Η καταστροφή των ξύλινων παραδοσιακών σκαφών συνεχίζεται, λόγω επιδότησης της απόσυρσης της αλιευτικής άδειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρουν ...
Στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι: «Τουλάχιστον, 45 εκατομμύρια ευρώ διατίθενται για την καταστροφή αντι για την διατήρηση της ναυτικής μας κληρονομίας. Από τις αμέσως επόμενες ημέρες αρχίζει νέα καταστροφή. Όταν θα ολοκληρωθεί αυτή η απόσυρση η πολιτιστική μας κληρονομιά θα θρηνεί 13.785 αλιευτικά ξύλινα κυρίως παραδοσιακά σκάφη προς τις χωματερές. Όμως δεν έγινε κανένας έλεγχος για να διαπιστωθεί η πολιτιστική αξία των σκαφών που θα καταστραφούν από το κράτος, που κόπτεται για την πολιτιστική του ευαισθησία. Οι προφορικές διαβεβαιώσεις σύσσωμου του πολιτικού κόσμου της Ελλάδος ότι «κάτι καλό» θα γίνει για την μη συνέχιση της καταστροφής των ξύλινων αλιευτικών σκαφών ήταν απλά μια εξαγγελία για την συσκότιση της υποθέσεως.
Η αναλγησία που επιδεικνύει το Υπουργείο Αγροτικής (δήθεν) Ανάπτυξης είναι εξοργιστική. Όσοι αγαπούν την παράδοση της ελληνικής ναυπηγικής χειροποίητης τέχνης, των Ελλήνων καραβομαραγκών, πρέπει να συστρατευθούν για την αποτροπή αυτής της επαίσχυντης καταστροφής. Το Υπουργείο Πολιτισμού παρακαλείται για τις δικές του κατ’ αρμοδιότητα ενέργειες, ώστε η διάσωση αξιόλογων παραδοσιακών ξύλινων αλιευτικών σκαφών, να μην μείνει γράμμα άνευ λόγου και ουσίας. Ο Σύνδεσμος μας από πολλών ετών έχει προτείνει αντί της καταστροφής τους, την αλλαγή χρήσης των αλιευτικών σκαφών σε ιδιωτικά ή επαγγελματικά σκάφη αναψυχής με αγορά τους μέσω της διαδικασίας εκποίηση τους μέσω του ΟΔΔΥ προς κάθε Έλληνα η αλλοδαπό φίλο της ελληνικής παραδοσιακής χειροποίητης ναυπηγικής τέχνης». Άλλωστε όπως επισήμανε και ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών σκαφών κ. Νίκος Καβαλιέρος στο protothema.gr : «Τα παραδοσιακά σκάφη δε ζουν στις καρτποστάλ ούτε στις πλατείες των Δήμων. Ζούν μονάχα στη θάλασσα ταξιδεύοντας».
Η διάσωση των παραδοσιακών σκαφών και καρνάγιων αλλά και ο ρόλος τους στη ναυτική κληρονομιά της χώρας μας, ήταν το θέμα συζήτησης και κατά τη διάρκεια της κοπής βασιλόπιτας το περασμένο Σάββατο στα ναυπηγεία Ψαρρού στο Πέραμα. Όλοι όσοι παρευρέθηκαν συμφώνησαν πως πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί αλλά και να επιβιώσει η ελληνική ναυτική παράδοση μέσω της ναυπηγικής τέχνης, όπως αυτή εκτελείται στα διάφορα παραδοσιακά καρνάγια της χώρας.