Ζήτηση για ιδιωτικές καλύψεις στην υγεία και στην σύνταξη υπάρχει, το ενδιαφέρον του κόσμου αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, έχοντας πλέον πολύ καλά αντιληφθεί ...
Ζήτηση για ιδιωτικές καλύψεις στην υγεία και στην σύνταξη υπάρχει, το ενδιαφέρον του κόσμου αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, έχοντας πλέον πολύ καλά αντιληφθεί ότι οι υπηρεσίες υγείας και οι συντάξιμες αποδοχές μειώθηκαν από τους νόμους που πέρασε η Πολιτεία κατά την δημοσιονομική κρίση και τελευταία με το Νόμο του Κατρούγκαλου, συμβόλαια υπογράφονται, ωστόσο η συμμετοχή του κλάδου των ασφαλειών στο ΑΕΠ είναι καθηλωμένη στο 2%. Ούτε οι ακυρώσεις και οι εξαγορές δεν δικαιολογούν το ποσοστό αυτό.
της Ελενας Ερμείδου
Τρεις είναι οι λόγοι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του IW.gr που η αγορά είναι καθηλωμένη στο 2%, παρά τις εξαγγελίες, την ζήτηση για ιδιωτικές καλύψεις και την συγκυρία.
Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με το τι εικόνα δίνει η αγορά προς τα έξω. Σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους στο IW «η αγορά είναι εξωστρεφής μεταξύ της και εσωστρεφής προς τα έξω» στην κοινωνία. Αυτό δεν βοηθάει. Ακόμα και οι καμπάνιες που γίνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν πιάνουν το παλμό της κοινωνίας.
Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί δεν υπάρχει στην Ελλάδα η υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση. Μόνο τρία είδη ασφαλίσεων καθίστανται υποχρεωτικά δια του νόμου. Είναι οι ασφαλίσεις σκαφών αναψυχής, η ασφάλισης αυτοκινήτου, και η ασφάλισης αστικής ευθύνης των ασφαλιστικών διαμεσολαβούντων. Ευθύνες ιατρών, μηχανικών, λογιστών, φοροτεχνικών και λοιπών δεν είναι υποχρεωτικές.
Ο τρίτος λόγος είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχουν νόμοι αλλά δεν εφαρμόζονται. Η ασφάλιση αυτοκινήτου είναι υποχρεωτική ωστόσο οι μηχανισμοί ελέγχου είναι πολύ χαλαροί και η νομοθεσία δεν εφαρμόζεται. Πέρυσι σύμφωνα με το χτεσινό ρεπορτάζ ασφαλίστηκαν περί τα 600.000 αυτοκίνητα λόγω των ελέγχων που διετέλεσε η ΑΑΔΕ φέτος από την αρχή του έτους χάθηκαν περίπου 50.000 απουσία ελέγχων. Αν δεν λειτουργήσουν οι μηχανισμοί ομαλά ο αριθμός αυτός κινδυνεύει να αυξηθεί.
Διαβάστε: Μερίδια των ΕΠΥ μεταφέρονται σε ασφαλιστικές
Τούτων δοθέντων στελέχη της αγοράς τονίζουν ότι οι εκπρόσωποι του κλάδου θα πρέπει να ξεκινήσουν lobbying για να βελτιώσουν την θέση του, όπως παράλληλα και να ξεκινήσουν να συζητάνε με τους αρμόδιους φορείς την υποχρεωτικότητα ασφάλισης κατοικιών και εμπορικών και βιομηχανικών μονάδων παραγωγής έναντι σεισμικών καταστροφών. Σημειώνουν ότι μόνο οι μεγάλες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις και κυρίως όσες ξένες έχουν κάνει επενδύσεις πληρούν τα κριτήρια ασφάλισης έναντι κινδύνων.