Νέες αναπτυξιακές προοπτικές για τη Σητεία με το master plan για το λιμάνι

Μια πλήρη πύλη εισόδου, ένα home port, όπου το αναβαθμισμένο εδώ και μερικά χρόνια αεροδρόμιο και η αεροπορική τουριστική κίνηση θα συνδυάζεται με την κρουαζιέρα, φιλοδοξεί να καταστήσει τη Σητεία στο διάβα των επόμενων δεκαετιών το φιλόδοξο master plan του λιμανιού, που προωθεί το τοπικό Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.

Το master plan, το οποίο παρουσιάστηκε τις προάλλες στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, στοχεύει αφενός στην οριοθέτηση-χωροθέτηση και τη νομιμοποίηση υποδομών και δραστηριοτήτων στο λιμένα και στη χερσαία ζώνη και αφετέρου στην αναπτυξιακή επέκταση του ρόλου του λιμανιού.

Βασικοί άξονες του σχεδίου είναι η αύξηση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού κατά 8.500 μέτρα, η αύξηση της χωρητικότητας σε επίπεδο ελλιμενισμού σκαφών στην κατεύθυνση και φιλοσοφία μιας άτυπης μαρίνας, και η επιμήκυνση του προσήνεμου μόλου ώστε να μπορούν να “δένουν” στη Σητεία μεσαία και μεγάλα κρουαζιερόπλοια, βάζοντας έτσι σε άλλες βάσεις το κεφάλαιο της κρουαζιέρας.

Αναλυτικότερα, η μελέτη προγραμματικού σχεδιασμού για τον λιμένα της Σητείας, όπως παρουσιάστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σητείας, διαρθρώνεται σε τρεις φάσεις:

* Η α’ φάση σχετίζεται με την αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού, που εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 250 σκάφη, ενώ θα μπορούν να εξυπηρετηθούν μεγαλύτερου μήκους σκάφη, 12 με 30 μέτρα.

«Το master plan ήταν ένα καταλυτικό κομμάτι του αναπτυξιακού πλάνου για τη Σητεία, που έλειπε, και τώρα έχει πάρει τον δρόμο του. Βέβαια, ο δρόμος είναι μακρύς. Υπάρχουν πολλά διαδικαστικά βήματα, γραφειοκρατία, πολλές φάσεις και απαιτείται “πράσινο φως” όχι μόνο από το υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά από έξι συνολικά συναρμόδια υπουργεία»

ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

* Η β’ φάση προβλέπει έργα βελτίωσης του νέου λιμένα με αύξηση της επιφάνειας της χερσαίας ζώνης, περίπου κατά 8.500 μέτρα. Επίσης θα δίνεται η δυνατότητα ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων μεσαίου μεγέθους, με την επιμήκυνση του προσήνεμου μόλου κατά 100 μέτρα, για να μπορεί να είναι ασφαλής η πρόσδεση.

* Η γ’ φάση περιλαμβάνει βελτίωση της προστασίας του λιμένα, καθώς και επιμήκυνση του προσήνεμου μόλου και δημιουργία υπήνεμου μόλου, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, στο βόρειο τμήμα του λιμένα.

Επίσης προβλέπεται εκπόνηση μελέτης χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδίου του λιμένα, με το οποίο θα καθοριστούν χρήσεις γης και θα χωροθετηθούν περιοχές-ζώνες που θα περιλαμβάνουν κατηγορίες όπως τον τουρισμό, την αναψυχή, κ.ά.

Οι χρήσεις που προτείνονται να χωροθετηθούν στις περιοχές αυτές αφορούν στέγαστρα υφιστάμενων καταστημάτων, υπαίθριους χώρους καταστημάτων, υπαίθριους χώρους αναψυχής, παιδικές χαρές, χώρους πολλαπλών δραστηριοτήτων, κοινόχρηστους χώρους περιπάτου, WC, υπαίθριους χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων, κιόσκια κ.τ.λ.

Ειδικό βάρος δίδεται στη λειτουργία νόμιμων πάρκινγκ και εξειδικευμένων χώρων για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Παράλληλα, προβλέπεται ειδική κτηριακή υποδομή για κτήριο Siegen και τελωνείου, με σκοπό φυσικά εξυπηρέτηση των επιβατών της κρουαζιέρας.

«Το master plan ήταν ένα καταλυτικό κομμάτι του αναπτυξιακού πλάνου για τη Σητεία, που έλειπε, και τώρα έχει πάρει τον δρόμο του. Βέβαια, ο δρόμος είναι μακρύς. Υπάρχουν πολλά διαδικαστικά βήματα, γραφειοκρατία, πολλές φάσεις, και απαιτείται “πράσινο φως” όχι μόνο από το υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά από έξι συνολικά συναρμόδια υπουργεία. Τη στιγμή αυτή έχει εγκριθεί η α' φάση του master plan και είναι σε εξέλιξη η β' φάση.

Το λιμάνι της Σητείας είναι ένα μικτό λιμάνι. Είναι πύλη εισόδου, χαρακτηρισμένο άλλωστε έτσι και στο χωροταξικό σχέδιο της Κρήτης. Είναι όμως και εμπορευματικό, επαγγελματικό λιμάνι, πέρα από επιβατικό. Για να μπορέσει να αναπτυχθεί σωστά το λιμάνι της Σητείας τα επόμενα χρόνια, τις επόμενες δεκαετίες, θα πρέπει να έχει και σωστές υποδομές στο θαλάσσιο κομμάτι, αλλά και μια κατάλληλη χερσαία ζώνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης στη “Ν.Κ.” και πρόσθεσε: «Αυτά ακριβώς έρχεται να “φροντίσει” το master plan που είναι σε εξέλιξη. Με την ολοκλήρωσή του οριοθετούνται και χωροθετούνται, νόμιμα πλέον, δραστηριότητες επαγγελματιών και ερασιτεχνών, ντόπιων και επισκεπτών, και το λιμάνι της Σητείας αποκτά την εικόνα ενός σύγχρονου και ασφαλούς λιμένα μικτών χρήσεων και καλύπτει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις για τα επόμενα τουλάχιστον 50 χρόνια. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι ταυτόχρονα με την επέκταση της χωρητικότητας και της δυνατότητας ελλιμενισμού σκαφών, είτε επαγγελματικών, είτε ερασιτεχνικών, είτε σκαφών αναψυχής, επεκτείνεται άρδην και ο προσήνεμος μόλος. Όταν γίνει αυτό, θα μπορούν να έρχονται στο λιμάνι της Σητείας μεσαία, αλλά και υπό προϋποθέσεις μεγάλα κρουαζιερόπλοια. Τώρα, δένουν μικρά κρουαζιερόπλοια και υπό προϋποθέσεις κάποια μεσαία. Είναι αντιληπτό, λοιπόν, ότι θα αναβαθμιστούν άρδην οι αναπτυξιακές προοπτικές στην κρουαζιέρα, που θα μπορεί να διασυνδεθεί με το αεροδρόμιο. Κάποιος τουρίστας δηλαδή θα μπορεί να έρχεται με κρουαζιερόπλοιο στη Σητεία και να φεύγει αεροπορικώς από το δημοτικό αερολιμένα “Βιτσέντζος Κορνάρος” ή το αντίστροφο».