«Το στοίχημα για την αναγέννηση της Ελλάδας» - neakriti.gr

Αφορμή για τον τίτλο του σημερινού σχολίου δόθηκε από την επιτυχημένη παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Απριλίου στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, του βιβλίου του πολιτικού επιστήμονα – διεθνολόγου Γιάννη Μήτσιου, με τον τίτλο «το στοίχημα της αναγέννησης, το μέλλον της Ελλάδας σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο».

του Μαρίνου Παττακού

Εύστοχες οι τοποθετήσεις των παρουσιαστών, εύστοχες οι παρατηρήσεις – ερωτήσεις του κοινού και εξ ίσου εύστοχες οι απαντήσεις - διευκρινήσεις του συγγραφέα για το ενδιαφέρον στοίχημα της αναγέννησης και του μέλλοντος της Ελλάδας.

Παρακολουθώντας την παρουσίαση και τις σελίδες του βιβλίου για τη Ελλάδα του σήμερα, τα αίτια της οικονομικής κρίσης, την επόμενη μέρα και τις προτάσεις για την Ελλάδα του αύριο, έρχονται στη μνήμη μας στιγμές από μια περασμένη εποχή που σήμερα κινδυνεύει ολόκληρη για να βγει στο σφυρί….

Ήταν η δεκαετία του ’80 με τη δεκαετία του ’90 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000, πριν τα μνημόνια χτυπήσουν την πόρτα των Ελλήνων. Το δικαίωμα στο όνειρο κυριαρχούσε παντού σε όλη την κοινωνία και την απόκτηση ενός σκάφους ή ενός πολυτελούς αυτοκινήτου δεν την είχαν μόνο οι έχοντες και κατέχοντες, αλλά την είχαν πολλοί μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες, που είχαν πρόσβαση στο εύκολο χρήμα και στον τραπεζικό δανεισμό.

Τότε που κάθε οικογένεια μετρούσε τόσα αυτοκίνητα όσα ήταν και τα μέλη της. Τότε που οι πιστωτικές κάρτες έκαναν «πάρτι» στα καταστήματα ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών ειδών και τα καταναλωτικά δάνεια που δινόταν χωρίς ιδιαίτερες εγγυήσεις από τις Τράπεζες «έρρεαν» σε αφθονία.

Αργότερα ήρθαν τα κακά νέα με την προσφυγή στο ΔΝΤ, μνημόνια, μεσοπρόθεσμα, προγράμματα προσαρμογής, μειώσεις των μισθών και οι απολύσεις

Το Πάσχα του 2018 πέρασε, η παρουσίαση του προαναφερθέντος βιβλίου έγινε, αλλά οι εβδομάδες των παθών για τους Έλληνες πολίτες συνεχίζονται. Για την ακρίβεια σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία ακόμη δεν ξεκίνησε ο Γολγοθάς των πλειστηριασμών για τα χρέη προς το δημόσιο.

Η «μεγάλη σφαγή» από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ξεκίνησε αφού αναμένεται να πραγματοποιηθούν εκατοντάδες πλειστηριασμοί σκαφών αναψυχής και αυτοκινήτων, για το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Κάποιοι αδιαφορούν σκεπτόμενοι ότι δεν πρόκειται για περιπτώσεις φτωχών ή κατατρεγμένων συνανθρώπων, αλλά για ζηλευτές ιδιοκτησίας εκείνων που κάποτε είχαν και κατείχαν. Όμως πρόκειται για κάτι περισσότερο απ’ αυτό, δηλαδή τον πλειστηριασμό μιας ολόκληρης εποχής, της ελληνικής εικονικής πραγματικότητας.

Εύλογα γεννιέται η απορία όλα αυτά τα τελευταία χρόνια της προμνημονιακής εποχής και της ψεύτικης ευημερίας, πού ευρίσκονταν και τι έκαναν για να διαφωτίσουν το λαό και να σταματήσουν την κατρακύλα οι πνευματικοί «ταγοί» του έθνους;

Σήμερα η πλειοψηφία των διανοούμενων ακόμη σιωπά γιατί αισθάνεται συνενοχή, αφού κι εκείνοι υπήρξαν θύματα του συστήματος εξαγοράς συνειδήσεων, εξαρτημένοι από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τις κρατικοδίαιτες επιτροπές, τις θέσεις και τα κρατικά κονδύλια.

Πέρα από λίγες εξαιρέσεις αντί να διδάξουν τη νεολαία μπροστάρηδες στον αγώνα κατά του λαϊκισμού και της δημαγωγίας, λειτούργησαν πολιτικά συμβουλάτορες των κυβερνήσεων, συμβάλλοντας στην επικράτηση του μεγαλύτερου «οικονομικού πραξικοπήματος» όλων των εποχών στην Ελλάδα.

Παρ’ όλα αυτά το στοίχημα για την αναγέννηση της Ελλάδας μπορεί να κερδηθεί μόνο εάν η πνευματική ηγεσία λειτουργήσει ελεύθερη κι ανεξάρτητη, διδάσκοντας και καθοδηγώντας τη νέα γενιά να πάρει τις τύχες της χώρας στα χέρια της, για να οδηγήσει σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο βιβλίο του συγγραφέα Γιάννη Μήτρου τον τόπο, στην ανασύσταση και την ανασυγκρότησή του.