Ειδική εκδήλωση στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ειδική εκδήλωση για την ανακήρυξη της 11ης Μαΐου, ως Εθνικής Ημέρας Πρόληψης ...
Ειδική εκδήλωση για την ανακήρυξη της 11ης Μαΐου, ως Εθνικής Ημέρας Πρόληψης Θαλάσσιων Ατυχημάτων και Πνιγμών, έγινε σήμερα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, παρουσία της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η 11η Μαΐου ανακηρύχτηκε Εθνική Ημέρα Πρόληψης Θαλάσσιων Ατυχημάτων και Πνιγμών με το Ν.4597/2019.
Κατά την ομιλία του, ο ΥΝΑΝΠ Φώτης Κουβέλης δήλωσε:
«Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με 13.676 χιλιόμετρα ακτογραμμής, για να μπορούν οι άνθρωποι να απολαμβάνουν της χαρές της θάλασσας, πρέπει να ξέρουν και πώς να συμπεριφέρονται όταν είναι στο νερό. Να ξέρουν κολύμβηση και να έχουν κυκλοφοριακή αγωγή, όταν κυβερνούν ή επιβαίνουν σε σκάφος αναψυχής.
Διαφορετικά θα έχουμε δυσάρεστα περιστατικά, με τραυματισμούς και θανάτους. Στόχος είναι να αντιμετωπίσουμε τους θανάτους στη θάλασσα, οι οποίοι για την Ελλάδα είναι τριακόσιοι το χρόνο.
Για το λόγο αυτό το Υπουργείο ενίσχυσε το θεσμικό πλαίσιο για την ασφάλεια στη θάλασσα και υλοποιεί δράσεις για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και κυρίως των μαθητών, για να μάθουν οι πολίτες από μικρή ηλικία να συμπεριφέρονται σωστά στο νερό. Για να τους καλλιεργήσουμε σωστή κολυμβητική συμπεριφορά και κυκλοφοριακή αγωγή στη θάλασσα. Με το Προεδρικό Διάταγμα 31/2018 καθορίσαμε τα των Σχολών Ναυαγοσωστικής Εκπαίδευσης, και τα της έκδοσης άδειας ναυαγοσώστη. Προβλέπονται νέες πιο ενισχυμένες προϋποθέσεις αδειοδότησης, εκπαίδευσης, απαραίτητου εξοπλισμού και εφοδίων στις λουτρικές εγκαταστάσεις καθώς και υποχρεωτική πρόσληψη ναυαγοσώστη σε παραλίες.
Επίσης εκσυγχρονίστηκε το άρθρο 20 του Γενικού Κανονισμού Λιμένων γύρω από τα ταχύπλοα σκάφη και τα άλλα θαλάσσια μέσα αναψυχής. Οι αλλαγές αφορούν στις απαιτήσεις ασφαλείας, στις προϋποθέσεις λειτουργίας, στις τεχνικές προδιαγραφές για τα σκάφη έλξης, στις προϋποθέσεις και στα απαραίτητα προσόντα για την χορήγηση αδειών εκμίσθωσης Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής, στις συνθήκες απαγόρευσης χρήσης τους και τις κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης των νέων κανόνων.
H Διεύθυνση Θαλάσσιας Αστυνομίας συνεργάζεται με τον κοινωνικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό “Safe Water Sports”, κυρίως για θέματα που αφορούν στην ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την ασφαλή κολύμβηση και τη διενέργεια θαλασσίων σπορ. Αυτή η συνεργασία συνοψίζεται στις εξής δράσεις:
-
Δημιουργήσαμε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο με τίτλο “Ο Δεκάλογος της ασφάλειας των θαλασσίων σπορ”, το οποίο διανεμήθηκε πέρσι στους επιβάτες των πλοίων ακτοπλοΐας.
-
Δημιουργήθηκε επίσης ηλεκτρονική εφαρμογή, προσβάσιμη μόνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος, για την μηχανογραφική υποστήριξη των υπηρεσιακών αναγκών του Λιμενικού Σώματος και το συντονισμό του αστυνομικού έργου, ιδίως εκείνων που αφορούν στις θαλάσσιες δραστηριότητες αναψυχής. Η εν λόγω εφαρμογή, εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα θεματικά αντικείμενα με σκοπό την τυποποίηση, ψηφιοποίηση και βελτίωση του ελεγκτικού έργου των Λιμενικών Αρχών της χώρας.
