Τα σκάφη αναψυχής εγκαταλείπουν την Τουρκία και βάζουν πλώρη για τα ελληνικά νησιά - Δημοκρατική της Ρόδου - dimokratiki.gr

Γράφει
ο Νεκτάριος Καλογήρου

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το σκηνικό που διαμορφώνεται για τον θαλάσσιο τουρισμό και παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις από νησί σε νησί. Για τη Ρόδο υπάρχει έντονη ζήτηση από ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, όμως ταυτόχρονα δεν είναι ξεκάθαρο εάν πρόκειται για ουσιαστικό ενδιαφέρον παραθερισμού ή απλώς για διεκπεραίωση της γραφειοκρατικής διαδικασίας που απαιτεί η συνθήκη Σένγκεν. Η Κως έχει τεράστιες απώλειες, ενώ την ίδια στιγμή η Μύκονος φαίνεται ότι φέτος θα βουλιάξει από βαθύπλουτους Ασιάτες. Σε ό,τι αφορά την κρουαζιέρα για τη Ρόδο, αυτή βρίσκεται σε άγνωστα νερά, καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν μικρή μείωση σε σύγκριση με πέρυσι και ένα μεγάλο ερωτηματικό για τη σεζόν του 2017.
Στο αφιέρωμα της “δημοκρατικής” για το θαλάσσιο τουρισμό μιλούν τα στελέχη εκείνα που καλούνται να διαχειριστούν το μεγαλύτερο αριθμό διακινούμενων τουριστών με σκάφη αναψυχής και κρουαζιερόπλοια. Οι περιγραφές όλων καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα το οποίο δεν είναι άλλο από την αβεβαιότητα ως προς τα αριθμητικά μεγέθη των επισκεπτών που θα δεχθεί φέτος η Ρόδος από το συγκεκριμένο τουριστικό ρεύμα.
Πιο συγκεκριμένα, το φαινόμενο που κυριαρχεί στο θαλάσσιο τουρισμό είναι η φυγή από τις μαρίνες της Τουρκίας. Οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής που διαχείμασαν σε Μαρμαρίς, Κουσάντασι, Φετιγιέ, Σμύρνη, Κας, Αττάλεια, Μπόντρουμ και σε άλλες μαρίνες της Τουρκίας, έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν τα απέναντι παράλια. Εγκαταλείπουν τις απέναντι μαρίνες και πλέουν προς τα ελληνικά νησιά.
«Υπάρχει έντονη κινητικότητα και καταγράφεται υψηλή ζήτηση στο γραφείο της Ρόδου» δήλωσε προς τη “δημοκρατική” ο κ. Μιχάλης Ροδίτης της εταιρείας Roditis Yachting, ναυτιλιακός πράκτορας επί σειρά δεκαετιών. «Αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει είναι η θέληση εκείνων που έχουν σκάφη αναψυχής να αφήσουν πίσω τους την Τουρκία, διότι φοβούνται με όλα αυτά που βλέπουν να συμβαίνουν. Φεύγουν με τα σκάφη τους και ο πρώτος σταθμός είναι η Ρόδος». Ο κ. Ροδίτης έσπευσε να διευκρινίσει ότι «πρέπει να περιμένουμε να δούμε εάν η ζήτηση της Ρόδου αποτελεί ουσιαστικό ενδιαφέρον, ή εάν απλώς οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να ολοκληρώσουν τα δικαιολογητικά τους ως εισερχόμενοι στη ζώνη Σένγκεν και στη συνέχεια να πλεύσουν προς το κεντρικό Αιγαίο και το Ιόνιο πέλαγος».
Το φαινόμενο αυτό επιβεβαίωσε και ο ναυτιλιακός πράκτορας, ιδιοκτήτης της εταιρείας Rodos Port Shipping Agency κ. Νίκος Ψυλλάκης. «Οι ιδιοκτήτες των σκαφών αναψυχής έχουν αρχίσει να φοβούνται την Τουρκία και την εγκαταλείπουν. Είναι ένα φαινόμενο που το βλέπουμε να συμβαίνει και περιμένουμε να δούμε την εξέλιξή του. Σίγουρα η Ρόδος ως πρώτο λιμάνι θα κερδίσει αυτούς που φεύγουν, ωστόσο πρέπει να δούμε πόσοι από αυτούς θα μείνουν στα νερά μας και πόσοι θα συνεχίσουν προς άλλα λιμάνια».
Από τη δική του πλευρά ο κ. Χρυσόστομος Χαρίσης, διευθυντής της νέας Μαρίνας Ρόδου, μιλώντας προς τη “δημοκρατική” ξεκαθάρισε ότι «υπάρχει έντονο ενδιαφέρον ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής για φέτος. Εχουμε αρκετά σκάφη που έρχονται από μαρίνες της Τουρκίας και αυτό είναι μέρος των συμφωνιών που έχουμε επιτύχει, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι φέτος θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την τελευταία στιγμή για να μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα».

