Ο λόγος για δεκάδες πρόσφυγες, που πληρώνουν αδρά τα κυκλώματα δουλεμπόρων, προκειμένου να τους μεταφέρουν αρχικά με οχήματα στα παράλια του Ιονίου και από εκεί να τους προωθήσουν στην Ιταλία.
Το ταξίδι των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα ξεκινά από τη θάλασσα και καταλήγει και πάλι εκεί. Ερχόμενοι από το Αιγαίο πέλαγος και τα παραλία της Μικράς Ασίας, καταφέρνουν να φτάσουν στα νησιά της Ελλάδος και από εκεί στην ενδοχώρα. Στη συνέχεια αναζητούν τρόπους να συνεχίσουν και όσοι έχουν τις οικονομικές δυνατότητες βλέπουν και πάλι ως διέξοδο τη θάλασσα, με προορισμό αυτή τη φορά τη δυτική Ευρώπη.
Τα περάσματα στις παράκτιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδος είναι πολλά και ξεκινούν από τα παραθαλάσσια χωριά της Ηλείας, φτάνοντας στα χωριά της Φωκίδας, της Πρέβεζας και της Ηγουμενίτσας. Οι περιπολίες του λιμενικού στο Ιόνιο Πέλαγος όπου εξαθλιωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν παράνομα να φύγουν από τη χώρα και να βρεθούν στη δυτική Ευρώπη, είναι συνεχείς.
Δύο μόνο περιστατικά τις τελευταίες ημέρες αποδεικνύουν πως η επιχείρηση προώθησης μεταναστών προς την Ευρώπη, μέσω των παραλίων του Ιονίου, έχει προσλάβει οργανωμένα χαρακτηριστικά, με τα κυκλώματα των δουλεμπόρων να κάνουν «χρυσές δουλειές», καθώς η ταρίφα ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις και τις 6.000 ευρώ ανά κεφάλι.
Τα ξημερώματα της Δευτέρας, νότια των Παξών, επιχείρηση της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών, σε συνεργασία με στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της λιμενικής αρχής Ηγουμενίτσας, σταμάτησε το παράνομο ταξίδι δουλεμπορικού σκάφους με 33 Ιρακινούς.
Κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων, εντοπίστηκε έξω από το λιμάνι Λυγιάς Πρέβεζας ιστιοπλοϊκό σκάφος με όνομα «SELANIK 1» και σημαία Τουρκίας, το οποίο θεωρείτο ύποπτο για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών προς τις ιταλικές ακτές. Παράλληλα, εντοπίστηκαν δύο αυτοκίνητα, τα οποία εξακριβώθηκε ότι μετέφεραν τους αλλοδαπούς στην περιοχή επιβίβασής τους.
Ύστερα από παρακολούθηση, το ιστιοπλοϊκό ακινητοποιήθηκε από ταχύπλοο του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή νότια των Αντίπαξων, όπου κατά τη διενέργεια ελέγχου εντοπίστηκαν οι 33 μετανάστες, οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων, καθώς και οι δύο ρώσοι χειριστές του σκάφους, οι οποίοι συνελήφθησαν.
Το «SELANIK 1» και οι επιβαίνοντες οδηγήθηκαν στο λιμάνι Ηγουμενίτσας με τη συνοδεία δύο περιπολικών σκαφών, ενώ στο πλαίσιο του αυτοφώρου αναζητούνται δύο Έλληνες ως συνεργοί για τη μεταφορά και διευκόλυνση των αλλοδαπών. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ιστιοπλοϊκό σκάφος.
Μόλις πριν λίγες ημέρες, η Διεύθυνση Αλλοδαπών, σε συνεργασία με την ιταλική Guardia di Finanza, εξάρθρωσε κύκλωμα δουλεμπόρων με πλοκάμια σε Ελλάδα και Ιταλία. Προηγήθηκαν μυστικές έρευνες διάρκειας σχεδόν ενός έτους, που συντονίστηκαν από τη Eurojust και το γραφείο Διεθνών Δικαστικών Συνδρομών της Εισαγγελίας.
Σε κοινή επιχείρηση που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή, συνελήφθησαν συνολικά έντεκα μέλη της οργάνωσης, πέντε στην Ιταλία και έξι στην Ελλάδα, ανάμεσα στους οποίους και ο Σύρος φερόμενος ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος. Το ελληνικό παρακλάδι του κυκλώματος μετέφερε τους διακινούμενους από το κέντρο της Αθήνας σε παράκτιες περιοχές της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας. Από εκεί τους παραλάμβαναν ιταλοί δουλέμποροι, που με μικρά σκάφη διέσχιζαν την Αδριατική. Κάθε διακινούμενος πλήρωνε από 5.000 έως 6.000 ευρώ στο κύκλωμα μέσω του εξωτραπεζικού συστήματος Hawala. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Europol, το θαλάσσιο ταξίδι ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη ζωή των διακινούμενων, καθώς διαρκούσε 12 ώρες και γινόταν με μικρά σκάφη αναψυχής.
Από την έρευνα προέκυψε ότι οι συλληφθέντες συμμετείχαν στη διακίνηση τουλάχιστον 150 αλλοδαπών από την Ηγουμενίτσα και την Κέρκυρα προς τις ακτές του Λέτσε και του Οτράντο. Διαπιστώθηκε ότι ανάμεσα στους διακινούμενους ήταν και ανήλικοι ηλικίας 13 ετών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το κύκλωμα προμήθευε με πλαστά έγγραφα τους αλλοδαπούς, πετυχαίνοντας τη διακίνησή τους μέσω του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Η εγκληματική οργάνωση εμπλέκεται, από τον περασμένο Φεβρουάριο, στη διακίνηση-εμπορία τουλάχιστον 150 πλαστών διαβατηρίων και ταυτοτήτων χωρών όπως της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Σουηδίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας. Τα κέρδη που αποκόμισε η οργάνωση, υπολογίζονται από την ΕΛ.ΑΣ. ότι ξεπερνούν τις 800.000 ευρώ. Τη στιγμή της αστυνομικής επιχείρησης, στο σπίτι του Σύρου που φέρεται να διοικούσε το ελληνικό παρακλάδι του κυκλώματος, βρέθηκαν εννέα αλλοδαποί, πέντε ενήλικες και τέσσερα παιδιά, που περίμεναν τη μεταφορά τους στην Ιταλία.
Διέξοδος διαφυγής το Ιόνιο για δεκάδες μετανάστες
Διέξοδος διαφυγής το Ιόνιο για δεκάδες μετανάστες Ηπειρωτικός Αγών online