Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιδοτήσει με 46 εκ. ευρώ την απόσυρση της αλιευτικής άδειας, με την παράλληλα καταστροφή των ξύλινων σκαφών, στηλιτεύει σε ανακοίνωσή του ο «Ελληνικός Σύνδεσμος Παραδοσιακών Σκαφών», επισημαίνοντας πως πολλά από αυτά αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά για τον τόπο και τα χρήματα θα μπορούσαν να διατεθούν για τη διατήρηση και όχι για την καταστροφή της.
«Με λύπη σας γνωρίζουμε ότι η καταστροφή των ξύλινων παραδοσιακών αλιευτικών σκαφών συνεχίζεται, λόγω επιδότησης της απόσυρσης της αλιευτικής αδείας, από την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει στο ξεκίνημα της ανακοίνωσής του ο Σύνδεσμος, προσθέτοντας: «Από τις αμέσως επόμενες ημέρες αρχίζει νέα καταστροφή. Όταν θα ολοκληρωθεί η απόσυρση, η πολιτιστική μας κληρονομιά θα θρηνεί 13.785 αλιευτικά ξύλινα, κυρίως παραδοσιακά, σκάφη προς τις χωματερές».
Σύμφωνα με τα συγκεντρωθέντα στοιχεία, έχουν ήδη εγκριθεί καταστροφές 763 αλιευτικών σκαφών και άλλες 522 αιτήσεις δεν προχώρησαν, προσωρινά, λόγω έλλειψης του διαθέσιμου ποσού για τις υπόλοιπες καταστροφές. Εκείνο που καυτηριάζουν τα μέλη του Συνδέσμου είναι πως «δεν έγινε ο παραμικρός έλεγχος για να διαπιστωθεί η πολιτιστική αξία των σκαφών που θα καταστραφούν, ενώ θα έπρεπε το κράτος να επιδεικνύει την ανάλογη ευαισθησία σε ότι αφορά την κληρονομιά αυτού του τόπου. Αντίθετα, η αναλγησία που επιδεικνύει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι εξοργιστική».
Καταλήγοντας, η ανακοίνωση τονίζει: «Όσοι αγαπούν την παράδοση της ελληνικής ναυπηγικής χειροποίητης τέχνης, των Ελλήνων καραβομαραγκών, πρέπει να στρατευτούν για την αποτροπή αυτής της επαίσχυντης καταστροφής. Το Υπουργείο Πολιτισμού παρακαλείται για τις δικές του κατ’ αρμοδιότητα ενέργειες, ώστε η διάσωση αξιόλογων παραδοσιακών ξύλινων αλιευτικών σκαφών να μη μείνει γράμμα άνευ λόγου και ουσίας. Απαιτούμε την έμπρακτη πολιτιστική ευαισθησία της ελληνικής Κυβέρνησης. Αν θέλει, μπορεί, έστω και τώρα, να δώσει δίκαιη και σωστή λύση. Περιμένουμε έργα και όχι λόγια».
Τι προτείνει
Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραδοσιακών Σκαφών έχει προτείνει αντί της καταστροφής τους, την αλλαγή χρήσης των αλιευτικών σκαφών σε ιδιωτικά ή επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, με αγορά τους μέσω της διαδικασίας εκποίησης του ΟΔΔΥ προς κάθε Έλληνα η αλλοδαπό φίλο της ελληνικής παραδοσιακής χειροποίητης ναυπηγικής τέχνης.