Πιστεύουμε ότι η καλλιέργεια θαλάσσιας κυκλοφοριακής αγωγής και γενικότερα η καλλιέργεια σωστής κολυμβητικής συμπεριφοράς πρέπει να ξεκινά από τις μικρές ηλικίες. Έτσι το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μέσω της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας, ανέλαβε την πρωτοβουλία και εκπόνησε σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ειδικά διαμορφωμένο για μαθητές των πρώτων τάξεων του Δημοτικού, που έχει τίτλο ʻʻΠΡΟΣΕΧΩ – ΜΑΘΑΙΝΩ – ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ.ˮ
Από το 2016, σε συνεργασία με το Safe Water Sports, το πρόγραμμα αναβαθμίστηκε, βελτιώθηκε και διευρύνθηκε, προκειμένου απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου. Οι παρουσιάσεις που γίνονται είναι διαδραστικά, εικονικά σενάρια σε παραλίες και θάλασσες. Ενημερώνονται έτσι τα παιδιά σταδιακά και κλιμακωτά, για την σωστή συμπεριφορά στην θάλασσα και την ασφαλή διενέργεια θαλάσσιων σπορ.
Το εν λόγω πρόγραμμα, έχει εγκρίνει το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Με το πρόγραμμα οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να μάθουν, παίζοντας, διασκεδάζοντας και συζητώντας, τους βασικούς κανόνες ασφαλούς συμπεριφοράς στην θάλασσα και την παραλία, ενώ παράλληλα διδάσκεται η ανάγκη για την προστασία των παραλιών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Το πρόγραμμα έχει παρουσιαστεί από τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., σε πάνω από 150.000 μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσίαση του επεκτείνεται συνεχώς σε κάθε γωνία της Ελληνικής νησιωτικής και ηπειρωτικής περιφέρειας. Στόχος του υπουργείου και της ΜΚΟ, με την οποία έχουμε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας, είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής στην θάλασσα».
Ακολούθως, ο κ. Κουβέλης ευχαρίστησε τους μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά και τις δασκάλες τους, καθώς και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την προώθηση του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος και πρόσθεσε ότι «το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να αγκαλιαστεί και από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς όπως και από όλους μας. Δεν δικαιούμαστε να μετράμε κάθε χρόνο νεκρούς και τραυματίες στις θάλασσες. Η θάλασσα, η όμορφή θάλασσά μας μας προσφέρει τη δυνατότητας να τη χαιρόμαστε, χωρίς απώλειες, χωρίς τραύματα και να αναγνωρίζουμε ότι το περιβάλλον, όταν το σεβόμαστε στις ποικίλες εκφάνσεις τους είναι ένα σημαντικό αγαθό. Και αυτό το αγαθό απλόχερα η φύση το έχει προσφέρει στην Ελλάδα».
Στη συνέχεια ,ο Πρόεδρος του Safe Water Sports παρουσίασε το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα που ο Οργανισμός δώρισε στο Λιμενικό Σώμα, την εφαρμογή σε φορητές συσκευές για τους πολίτες, καθώς και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ασφάλεια των παιδιών στο νερό, τη θάλασσα και τα θαλάσσια σπορ. Όπως δήλωσε ο. κ. Πασχαλάκης, «η επί τέσσερα άψογη και στενή συνεργασία του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού με το Υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα, απέδειξε ότι ο δημόσιος τομέας και οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί μπορούν να εργαστούν από κοινού με γνώμονα το όφελος του κοινωνικού συνόλου».
«Η κοινή πρωτοβουλία του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Safe Water Sports να θεσπιστεί η Εθνική ημέρα πρόληψης θαλάσσιων ατυχημάτων και πνιγμών, είναι πιστεύω μια μεγάλη ευκαιρία να αναδείξουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας μας, σε παγκόσμιο επίπεδο, στην ασφάλεια στο νερό και τη θάλασσα. Το παράδειγμά μας μπορούν να ακολουθήσουν και άλλες χώρες, ώστε η ημέρα αυτή να γίνει Παγκόσμια, γεγονός που θα συμβάλει ουσιαστικά στην ευαισθητοποίηση όλων και στην εκπαίδευση – ενημέρωση των παιδιών και των νέων», κατέληξε ο κ. Πασχαλάκης.
Ακολούθησε η παρουσίαση του προγράμματος στους μαθητές, με την ειδική εκπαιδευτική βαλίτσα παιχνίδι, από στελέχη του Safe Water Sports.
Στην εκδήλωση ήταν παρόντες ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, οι Γενικοί Γραμματείς, Ναυτιλίας Διονύσης Τεμπονέρας, Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιώργος Κασσάρας, καθώς επίσης, ο Αρχηγός του Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ. Αντιναύαρχος ΛΣ Σταμάτης Ράπτης, ο Α’ Υπαρχηγός, Αντιναύαρχος ΛΣ Θεόδωρος Κλιάρης, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί του ΛΣ Ε.Λ. – ΑΚΤ.
Παρέστησαν επίσης οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά, κ.κ. Θοδωρής Δρίτσας, Ελένη Σταματάκη και Εύη Καρακώστα, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Σαρωνικού, Παναγιώτης Χατζηπέρος και ο υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά Νίκος Μπελαβίλας. Το Υπουργείο παιδείας εκπροσώπησε ο Διευθυντής Φυσικής Αγωγής, Δημήτρης Κερερές.