Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 31/05/2018
Του Γιώργου Γεωργόπουλου
Εδώ και χρόνια, όλες σχεδόν τις εποχές του χρόνου, οι ελληνικές θάλασσες διασχίζονται από ιδιωτικά ιστιοπλοϊκά και μηχανοκίνητα σκάφη. Είναι φυσικό λοιπόν, ένα σημαντικό μέρος των εσόδων του κράτους, από τον θαλάσσιο τουρισμό, να βασίζεται στο πλήθος των σκαφών που ταξιδεύουν στις θάλασσές μας, στις μέρες που αυτά παραμένουν στις μαρίνες και, χωρίς αμφιβολία, στην ποιότητα και την οικονομική ευχέρεια των ιδιοκτητών αυτών των σκαφών.
Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας. Ενώ διαθέτουμε τις ομορφότερες και καθαρότερες θάλασσες της Ευρώπης, δεν μπορούμε ούτε να τις διαχειριστούμε ούτε να τις εκμεταλλευτούμε όπως πρέπει για να αποκτήσουμε έσοδα που, όχι μόνο θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία αλλά θα ενισχύσουν τις τοπικές οικονομίες. Θεωρείται αδιανόητο η Ελλάδα, με τόσες πανέμορφες θάλασσες και μια απέραντη ακτογραμμή, να επιμένει να επιβάλει τεκμήριο πλούτου ακόμα και σε μια απλή ψαρόβαρκα με αποτέλεσμα να έχουν κλείσει εκατοντάδες ακμάζουσες ελληνικές επιχειρήσεις κατασκευής σκαφών, στερώντας έτσι τα κρατικά ταμεία από σοβαρά έσοδα.
Όμως ας δούμε τι συμβαίνει στο Μεσολόγγι.
Έχουμε ένα ήσυχο λιμανάκι με μια μαρίνα που βρίσκεται σε ένα ιδανικό σημείο στην πορεία όσων κάνουν θαλάσσιο τουρισμό στο Ιόνιο. Τα σκάφη που έρχονται από την Αθήνα και διασχίζουν τον Κορινθιακό, κάνουν συνήθως μια στάση στα Τριζόνια και πριν επισκεφθούν τα νησιά του Ιονίου, επιλέγουν μια στάση στη μαρίνα του Μεσολογγίου, για ανεφοδιασμό και ξεκούραση, για μια ή δύο νύχτες. Αυτές τις λεπτομέρειες τις γνωρίζω επειδή προ ετών είχα κι εγώ κάνει αυτή τη διαδρομή, με δικό μου σκάφος και η στάση στο Μεσολόγγι, πέρα από την επιθυμία μου να επισκεφθώ την πατρίδα μου, ήταν και υποχρεωτική για τους λόγους που προανέφερα.
Οι περισσότεροι «θαλασσοπόροι», φθάνοντας σε μια μαρίνα συνηθίζουν να καταγράφουν τις εντυπώσεις τους με μια κάμερα. Αργότερα, τις αναρτούν στο YouTube για να ενημερωθούν όλοι όσοι θελήσουν μετά από αυτούς να επισκεφθούν τη συγκεκριμένη μαρίνα. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε μαρίνα αξιολογείται από τους επισκέπτες της και ανάλογα με τα σχόλια που δέχεται, είτε μπαίνει σε μαύρη λίστα είτε προστίθεται σε έναν κατάλογο προτίμησης επισκεπτών που θα αφήσουν χρήμα στον τόπο. Εξυπακούεται ότι όταν η μαρίνα μπει στη μαύρη λίστα, το αποτέλεσμα θα το πληρώσει αδρά η τοπική κοινωνία.
Στη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=lzdpGhqCHgI), με έκπληξη έπεσα πάνω σε μια πρόσφατη ανάρτηση ενός ζευγαριού από την Αγγλία που επισκέφθηκαν με το ιστιοπλοϊκό τους το Μεσολόγγι τον Οκτώβριο του 2017.
Φωτογραφία από την ανάρτηση των Εγγλέζων στο YouTube
Σκέφθηκα λοιπόν ότι παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δημοσιοποιήσω τα σχόλια του ζευγαριού προς γνώση κάθε αρμόδιου. Να λοιπόν τι κατέγραψαν στο video που ανάρτησαν οι δυο Εγγλέζοι.
«Μετά τον ισθμό της Κορίνθου και αφού περάσαμε την περίφημη γέφυρα του Ρίου, βρεθήκαμε μπροστά σε μια ασυνήθιστη είσοδο στο Μεσολόγγι. Θα μπορούσα να περιγράψω την είσοδό μας στο κανάλι, που έχει βάθος 6 μέτρα, σαν να προσπαθείς να βιδώσεις προσεκτικά μια βίδα και όσο πλησιάζαμε προς το λιμάνι η πλοήγηση γινόταν δυσκολότερη.