«Βουλιάζει» η Μύκονος,
σε δύσκολη θέση η Κως
Μπορεί για τη Ρόδο η φετινή σεζόν να είναι γεμάτη αβεβαιότητα ως προς τα τελικά αποτελέσματα, όμως για τη Μύκονο τα πάντα είναι ξεκάθαρα: Φέτος η Μύκονος θα «βουλιάξει» από το πλήθος των σκαφών αναψυχής. Είναι τεράστια η ζήτηση θέσεων ελλιμενισμού που καταγράφεται από τα εκεί γραφεία και μάλιστα υπάρχει έκδηλο ενδιαφέρον από πάμπλουτους Ασιάτες.
«Εχουμε προχωρήσει στην ίδρυση γραφείου και στη Μύκονο και βλέπουμε τεράστια ζήτηση» εξήγησε ο κ. Μιχάλης Ροδίτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος η Μύκονος βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και από εκατομμυριούχους Κινέζους, Ινδούς και Αραβες. Ολοι τους ετοιμάζουν προσεγγίσεις με εντυπωσιακά μεγάλα και πανάκριβα σκάφη.Υψηλή ζήτηση υπάρχει ήδη και για τα νησιά των Σποράδων, καθώς επίσης για όλα τα νησιά του Ιονίου πελάγους.
Στον αντίποδα βρίσκεται η Κως που λόγω της εγγύτητας με την Τουρκία (πιο κοντά σε σύγκριση με τη Ρόδο) χάνει αρκετές προσεγγίσεις ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής. Το προσφυγικό και τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας που ανακοινώθηκε ότι τηρούνται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, προκαλούν αναταραχή στους «σκαφάτους», που επιζητούν ηρεμία και ασφάλεια.
Στην Κω, όπως και στη Ρόδο, όλα όσα αφορούν το θαλάσσιο τουρισμό θα βρίσκονται σε καθεστώς αβεβαιότητας μέχρι την τελευταία στιγμή.
Το Μαντράκι και η
Νέα Μαρίνα Ρόδου
Οι θέσεις ελλιμενισμού μέσα στο Μαντράκι έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Βέβαια, ανέκαθεν το Μαντράκι είχε περιορισμένο αριθμό θέσεων για «τρίτα σκάφη», λόγω του μόνιμου ελλιμενισμού των ημερόπλοιων, των σκαφών του λιμενικού και των σκαφών του ροδίτικου club.
Φέτος για τη μαρίνα στο Μαντράκι είναι η πρώτη φορά που μεγάλα motor yachts έχουν προχωρήσει σε ενοικίαση θέσεως για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό είναι ενθαρρυντικό για το μέλλον και δεικτικό των δυνατοτήτων που έχει η «καρδιά» της Ρόδου. Το σκάφος που εγκαινίασε τα νέα δεδομένα για το Μαντράκι είναι το σημαίας Cayman «Megan» που αγκυροβόλησε μπροστά στο «Ελαφάκι». Το σκάφος αυτό είναι ένα από τα πολλά που συνήθως παρέμεναν επί μήνες στις μαρίνες της Τουρκίας.
Εξαιρετικά καλή είναι η πορεία και για τη νέα μαρίνα Ρόδου. «Σαφώς έχουμε αύξηση των κρατήσεων θέσεων για σκάφη σε σύγκριση με πέρυσι» δήλωσε προς τη “δημοκρατική” ο κ. Χριστόφορος Χαρίσης και από τη θέση του διευθυντή της νέας μαρίνας τόνισε ότι «γίνεται διαρκής δουλειά για να προβάλουμε τις σπουδαίες μας υποδομές και να επιτύχουμε συμφωνίες». Ο ίδιος απεκάλυψε ότι «περιμένουμε να έχουμε καθημερινά 60 – 80 νέα σκάφη διαφόρων μεγεθών». Μάλιστα, η νέα μαρίνα Ρόδου θα είναι η βασική υποδομή που θα φιλοξενήσει τουλάχιστον τρεις regatta που θα γίνουν στη διάρκεια του καλοκαιριού με τη συμμετοχή δεκάδων σκαφών με ιδιοκτήτες από ολόκληρο τον κόσμο.
Πρόβλημα τα
μέτρα ασφαλείας
Τα μέτρα ασφαλείας για τους εισερχόμενους τουρίστες με σκάφη αναψυχής είναι τεράστια. Ο κάθε καπετάνιος σκάφους αναψυχής που προέρχεται από τρίτες χώρες και εισέρχεται για πρώτη φορά στις θαλάσσιες υποδομές της Ρόδου (όπως και στις αντίστοιχες όλων των χωρών Σένγκεν), θα πρέπει να δηλώσει την ταυτότητα όλων των προσώπων που μεταφέρει. Αφού δηλωθεί η ταυτότητα, ακολούθως θα πρέπει τα πρόσωπα αυτά (είτε πρόκειται για προσωπικό σκάφους, είτε πρόκειται για ζάμπλουτους εμίρηδες) να περάσουν από τα αρμόδια τμήματα της αστυνομίας και του λιμενικού για ταυτοποίηση.
«Ολο αυτό μας φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να επιλύθεί» δήλωσε ο κ. Μιχάλης Ροδίτης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Νίκος Ψυλλάκης τόνισε ότι «στα θέματα ασφάλειας όλοι οφείλουν να υπαναχωρήσουν και να ακολουθήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Θα θέλαμε ωστόσο, όλο αυτό να ολοκληρώνεται πιο εύκολα και όσο το δυνατόν πιο διακριτικά».
Πρέπει να σημειωθεί ότι στη νέα μαρίνα Ρόδου είχε γίνει πρόβλεψη και δημιουργήθηκαν χώροι, όπου θα στεγαστούν οι αστυνομικές και λιμενικές αρχές, προκειμένου η διαδικασία της ταυτοποίησης να ολοκληρώνεται εύκολα, γρήγορα και μακριά από αδιάκριτα βλέμματα.

Ξεχάστηκε το VISA Center
Ούτε και φέτος θα λειτουργήσει τελικώς visa center στη Ρόδο. Αυτό αποτελεί την πιο θλιβερή διαπίστωση, καθώς άπαντες οι τουριστικοί πράκτορες ευελπιστούσαν ότι στο νησί θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε οι επισκέπτες από τρίτες χώρες, θα μπορούν να πάρουν visa εισόδου υποβάλλοντας τα δικαιολογητικά τους στις Αρχές της Ρόδου. Αυτό αποτελεί πάγιο αίτημα των τουριστικών παραγόντων, που τελικώς ούτε και φέτος θα ικανοποιηθεί.
Στην πράξη, οι επισκέπτες από τρίτες χώρες (στην πλειονότητά τους οι προερχόμενοι από την Τουρκία), θα πρέπει να μεταβαίνουν στις ελληνικές προξενικές αρχές της Σμύρνης για να πάρουν θεώρηση έτσι ώστε να μπορέσουν να έρθουν στη χώρα μας. Εχει εκτιμηθεί ότι εάν υπήρχε το VISA Center στο νησί της Ρόδου, τότε θα ήταν πολλαπλάσιος ο αριθμός των προσεγγίσεων που θα δεχόταν το νησί μας.

Σε αχαρτογράφητα νερά
η κρουαζιέρα για τη Ρόδο
Μπορεί να υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι φέτος η κρουαζιέρα θα πάει καλά, ωστόσο αυτό δεν ισχύει για τη Ρόδο, αλλά ούτε και για την Κω.
«Φέτος, σε σύγκριση με πέρυσι θα έχουμε λιγότερες προσεγγίσεις» δήλωσε προς τη “δημοκρατική” ο κ. Νίκος Ψυλλάκης, ο οποίος εκπροσωπεί και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κρουαζιέρας στον κόσμο. «Λόγω του προσφυγικού προβλήματος και των αναταραχών στην Τουρκία ως Ρόδος δεν είχαμε ακυρώσεις. Αυτό είναι βέβαιο. Απλώς οι αναγγελίες των προσεγγίσεων για φέτος έχουν ολιγότερες προσεγγίσεις για το νησί μας».
Αιτία της μείωσης των προσεγγίσεων αποτελεί ο εσωτερικός ανταγωνισμός. «Η κρουαζιέρα στρέφεται προς αρκετά άλλα λιμάνια της Ελλάδας, τόσο στην Κρήτη, όσο και στους λιμένες του εθνικού κορμού».
Ερωτηθείς ο κ. Ψυλλάκης για το ενδεχόμενο επιπτώσεων στην κρουαζιέρα με προορισμό τη Ρόδο, εάν συνεχιστούν τα προβλήματα στην Τουρκία και τη Συρία, απάντησε πως «ο τουρισμός είναι ένα ευαίσθητο προϊόν. Φέτος, επειδή η Ρόδος φαίνεται να είναι νοτιότερα από την Τουρκία, δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα που αντιμετωπίσει η Κως, που παρουσιάζεται να είναι πιο κοντά. Όμως, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι σήμερα, για παράδειγμα στην Αμερική υπάρχει οδηγία για όλους να μείνουν μακριά από τις τουρκικές ακτές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει από τη θέση που υπηρετούμε να δουλέψουμε σκληρά, όλοι να δείξουμε καλύτερό μας εαυτό, να κερδίσουμε εκείνα που μας αξίζουν ως προορισμός. Σε αντίθετη περίπτωση, η αβεβαιότητα θα μας συνοδεύει διαρκώς».