Πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σητείας, η παρουσίαση των βασικών αξόνων της μελέτης που εκπόνησαν οι ανάδοχοι και η ανταλλαγή απόψεων επί της μελέτης Προγραμματικού Σχεδιασμού (Master Plan) για το Λιμένα Σητείας και τις περιοχές – ζώνες που εξυπηρετεί και προβλέπεται να εξυπηρετήσει ο Κεντρικός Λιμένας Σητείας κατά την επόμενη 25ετία, όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Δήμου Σητείας.
Κεντρικό διακύβευμα της μελέτης συνιστά ο σχεδιασμός ενός βιώσιμου και συνεκτικού αναπτυξιακού σχεδίου με νέες θέσεις και χωροθετήσεις, το οποίο θα αναδείξει τον κυρίαρχο ρόλο του Κεντρικού Λιμένα Σητείας στην κοινωνική ζωή της περιοχής και θα μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες προς όφελος της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, λαμβάνοντας υπόψη ωστόσο και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την καθημερινότητα του συμπολίτη μας.
Η μελέτη διαρθρώνεται σε τρεις φάσεις:
Η Α΄ φάση σχετίζεται με την αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού, που εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 250 σκάφη, ενώ θα μπορούν να εξυπηρετηθούν μεγαλύτερου μήκους σκάφη 12 με 30 μέτρα.
Η Β΄ φάση προβλέπει έργα βελτίωσης του νέου λιμένα με αύξηση της επιφάνειας της χερσαίας ζώνης, περίπου κατά 8.500 μέτρα. Επίσης θα δίνεται η δυνατότητα ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων μεσαίου μεγέθους με την επιμήκυνση του προσήνεμου μόλου κατά 100 μέτρα για να μπορεί να είναι ασφαλής η πρόσδεση.
Η Γ΄ φάση περιλαμβάνει βελτίωση της προστασίας του λιμένα καθώς και επιμήκυνση του προσήνεμου μόλου, δημιουργία υπήνεμου μόλου που αυτή την στιγμή δεν υπάρχει στο βόρειο τμήμα του λιμένα.
Επίσης προβλέπεται εκπόνηση μελέτης χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδίου του λιμένα, με το οποίο θα καθορισθούν χρήσεις γης και θα χωροθετηθούν περιοχές – ζώνες που θα περιλαμβάνουν κατηγορίες όπως τον τουρισμό, την αναψυχή κ.α.
Οι χρήσεις που προτείνονται να χωροθετηθούν στις περιοχές αυτές αφορούν στέγαστρα καταστημάτων (υφιστάμενοι χώροι), υπαίθριους εκθεσιακούς χώρους, υπαίθριους χώρους καταστημάτων, υπαίθριους χώρους αναψυχής, παιδικές χαρές, χώρους πολλαπλών δραστηριοτήτων, κοινόχρηστους χώρους περιπάτου, βοηθητικούς χώρους και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, WC, υπαίθριους χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων, μουσεία, κιόσκι πληροφοριών. Επίσης έχει σχεδιαστεί ένα δίκτυο πεζοδρόμου και ποδηλατοδρόμου ενώ έχουν θεσπιστεί χώροι στάθμευσης. Θα χωροθετηθεί ένα τετράγωνο για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων, ένα για τη φιλοξενία αναψυκτηρίου , χώρων υγιεινής και πιθανόν ένας χώρος για τη φιλοξενία του Ναυτικού Ομίλου, των Συλλόγων Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Αλιέων και του Λιμεναρχείου.
Στην περιοχή της προβλήτας έχει χωροθετηθεί ένα οικοδομικό τετράγωνο , στο οποίο θα ανεγερθεί κτίριο Siegen και τελωνείου για την εξυπηρέτηση των επιβατών της κρουαζιέρας.
Μετά το πέρας της παρουσίασης ακολούθησε διαλογική συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας διατυπώθηκαν διάφορες απόψεις.
Στη συνέχεια η μελέτη θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να κατατεθούν σχόλια ή προτάσεις, που θα τύχουν επεξεργασίας, ώστε να ληφθούν υπόψη πριν την τελική διαμόρφωση της πρότασης που θα κατατεθεί προς έγκριση.
Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Σητείας, «με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας οριοθετούνται και χωροθετούνται,νόμιμα πλέον,δραστηριότητες επαγγελματιών και ερασιτεχνών, ντόπιων και επισκεπτών και το λιμάνι της Σητείας αποκτά την εικόνα ενός σύγχρονου και ασφαλούς λιμένα πολλαπλών χρήσεων (εμπορευματική, φιλοξενίας σκαφών αναψυχής, τουριστική, ψυχαγωγική, πολιτιστική) και καλύπτει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις για τα επόμενα τουλάχιστον 50 χρόνια».