Δεν μπορέσαμε να κινηματογραφήσουμε την παραμονή μας στην πόλη εξαιτίας προβλήματος στην κάμερα μας. Δεν μας χρέωσαν για την παραμονή μας στο λιμάνι, αλλά υποχρεωθήκαμε να πληρώσουμε 50 ευρώ Δ.Ε.Κ.Π.Α. (Σημείωση: Είναι το τέλος για το Δελτίο Κίνησης Πλοίου Αναψυχής, που είναι υποχρεωτικό για τα ιδιωτικά σκάφη πάνω από 7 μέτρα). Το μέρος έχει περιορισμένες δυνατότητες εξυπηρέτησης, αφού μόνο νερό διαθέτει. Η νύχτα που περάσαμε, (συνεχίζει η ανάρτηση), ήταν πολύ βαρετή, επειδή μέχρι τις πρωινές ώρες κυκλοφορούσαν στο λιμάνι αυτοκίνητα και σκούτερ που τα οδηγούσαν νεαροί που συναγωνίζονταν προκαλώντας θόρυβο. Η μαρίνα αντιμετωπίζει προβλήματα αδειοδότησης και από τον Μάιο του 2017, δεν είναι πλήρως λειτουργική».
Μπράβο μας και πάλι μπράβο μας! Μετά από αυτή την ανάρτηση υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι η μαρίνα του Μεσολογγίου, αν συνεχίσει έτσι, θα είναι για πολύ ακόμα επισκέψιμη; Γιατί τόση φασαρία τη νύχτα και γιατί δεν μπαίνει κάποιος αρμόδιος στον κόπο να ελέγξει και να περιορίσει τους ταραξίες; Και τι θα γίνει με τις ελλείψεις σε παροχές που χρειάζονται οι επισκέπτες για να παρατείνουν την παραμονή τους πέραν της μιας βραδιάς; Αμ εκείνος ο δίαυλος; Πόσα χρόνια θα πρέπει να περάσουν ακόμα για να διαπλατυνθεί και εκβαθυνθεί; Πόσα χρόνια ακόμα θα πρέπει να βλέπουμε αγέρωχες εκείνες τις παράνομες κατασκευές της Τουρλίδας που τις βάφτισαν «πελάδες» και εμποδίζουν τη διαπλάτυνση και που αντικρίζοντάς τες νομίζεις ότι βρίσκεσαι στο τριτοκοσμικό Μπαγκλαντές;
Αν μάλιστα θελήσουμε να ασχοληθούμε και με τις αιτίες της χρονίζουσας διαμάχης μεταξύ κάποιων που δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους για να λειτουργήσει σωστά η μαρίνα, τότε είμαι σίγουρος πως θα βρεθούμε απέναντι σε σοβαρές ευθύνες πάρα πολλών που, με την αδράνειά τους και την επικίνδυνη ανευθυνότητά τους, στερούν από την πόλη μια σοβαρότατη πηγή εσόδων. Δεν είμαι αρμόδιος να προτείνω λύσεις· άλλοι είναι αυτοί που οφείλουν άμεσα να «τρέξουν» την υπόθεση. Εγώ, σαν Μεσολογγίτης και σαν πρώην ιδιοκτήτης σκάφους με σχετική εμπειρία, βλέπω, διαβάζω, ακούω και επισημαίνω το πρόβλημα και το κακό που προκαλείται από την πολύχρονη συνέχισή του.
Διαβάζω στον τοπικό Τύπο ότι μπορεί να μας έρθουν τουρίστες απ’ τη Ρωσία που θα απολαύσουν την τοπική μεσογειακή διατροφή και ρευματοπαθείς για ιαματικά λουτρά στην Κλείσοβα, ενώ παράλληλα αδιαφορούμε για το χρυσάφι που μας χάρισε η φύση που δεν είναι άλλο από το ήσυχο λιμανάκι μας με την όμορφη μαρίνα! Και ας υποθέσουμε ότι μέσα σε ένα ή δύο χρόνια μας έρχονται αυτοί οι τουρίστες, έχουμε σκεφθεί αν αυτή τη στιγμή το Μεσολόγγι διαθέτει ικανή ξενοδοχειακή υποδομή ή μήπως πιστεύουμε πως μπορεί να βρεθούν εύκολα κάποιοι τολμηροί επενδυτές που θα χτίσουν νέες ξενοδοχειακές μονάδες με εντελώς αβέβαιο κέρδος; Οι επισκέπτες όμως της μαρίνας δεν χρειάζονται ξενοδοχεία, αφού έχουν να μείνουν στα σκάφη τους. Η μαρίνα, παρόλα τα προβλήματά της, είναι σχεδόν έτοιμη. Με λίγη προσπάθεια και θέληση μπορεί να δεχτεί, σχεδόν άμεσα, περαστικά και μόνιμα ελλιμενισμένα σκάφη. Γιατί την αφήνουν τόσα χρόνια να απαξιώνεται και να καταρρέει;
24/5/2018
Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού