Κομμάτια ξύλου πρόκειται να γίνουν όμορφα σκαριά που κάποτε έπλεαν τις ελληνικές θάλασσες, εξαιτίας επιδότησης από την Κομισιόν για κατάθεση της άδειας αλιείας, με ταυτόχρονη καταστροφή των ψαράδικων.
Ο «Ελληνικός Σύνδεσμος Παραδοσιακών Σκαφών» εξέπεμψε SOS για τη σωτηρία τους, προτείνοντας να χαρακτηριστούν πολιτιστική κληρονομιά και να διασωθούν.
Τα ξύλινα σκάφη που γίνονται συνήθως μια άμορφη μάζα από ξύλο είναι τρεχαντήρια, καραβόσκαρα, βαρκαλάδες και άλλα όμορφα σκαριά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η δαπάνη της ΕΕ για την καταστροφή των σκαφών φτάνει τα 46.000.000 ευρώ.
Μάλιστα, ενώ η χώρα μας ήταν στην κορυφή της ναυπηγικής τέχνης, τώρα τα καρνάγια είναι «στοιχειωμένα» και τα σκήπτα παίρνουν άλλες χώρες όπως η Τουρκία.
Σύμφωνα με τον «Ελληνικό Σύνδεσμο Παραδοσιακών Σκαφών», όταν θα «ολοκληρωθεί αυτή η απόσυρση η πολιτιστική μας κληρονομιά θα θρηνεί 13.785 αλιευτικά ξύλινα κυρίως παραδοσιακά σκάφη προς τις χωματερές. Με βάση τα συγκεντρωθέντα στοιχεία ήδη εγκρίθηκαν καταστροφές 763 αλιευτικών σκαφών και άλλες 522 αιτήσεις δεν προχώρησαν προσωρινά, λόγω έλλειψης του διαθέσιμου ποσού για τις υπόλοιπες καταστροφές. Όμως δεν έγινε κανένας έλεγχος για να διαπιστωθεί η πολιτιστική αξία των σκαφών που θα καταστραφούν από το κράτος, που κόπτεται για την πολιτιστική του ευαισθησία».
Όπως ανέφερε, μιλώντας στο Reader.gr, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Μάνος Βερνίκος, προφανώς πρόκειται για καταχρηστική ερμηνεία της οδηγίας της ΕΕ για τα παλιά σκάφη.
Ο Σύνδεσμος απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να βάλει φρένο στην καταστροφή σκαφών που μπορούν να αναδειχθούν και να αποτελέσουν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς.
«Ο Σύνδεσμος μας από πολλών ετών έχει προτείνει αντί της καταστροφής τους, την αλλαγή χρήσης των αλιευτικών σκαφών σε ιδιωτικά ή επαγγελματικά σκάφη αναψυχής με αγορά τους μέσω της διαδικασίας εκποίηση τους δια του ΟΔΔΥ προς κάθε Έλληνα η αλλοδαπό φίλο της ελληνικής παραδοσιακής χειροποίητης ναυπηγικής τέχνης. Απαιτούμε την έμπρακτη πολιτιστική ευαισθησία της ελληνικής κυβέρνησης. Αν θέλουν μπορούν, έστω και τώρα, να δοθεί η δίκαια και σωστή λύση» αναφέρεται σε ανακοίνωση.
O Ελληνικός Σύνδεσμος Παραδοσιακών σκαφών ιδρύθηκε στο Πέραμα, Αττικής τον Νοέμβριο 1999 από 25 λάτρεις της Ελληνικής Παραδοσιακής κατασκευής σκαφών. Στόχοι είναι μεταξύ άλλων, η καταγραφή των τελεταίων εναπομεινάντων παραδοσιακών σκαφών σε όλη την Ελλάδα, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η δημιουργία πλωτού ναυτικού μουσείου