Τι αλλάζει στη ναυτική εκπαίδευση

Τρεις σημαντικές αλλαγές στον χώρο της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης προαναγγέλλει μέσω της «Εφ.Συν.» ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Μείωση του απαιτούμενου χρόνου θαλάσσιας υπηρεσίας για να αποκτήσουν ένας πλοίαρχος Β και ένας μηχανικός Β δίπλωμα πλοιάρχου και μηχανικού Α, λειτουργία νέου ΚΕΣΕΝ (Κέντρο Εκπαίδευσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού) πλοιάρχων και μηχανικών στη Μακεδονία και αύξηση των αριθμών των εισαγομένων στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) από τα ΕΠΑΛ και τα ΤΕΕ ναυτικού τομέα.

Τονίζει επίσης ότι τα 10 περιφερειακά λιμάνια της χώρας θα αξιοποιηθούν με τη διαδικασία των υπο-παραχωρήσεων δραστηριοτήτων, ότι οι θεσμοί απέσυραν το αίτημά τους για μείωση των οργανικών συνθέσεων στην ακτοπλοΐα και ότι ο νόμος 4504/2017 του υπουργείου Ναυτιλίας άλλαξε όλο το τοπίο στη Ναυτιλία.

Συνέντευξη

● Το τελευταίο χρονικό διάστημα πληροφορηθήκαμε για μια εμπλοκή που προέκυψε από το ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τον τρόπο αξιοποίησης των 10 περιφερειακών λιμανιών της χώρας. Το ζήτημα αυτό λύθηκε; Αν ναι, τελικά με ποιον τρόπο θα αξιοποιηθούν τα λιμάνια;

Μετά την ιδιωτικοποίηση των Οργανισμών Λιμένων Πειραιά (ΟΛΠ) και Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), η πολιτική που επιχειρούμε στον τομέα ανάπτυξης των 10 πρώτων λιμανιών που ακολουθούν, προσαρμόζεται με την πρακτική που ακολουθείται στην Ευρώπη.

Είναι η διαδικασία των υπο-παραχωρήσεων δραστηριοτήτων. Θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει κάθε λιμάνι ξεχωριστά, προκειμένου να υπάρξουν επενδύσεις από εξειδικευμένους επιχειρηματίες σε διαφορετικούς τομείς δράσης, πάντα με στόχο το κοινό όφελος.

● Υπάρχει επίσης η πληροφορία ότι οι θεσμοί για ακόμα μία φορά ζητούν τη μείωση των οργανικών συνθέσεων στην ακτοπλοΐα. Αληθεύει;

Το θέμα αυτό έκλεισε. Οι θεσμοί πείστηκαν από την επιχειρηματολογία μας και αποσύρθηκαν.

● Η έλλειψη προσοντούχων αξιωματικών είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα για τη Ναυτιλία, που υπονομεύει την ανταγωνιστικότητά της. Σκέφτεστε να λάβετε κάποιες πρωτοβουλίες, ώστε να διευκολυνθεί η παραγωγή διπλωματούχων αξιωματικών από τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και να ενισχυθεί η ελληνική ναυτιλία, με ταυτόχρονη διατήρηση της ναυτικής παράδοσης;

Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας είναι συνεχής μας επιδίωξη. Την υπηρετούμε από την αρχή της, από τη Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση, την οποία ενισχύουμε διαρκώς.

Θέλω λοιπόν να ανακοινώσω μέσα από την «Εφ.Συν.» τρία νέα μέτρα που αφορούν την εκπαίδευση των ναυτικών.

1. Εχει προωθηθεί η τροποποίηση του Π.Δ. 141/2014, με την οποία μειώνουμε τον απαιτούμενο χρόνο θαλάσσιας υπηρεσίας για να αποκτήσουν ένας πλοίαρχος Β και ένας μηχανικός Β δίπλωμα πλοιάρχου Α και μηχανικού Α. Αντί λοιπόν για θαλάσσια υπηρεσία 36 μηνών, θα απαιτείται στο εξής υπηρεσία 24 μηνών, αρκεί 12 μήνες από αυτή να έχουν πραγματοποιηθεί σε θέση υποπλοιάρχου για τους καπετάνιους και Β μηχανικού για τους μηχανικούς. Ηταν πάγιο αίτημα των φορέων της Ναυτιλίας η πιο σύντομη εξέλιξη των αξιωματικών. Γίνεται έτσι η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου η απαιτούμενη θαλάσσια υπηρεσία είναι μικρότερη από ό,τι ισχύει στην ελληνική νομοθεσία. Βελτιώνεται επίσης η ανταγωνιστικότητα της χώρας μας έναντι και άλλων χωρών που έχουν κυρώσει τη διεθνή σύμβαση STCW 1978, καθώς και έναντι χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

