Κινητοποίηση κατοίκων και αλιέων ενάντια στην κατεδάφιση του αλιευτικού καταφυγίου

Συγκέντρωση στο παλιό σχολείο του χωριού πραγματοποίησαν οι επαγγελματίες αλιείς και οι ιδιοκτήτες σκαφών του Αθέρα Κεφαλονιάς την περασμένη Κυριακή, με αφορμή την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων να προχωρήσει στην κατεδάφιση του αλιευτικού καταφυγίου στον Όρμο του Αθέρα.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν σχεδόν το σύνολο των κατοίκων της περιοχής και των επαγγελματιών ψαράδων, εκπρόσωποι των Αλιευτικών Συλλόγων καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννης Κουρούκλης. Αλληλέγγυος στον αγώνα τους είναι και ο Σύλλογος Αλιέων Λευκάδας.

Ο Παναγής Σωτήρας, επαγγελματίας αλιέας, στην ομιλία του τόνισε πως η απόφαση για κατεδάφιση του αλιευτικού καταφυγίου είναι «μια ενέργεια στοχευμένη, προμελετημένη και προκλητική για τους κατοίκους του χωριού» και ανέφερε συγκεκριμένα ότι «30 χρόνια τώρα ζούμε με το φάντασμα για το τι θα γίνει με τον τόπο μας και το αλιευτικό καταφύγιο. Ήρθε η ώρα να πούμε πως δεν πάει άλλο, τέρμα πια με το παιχνίδι της ζωής μας, γιατί πολλές προκλήσεις μαζεύτηκαν στον Αθέρα. Εμείς δεν μπαίνουμε στη λογική αν είναι νόμιμο ή παράνομο. Νόμιμες είναι οι ανάγκες μας και το αλιευτικό καταφύγιο είναι ανάγκη για τον τόπο και γι' αυτό φτιάχτηκε. Ήταν πάγιο αίτημα των κατοίκων του χωριού. Βοήθησε στην καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας των επαγγελματιών ψαράδων, στην προστασία των σκαφών του χωριού, έσωσε ζωές και εμείς λέμε ότι το καταφύγιο δεν πάει πουθενά».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως «αποτελεί και πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί απάγκιο για σκάφη και ψαράδες της ευρύτερης περιοχής του νησιού και του Ιονίου. Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν ήρθε τώρα. Ούτε ήταν η αρχή για να παρθεί αυτή η απόφαση. Υπάρχει ολόκληρο παρασκήνιο, με συγκεκριμένες ενέργειες ορισμένων, που δρουν ενάντια στο κοινό συμφέρον, για τα δικά τους συμφέροντα».

Υπενθύμισε το 2011 «που πήρε την απόφαση η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να γκρεμίσει το αλιευτικό καταφύγιο. Ύστερα από λαϊκή συνέλευση στην πλατεία του χωριού, κερδίσαμε την υπόσχεση της δημοτικής αρχής ότι θα ξεκινήσει διαδικασίες νομιμοποίησης με βάση το νόμο 2971/2001. Από τότε μέχρι σήμερα όμως, έχουν μεσολαβήσει 7 χρόνια. Τι γίνεται; Πρέπει να μας απαντήσουν. Και γιατί μέσα σε αυτά τα εφτά χρόνια αντί να βελτιώνεται η κατάσταση στο αλιευτικό, χειροτερεύει με περιφράξεις μέχρι τη θάλασσα, με μάντρες που εμποδίζουν την πρόσβαση στη θάλασσα;».

Και επισήμανε πως «η ενέργεια της κυβέρνησης , μέσω της Αποκεντρωμένης, να τσουβαλιάσει τη συγκεκριμένη κατασκευή στις κατεδαφίσεις που επιδιώκει το τελευταίο διάστημα, δεν είναι σύγκρουση με μεγάλα συμφέροντα, αλλά αποτελεί σφιχταγκάλιασμα με αυτά. Μια σχεδιασμένη πολιτική ενέργεια που, με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος, στοχεύει να στηρίξει μεγάλα συμφέροντα, που ήδη έχουν εμφανιστεί στο χωριό, όπως ανεμογεννήτριες, ξενοδοχειακές μονάδες κ.ά.».

Τέλος, είπε πως «δεν πρέπει να μείνουμε άπραγοι. Είμαστε αποφασισμένοι και οργανωμένοι στις διεκδικήσεις μας για ό,τι έχει να κάνει με τον τόπο μας και τις ανάγκες μας, που στην προκειμένη περίπτωση αποτελεί και το αλιευτικό καταφύγιο στον Αθέρα».

Οι κάτοικοι και οι αλιείς εξέφρασαν την οργή και τον αποτροπιασμό τους για αυτήν την απόφαση, με τις παρεμβάσεις των κατοίκων να επικεντρώνονται στην αδικία, επισημαίνοντας και τις επικείμενες επιπτώσεις από ενδεχόμενη απομάκρυνση του καταφυγίου, που θα γυρίσουν πολλά χρόνια πίσω τον τόπο. Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία έδειξε την αποφασιστικότητά της να διεκδικήσει να μην κατεδαφιστεί το αλιευτικό καταφύγιο Αθέρα και προετοιμάζεται για κινητοποιήσεις.

Βοηθητικές, αποκαλυπτικές και με διάθεση στήριξης και συμμαχίας ήταν οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που είναι και η μόνη δύναμη που κάλεσε για έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με το θέμα κάτι που δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης