Για τη σημασία της υπο-παραχώρησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε ιδιώτες, μίλησε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του ΟΛΑ, Χρήστος Δούκας, μαζί ...
Για τη σημασία της υπο-παραχώρησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε ιδιώτες, μίλησε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του ΟΛΑ, Χρήστος Δούκας, μαζί με τους Βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Ρίζο και Νατάσα Γκαρά.
«Το λιμάνι θα γίνει ξανά σταυροδρόμι εμπορικών διαδρόμων»
«Δόθηκε οριστική λύση για τα ζητήματα διαχείρισης των λιμένων της χώρας» δήλωσε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο κ. Δούκας, προσθέτοντας ότι με το νέο σχέδιο-νόμο θα γίνει προσέλκυση ιδιωτικού κεφαλαίου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. «Το μοντέλο που είχαμε πριν ήταν παρωχημένο και δε χρησιμοποιούνταν πια από τα υπόλοιπα λιμάνια του κόσμου» συνέχισε, εξηγώντας πως στο νέο ευρωπαϊκό μοντέλο landlord (υπο-παραχώρησης), ο φορέας διαχείρισης είναι ιδιωτικός ή δημόσιος, αλλά οι πάροχοι των υπηρεσιών – αυτοί που έχουν δηλαδή τις διασυνδέσεις και μπορούν να φέρουν τα φορτία – είναι συγκεκριμένοι.
Ο κ. Ρίζος αναφέρθηκε στο γενικότερο μετα-μνημονιακό πλαίσιο που επικρατεί αυτήν την εποχή, καθώς και τις προσπάθειες που έχουν γίνει για να επιφέρουν μια δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη.
Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα εξυπηρετήσει 4 στόχους:
- Θα γίνει ένα διαμετακομιστικό κέντρο: Τα διάφορα εμπορεύματα δε θα δια-μεταφέρονται αλλά θα παραμένουν και θα ανασυσκευάζονται εδώ, θα δημιουργηθούν εμπορευματικά κέντρα, κέντρα logistics, ελεύθερες ζώνες, ό,τι χρειάζεται δηλαδή ένα σύγχρονο λιμάνι.
- Θα γίνει ένας ενεργειακός κόμβος: τα διάφορα ενεργειακά προγράμματα, όπως ο πλωτός σταθμός LNG και ο αγωγός IGB που θα τροφοδοτεί τα Νοτιοανατολικά Βαλκάνια με υγροποιημένο φυσικό αέριο, απαιτούν υποστήριξη με χερσαίες και θαλάσσιες εγκαταστάσεις.
- Θα ενισχύσει τον θαλάσσιο τουρισμό: Στο πλαίσιο προσέλκυσης μικρών και μεσαίων σκαφών αναψυχής, θα δημιουργηθούν υποδομές όπως μαρίνες, καταφύγια και πλωτές εξέδρες, έτσι ώστε τα περισσότερα σκάφη που περνούν από το Θρακικό Πέλαγος να μπορούν να σταματούν, να επισκευάζονται και να διαχειμάζονται (να περνούν τους χειμώνες) εδώ.
- Θα δημιουργηθεί μια ναυπηγοκατασκευαστική ζώνη.
«Η μέθοδος των υπο-παραχωρήσεων εφαρμόζεται πλέον στο 80% των λιμανιών παγκοσμίως»
Με τη σειρά της, η Νατάσα Γκαρά χαρακτήρισε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως αναξιοποίητο. «Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δρομολογήσει την πλήρη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της χώρας – εδώ και χρόνια, προσπαθούμε να ανατρέψουμε το σχέδιο αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Συγκεκριμένα, το νέο σχέδιο-νόμος:
- Κυρώνει τις υφιστάμενες συμβάσεις στα 10 περιφερειακά λιμάνια της χώρας – νομιμοποιεί δηλαδή τις δραστηριότητες που ήδη αναπτύσσονται και δημιουργεί τη δυνατότητα στους λιμένες να αξιοποιήσουν τη μέθοδο των υπο-παραχωρήσεων σε συγκεκριμένες δραστηριότητες/υποδομές ή και σε συνδυασμένες δραστηριότητες (αν δηλαδή θέλουν να συνεργαστούν σε μία δραστηριότητα δύο και τρία λιμάνια, μπορούν).
- Διατηρεί τον έλεγχο και την κυρότητα στο δημόσιο και δίνει τον πρώτο λόγο στους Οργανισμούς Λιμένα, καθώς τα λιμάνια δεν ιδιωτικοποιούνται πλήρως.
- Διασφαλίζει τη θέση και τα δικαιώματα των εργαζομένων (δεν αλλάζουν οι κανονισμοί εργασίας).
- Καθορίζει ένα αυξημένο ανταποδοτικό τέλος (αυτό που ίσχυε πριν, ήταν ότι οι ΟΛ κατέθεταν το 2% του τζίρου τους στο δημόσιο ταμείο – πλέον αυτό αυξάνεται σε 3.5% και θα αποδίδεται στους οικείους δήμους).
- Δένει άρρηκτα το λιμάνι με την πόλη.
- Εξασφαλίζει και δε διακυβεύει τη βιωσιμότητα των ΟΛ.
- Δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.
Η Διαδικασία
Κάθε ΟΛ εκπονεί μια μελέτη όπου αναγράφονται ποιες υποδομές και δραστηριότητες παραμένουν υπό κυρότητα του, και ποιες μπορούν να υπο-παραχωρηθούν για ιδιωτική χρήση. Για όποιες από αυτές συμφωνηθεί η διαδικασία της υπο-παραχώρησης, μετά από διαβούλευση του ΤΑΙΠΕΔ, του ΟΛ και του Υπουργείου Ναυτιλίας, θα γίνεται επίσημος διαγωνισμός (αφού προηγηθεί μελέτη για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του λιμένος).
Ακούστε εδώ μέρος της δήλωσης του προέδρου του ΟΛΑ, Χρήστου Δούκα: