Εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η μελέτη επέκτασης του καταφύγιου τουριστικών σκαφών στη Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας.
H ανωτέρω μελέτη αφορά στις επιπτώσεις από την κατασκευή των αναγκαίων έργων ολοκλήρωσης του καταφυγίου, καθώς και τη λειτουργία αυτού. Το καταφύγιο χωροθετείται επί της νοτιοδυτικής ακτής του Αμβρακικού Κόλπου, στο μυχό του όρμου Βόνιτσας, βορειοδυτικά της ομώνυμης πόλης. Η χρήση και εκμετάλλευσή του παραχωρήθηκε στον τέως Δήμο Ανακτορίου ενώ αρχικά χωροθετήθηκε ως «θαλάσσια ζώνη αγκυροβολίου στη Βόνιτσα», δυναμικότητας 97 θέσεων ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών.
Προκειμένου να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία, ο ασφαλής και άνετος ελλιμενισμός των σκαφών αναψυχής, καθώς και η περαιτέρω ανάπτυξη του λιμένα, θα πραγματοποιηθεί η εκ νέου τροποποίηση της ισχύουσας χωροθέτησης του τουριστικού λιμένα, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου καταφύγιου τουριστικών σκαφών δυναμικότητας 106 θέσεων ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής μήκους έως 25 μέτρων, το οποίο θα διαθέτει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση των ελλιμενιζόμενων σκαφών και των επιβαινόντων σε αυτά.
Τα υφιστάμενα έργα βρίσκονται εντός της Ζώνης Περιβαλλοντικού Ελέγχου του «Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού». Ωστόσο η θέση των υπό εξέταση έργων δεν εμπίπτει εντός των ορίων των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου «Natura 2000» που απαντώνται στην περιοχή του Αμβρακικού Κόλπου και εντός των περιοχών ειδικών ρυθμίσεων του Εθνικού Πάρκου. Επίσης βρίσκονται εκτός δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων, καθώς και εκτός κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων. Επιπροσθέτως, οι υπό μελέτη υποδομές που βρίσκονται στο θαλάσσιο χώρο προ του παραλιακού μετώπου της πόλης της Βόνιτσας, δεν βρίσκονται εντός κηρυγμένων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων.
Τα έργα που θα εκτελεστούν
Προκειμένου το Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών Βόνιτσας να αποτελέσει αφενός ένα ασφαλές καταφύγιο για τα τουριστικά σκάφη και αφετέρου ένα άρτια οργανωμένο χώρο για επιβαίνοντες σε σκάφη και επισκέπτες, προβλέπεται η υλοποίηση των ακόλουθων έργων:
-Η χερσαία ζώνη του καταφυγίου επεκτείνεται μέχρι το χαμηλό τοιχίο που υφίσταται στον πόδα του παρακείμενου πρανούς, με σκοπό την εξασφάλιση χερσαίου χώρου ικανού πλάτους για τη διαμόρφωση της κτιριακής υποδομής, επαρκών χώρων στάθμευσης, λειτουργικού εσωτερικού οδικού δικτύου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη συνέχεια του παραλιακού περιπάτου από την πόλη προς τον παραλιακό πεζόδρομο δυτικά του καταφυγίου.
-Διαμορφώνεται κτιριακή υποδομή επιφάνειας 300 τ.μ..
-Ενισχύεται η θωράκιση του υφιστάμενου κυματοθραύστη.
-Δημιουργείται ράμπα ανέλκυσης – καθέλκυσης μικρών σκαφών σε συνέχεια του υφιστάμενου παραλιακού κρηπιδώματος του τουριστικού λιμένα προς τα δυτικά, προσφέροντας έτσι πληρέστερες και περισσότερες υπηρεσίες.
-Ποντίζονται τρεις πλωτοί προβλήτες μήκους 48 μέτρων και πλάτους 3 μέτρων ο καθένας, ενώ καθαιρείται ο υφιστάμενος πλωτός προβλήτας. Επίσης τοποθετούνται μόνιμα αγκυροβόλια και ταυτόχρονα προβλέπεται ανακατανομή των θέσεων ελλιμενισμού εντός της λιμενολεκάνης.
-Προβλέπεται η δημιουργία Η/Μ εγκαταστάσεων, χώρου θέσεων στάθμευσης, η διαμόρφωση του χερσαίου χώρου και ζώνες πρασίνου, φυλάκιο εισόδου και σταθμός καυσίμων και παραλαβής καταλοίπων πλοίων με οικίσκο (χώρος γραφείου και αποθήκη) και χώρο υπόγειων δεξαμενών καυσίμων και καταλοίπων σκαφών.
Με την ολοκλήρωση των προαναφερόμενων έργων θα διαμορφωθεί χερσαίος χώρος συνολικής επιφάνειας 3.905 τ.μ. και θαλάσσια ζώνη συνολικής επιφάνειας 62.018 τ.μ.
Επισημαίνεται ότι όλα τα λιμενικά έργα εμπίπτουν εντός του θαλάσσιου χώρου του λιμένα.