Εντός της εβδομάδας αναμένεται η κατάθεση του νομοσχεδίου για το Θαλάσσιο Τουρισμό, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στη γενική συνέλευση και κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ).
Ένα νομοσχέδιο που έχει περάσει από σαράντα κύματα, τέθηκε σε διαβούλευση, επεξεργάστηκε αρκετές φορές και όποτε φθάνει ένα βήμα πριν από την είσοδό του στη Βουλή κάτι εμφανίζεται και το κρατά στα συρτάρια των υπουργικών γραφείων. Στον Πειραιά δεν είναι λίγοι εκείνοι που το χαρακτηρίζουν «στοιχειωμένο».
Ο κος Βαρβιτσιώτης ανέλυσε διεξοδικά τα βασικά σημεία του νέου νομοσχεδίου και σημείωσε ότι βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου με στόχο την ανάπτυξη του Ελληνικού Θαλάσσιου Τουρισμού.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου είναι τα ακόλουθα:
Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του υπό ελληνική σημαία σκάφους αναψυχής, η εξίσωση ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών, η άρση του καμποτάζ για τις τρίτες σημαίες, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, και η απλοποίηση των διαδικασιών εγγραφής στο ελληνικό νηολόγιο.
Επανάσταση στις ναυλώσεις των σκαφών αναψυχής αποτελεί η κατάργηση της αδειοδότησης των επαγγελματικών σκαφών με τη σημερινή της μορφή και η εξίσωση των ιδιωτικών με τα επαγγελματικά σκάφη. Το υπουργείο ναυτιλίας εισηγείται τη διατήρηση των φορολογικών προνομίων που απολαμβάνουν τα επαγγελματικά σκάφη σήμερα, εφόσον τηρούνται κάποιες υποχρεώσεις. Ο κος Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι το θέμα της διατήρησης των φορολογικών προνομίων που ισχύουν σήμερα, όπως η απαλλαγή από την καταβολή του ΦΠΑ στην αγορά του επαγγελματικού σκάφους και των καυσίμων κατά τη διάρκεια των ναύλων, αποτέλεσε σημαντικό σημείο διαπραγμάτευσης με το Υπουργείο Οικονομικών η οποία διήρκησε περίπου τέσσερις μήνες.
Επίσης απλουστεύονται όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες π.χ. απόπλου, κατάπλου κλπ, που τόσο ταλαιπωρούν τους τουρίστες, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο.
Σχετικά με το θέμα της άρσης του καμποτάζ για τα σκάφη που φέρουν σημαία εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίδεται πλέον η δυνατότατα εκτέλεσης ναύλων εντός της Ελλάδας εφόσον αυτά μπορούν να μεταφέρουν πάνω από 12 επιβάτες, είναι άνω των 35 μέτρων και δεν είναι ξύλινα.
Τα μέλη της ΕΠΕΣΤ έδειξαν να ικανοποιημένα από τις δηλώσεις του Υπουργού και εξέφρασαν την ευχή να ολοκληρωθεί η διαδικασία της κατάθεσης και ψήφισης του νομοσχεδίου το ταχύτερο δυνατό.
Στη Γενική Συνέλευση συζητήθηκαν και άλλα θέματα που αφορούν τον κλάδο με σημαντικότερο τη διοργάνωση του ετήσιου Ναυτικού Σαλονιού Επαγγελματικών Σκαφών στον Πόρο.