Η Πάτρα είναι στην πρώτη γραμμή του σχεδιασμού για εγκατάσταση σταθμού φυσικού αερίου, δηλώνει ο Αιτωλοακαρνάνας υπουργός στην «Π». Λίγο πριν το Περιφερειακό Συνέδριο, ο κ. Κουρουμπλής δηλώνει ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για το εμπορευματικό λιμάνι, η ολοκλήρωση του οποίου, όπως παραδέχεται, έχει καθυστερήσει. Βλέπει, επίσης, κινητικότητα ως προς τις πιο «λάιτ» λιμενικές υποδομές, στον τομέα της αναψυχής.
Εκδηλώνεται τον τελευταίο καιρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τους λιμένες της χώρας. Η Πάτρα απασχολεί τους επενδυτές;
Ο λιμένας Πάτρας είναι η κύρια θαλάσσια πύλη για την διακίνηση επιβατών και εμπορευμάτων στην δυτική Ελλάδα. Μέσω του λιμένα Πάτρας διακινείται ένας μεγάλος αριθμός επιβατών και φορτηγών αυτοκινήτων (κυρίως μέσω πλοίων Ro-Ro / Ro-Pax) από και προς την Ιταλία.
Υπάρχει ικανοποιητική σύνδεση με το Εθνικό Οδικό Δίκτυο καθώς έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου σύνδεσης του Νέου (Νότιου) λιμένα, μέσω των Παραγλαύκιων Αρτηριών, με την Ευρεία Παράκαμψη Πατρών (ΕΠΠ) και μέσω αυτής με την Ολυμπία και την Ιονία οδό.
Αναμένεται η οριστικοποίηση της όδευσης της σιδηροδρομικής γραμμής από το Νέο (Νότιο) Λιμένα που θα καταστήσει το λιμάνι της Πάτρας το μοναδικό λιμάνι της δυτικής Ελλάδας με οδική και σιδηροδρομική σύνδεση με τα αντίστοιχα εθνικά & ευρωπαϊκά δίκτυα.
Παρόλον ότι η κίνηση έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια (λόγω και της γενικότερης οικονομικής κρίσης), υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές για το εμπορευματικό τμήμα του λιμένα, το οποίο ενδιαφέρον αναμένεται να ενταθεί σημαντικά εφόσον ολοκληρωθούν οι υποδομές στο νέο λιμένα και βέβαια η σύνδεση του λιμένα με το σιδηροδρομικό δίκτυο.
Εκτιμάται, επίσης, ότι το παλαιό λιμάνι με τις κατάλληλες βελτιώσεις και προσθήκες σε υποδομές θα μπορούσε να προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον εκ μέρους των επενδυτών στον τομέα της κρουαζιέρας και των σκαφών αναψυχής.
Επί πλέον, ο Λιμένας Πάτρας είναι ένας από τους 5 ελληνικούς λιμένες που έχουν ενταχθεί στο Κεντρικό Δίκτυο του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών αυξάνοντας έτσι τις ευκαιρίες χρηματοδότησης για νέα έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ειδικότερα ως προς το εμπορευματικό τμήμα το οποίο η πόλη θεωρεί πως της το οφείλει η Πολιτεία, συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει το έργο;
Είναι σαφές ότι ο αρχικός προγραμματισμός για την υλοποίηση των σχεδίων για την ανάπτυξη των απαιτούμενων υποδομών στο εμπορευματικό τμήμα του λιμένα έχει καθυστερήσει. Αυτό οφείλεται και στις τεχνικές δυσκολίες και στο ύψος προϋπολογισμού του έργου σε συνδυασμό με τις σημερινές αντίξοες οικονομικές συνθήκες.
Πρόθεση της πολιτείας είναι η ολοκλήρωση των έργων ώστε να προκύψει η δυνατότητα για την πλήρη λειτουργία του λιμένα και αξιοποίηση του για την ανάπτυξη και του Οργανισμού Λιμένα Πατρών και της τοπικής οικονομίας ευρύτερα.
Το ΥΝΑΝΠ συνεργάζεται με τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να εξασφαλιστούν οι πόροι για την ολοκλήρωση των έργων.
Ας σκεφτούμε περιφερειακά. Ποια είναι η φιλοσοφία του υπουργείου για την αναπτυξιακή πολιτική στον άξονα της Δυτικής Ελλάδας ο οποίος περιλαμβάνει εμπορικές λιμενικές υποδομές , τουριστική κίνηση και προοπτική να φιλοξενήσει σταθμό φυσικού αερίου;
Ο άξονας της Δυτικής Ελλάδας - κατ' αρχήν ως διοικητική περιφέρεια - αλλά και γενικότερα ως γεωγραφική περιοχή που εκτείνεται από την Πύλο ως την Ηγουμενίτσα έχει σημαντικό αναπτυξιακό δυναμικό το οποίο παραμένει σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητο επειδή είναι προσανατολισμένο προς το εσωτερικό της χώρας.
Είναι ανάγκη να γίνει πιο «εξωστρεφές», να στραφεί προς την Μεσόγειο και να αναπτύξει σχέσεις και με τις υπόλοιπες χώρες της δυτικής Μεσογείου εκτός της Ιταλίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο μεγάλος αριθμός λιμένων της Δυτικής Ελλάδας με προεξάρχοντα τον λιμένα Πάτρας, πρέπει να αναπτυχθούν σε όλους τους τομείς της λιμενικής και ναυτιλιακής δραστηριότητας: επιβατηγούς, εμπορευματικούς, τουριστικούς.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σκόπιμο το πρόγραμμα ανάπτυξης να είναι ορθολογικά σχεδιασμένο και συντονισμένο, να αξιοποιείται, δηλαδή, το ειδικό πλεονέκτημα και δυναμικό κάθε λιμένα και της «ενδοχώρας» του ώστε να μην σπαταλούνται πόροι και να μεγιστοποιείται η συνεισφορά κάθε λιμένα στην τοπική οικονομία.
Εδικά ως προς το σταθμό Φυσικού αερίου. Είναι πιο κοντά η Πάτρα ή ο Αστακός στο στόχο;
Σύμφωνα με τον σημερινό σχεδιασμό, ο λιμένας Πάτρας είναι στην πρώτη γραμμή για την δημιουργία εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου - πρωτίστως - για την τροφοδοσία καυσίμου στην ναυτιλία αλλά και για την αξιοποίηση του -σε μεταγενέστερο χρόνο - ως εναλλακτικό καύσιμο στον οικιστικό ιστό της Πάτρας. Ήδη εκπονούνται μελέτες για την δημιουργία και την αδειοδότηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης στην χερσαία ζώνη του λιμένα στο πλαίσιο έργου που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Μάγνη
Από την Έντυπη Έκδοση