2. Εχει προωθηθεί το Π.Δ. για τη λειτουργία των νεοϊδρυθέντων ΚΕΣΕΝ (Κέντρο Εκπαίδευσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού) πλοιάρχων και μηχανικών Μακεδονίας.

3. Αυξάνουμε τον αριθμό των εισαγομένων στις ΑΕΝ από τα ΕΠΑΛ ή ΤΕΕ ναυτικού τομέα (ειδικότητες πλοιάρχου ή μηχανικού). Φέτος έγινε αύξηση από 8% σε 13% του αριθμού των εισακτέων και με ΚΥΑ, από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 και εφεξής το 15% των εισαγομένων στις ΑΕΝ θα καλύπτεται αποκλειστικά και μόνο από ΕΠΑΛ ή ΤΕΕ ναυτικού τομέα.

Οι ελληνικές θάλασσες δεν είναι ξέφραγο αμπέλι

● Στην ακτοπλοΐα διαμορφώνεται, στις περισσότερες γραμμές, μονοπωλιακό καθεστώς. Σας προβληματίζει αυτή η κατάσταση; Θα πάρετε κάποιες πρωτοβουλίες για να μην υπάρξουν δυσμενείς συνθήκες για τον επιβάτη (ναύλα, συχνότητα δρομολογίων, ποιότητα πλοίων κ.ά.);

Η Ελλάδα διαθέτει 110 νησιά, το μεγαλύτερο αριθμό κατοικημένων νησιών στην Ευρώπη. Στόχος του υπουργείου είναι η συνεχής αναβάθμιση της σύνδεσης των νησιών μεταξύ τους αλλά και με την ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και η αναβάθμιση των πλοίων, όπως και ο περιορισμός του αποκλεισμού των κατοίκων των νησιών.

Ωστόσο, οι μονοπωλιακές καταστάσεις, για πολλά χρόνια, αποτελούσαν τη μάστιγα στον χώρο της ακτοπλοΐας. Είμαστε εδώ και παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις στον χώρο και ταυτόχρονα ενθαρρύνουμε κάθε προσπάθεια που επιχειρεί να σπάσει τέτοια στεγανά.

Ηδη, στις 11 Ιουνίου, το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) θα εξετάσει το αίτημα που υπέβαλαν οι «Μινωικές Γραμμές» για δρομολόγηση του πλοίου τους «Μύκονος Palace» στη γραμμή Πειραιάς-Χανιά.

Μέχρι σήμερα, στη γραμμή αυτή εκτελούσε δρομολόγια η κοινοπραξία Αttica - ΑΝΕΚ. Το υπουργείο εξασφάλισε την ύψωση της ελληνικής σημαίας στο πλοίο και αυξημένη οργανική σύνθεση, καθώς μέχρι σήμερα είχε ιταλική σημαία».

● Το 2010 έγινε η άρση του καμποτάζ για τα κρουαζιερόπλοια με σημαίες τρίτων χωρών με το επιχείρημα ότι θα δημιουργούνταν νέες θέσεις εργασίας και ο τζίρος γύρω από την κρουαζιέρα θα έφτανε το 1 δισ. ευρώ. Σήμερα, 8 χρόνια μετά, σε τι συμπεράσματα έχετε καταλήξει; Δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας; Αυξήθηκε ο τζίρος γύρω από την κρουαζιέρα; Ποιες οι σκέψεις σας για τον κλάδο;

Η κρουαζιέρα μετά τις εξελίξεις στην Τουρκία και τη Μέση Ανατολή είναι αλήθεια ότι αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα διότι οι τουρίστες που επιλέγουν αυτόν τον κλάδο διακοπών επιδιώκουν να υπάρχει στις επισκέψεις τους και ένα λιμάνι με αφορολόγητα προϊόντα.

Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις πέρυσι με συντονισμένες προσπάθειες των υπουργείων Ναυτιλίας, Τουρισμού και άλλων υπουργείων, το 35-40% που υπολόγιζαν ότι θα ήταν η μείωση έπεσε στο 10%. Φέτος, με τη δουλειά που έχουμε κάνει, υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Στόχος είναι να διευρύνουμε τα λιμάνια προορισμού και να ανοίξουμε συνεργασίες, ακόμα και σε ζητήματα υπο-παραχωρήσεων, όπου υπάρχει ενδιαφέρον, ώστε να γίνουν υποδομές από εταιρείες κρουαζιέρας, που θα αποπληρώνονται μέσω της χρήσης.

Εκείνο όμως που επιδιώκουμε και που έχει πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις για τη χώρα είναι το home porting, δηλαδή η αφετηρία της κρουαζιέρας να είναι από ελληνικά λιμάνια.

Οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί με το άνοιγμα της αγοράς δεν εκπληρώθηκαν. Οι φορείς της κρουαζιέρας όμως έχουν βρει εξαιρετικά φιλόξενη και αποτελεσματική αντιμετώπιση από τα υπουργεία.

● Εχετε αναφερθεί πολλές φορές στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας (νόμος 4504/2017) λέγοντας ότι δημιουργεί αναπτυξιακές προοπτικές και λύνει χρόνια προβλήματα. Θέλετε να μας πείτε κάποια από τα προβλήματα που λύθηκαν;

Πρώτα απ’ όλα έκλεισε πολλά χρόνια ζητήματα. Ο 4504 άλλαξε όλο το τοπίο στη Ναυτιλία. Κατάργησε πάσης φύσεως γραφειοκρατικά εμπόδια, άνοιξε τον δρόμο για να γίνουν επενδύσεις στα λιμάνια, προστάτευσε τη ναυτεργασία, έφερε διαφάνεια στη στελέχωση και λειτουργία του Λιμενικού Σώματος και στην ουσία κήρυξε πόλεμο στις παράνομες ναυλώσεις σκαφών αναψυχής.

Κατά τη διαβούλευση, που ήταν πολύ εκτεταμένη, άνοιξαν ζητήματα. Ετσι αποφασίσαμε να χτυπήσουμε τις παράνομες ναυλώσεις και να ανοίξουμε την αγορά των mega-yachts με νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Καταργήσαμε το όριο των 12 θέσεων και επιτρέπουμε να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα μεγάλα τουριστικά σκάφη αναψυχής, με τρίτη σημαία.

Το αποτέλεσμα είναι οι φορείς των σκαφών με ελληνική σημαία να αναφέρουν έως και 100% αύξηση των ναυλώσεων και να χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες μας ακόμα και η ΜΙΒΑ. Αλλά βάζουμε έναν όρο.

Τα σκάφη αυτά θα δραστηριοποιούνται με τις ίδιες προϋποθέσεις που δραστηριοποιούνται και τα σκάφη με ελληνική σημαία. Οι ελληνικές θάλασσες δεν είναι ξέφραγο αμπέλι.

● Εχετε δηλώσει επανειλημμένως ότι «η ελληνική εφοπλιστική οικογένεια πρέπει να στηρίζει περισσότερο την Ελλάδα» και έχετε καλέσει τους Ελληνες εφοπλιστές να το δείξουν αυτό έμπρακτα. Εχουν συμβεί όλα αυτά;

Η κυβέρνηση στήριξε και στηρίζει σταθερά τον εφοπλισμό και γι' αυτό περιμένουμε την ανάλογη ανταπόκριση. Ωστόσο πρέπει να σας πω ότι το ναυτιλιακό συνάλλαγμα με την πολιτική που ασκούμε ανακάμπτει.

Το 2017 είχαμε αύξηση κατά 17%. Από 7,8 δισ. πήγαμε στα 9,13 δισ. Και το πρώτο δίμηνο του 2018 έχουμε 11% αύξηση σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2017 και 32% από το πρώτο δίμηνο του 2016.

Η συνέντευξη αποτελεί μέρος της ειδικής έκδοσης: «Ναυτιλία», που κυκλοφόρησε το Σάββατο, 2 Ιουνίου 2018 με την «Εφ.Συν.»