότητά σας ως μελών της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.
Αναμένοντας ενημέρωσή μας παραμένουμε στις διάθεσή σας για την παροχή οιασδήποτε διευκρίνισης απαιτηθεί, μη παραλείποντας να σας αναφέρουμε ότι θα ήταν ευκταίο για τον κλάδο μας να κληθούμε σε ακρόαση ενώπιον της επιτροπής σας έτσι ώστε να παράσχουμε και δια ζώσης όλες τις συναφείς πληροφορίες.
Με τιμή
Για το Δ.Σ./Σ.Ε.ΚΑ.ΠΛ.Α.Σ.-Π.Ε.Υ.Υ.
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Ηλίας Περιμένης Αλέξανδρος Ζέης